Kuvauskeikalla, henkilö miljöössä

Tässä erään kuvaustehtävän selostus, pitkästä aikaa. Tarkoituksena oli kuvata miljööpotretti, jossa henkilö on pienenä osana isoa maisemaa. Maisema tässä tapauksessa tarkoitti kehäradan työmaata Vantaalla aivan lentokentän vieressä.

Sää oli tammikuun viimeisenä päivänä pilvinen ja valo lattea, joten olin päättänyt käyttää salamaa antamaan suuntaa valolle. Kun saavuimme työmaalle, niin heti alkuun maisema näytti hyvältä montun reunalta alas katsottuna. Päätin tehdä kuvan siinä ja niin teinkin, mutta lopputulos ei kuitenkaan ollut aivan sitä mitä olin etsimässä.
f/6.3, 1/160 s. ja ISO 200.
Salama on vasemmalla juuri kuvan ulkopuolella. Valotin vallitsevan mukaan ja laitoin salamaan sen verran tehoja, että mitään tehostemaista valoa ei tullut.

Koska tuo kuva ei toiminut, niin päätin sittenkin kävellä montun pohjalle. Aloitin kuvaamalla lähikuvia ja sen jälkeen huomasin kivikasan, joka näytti kiinnostavalta. Kävelin kivikasan päälle ja siinä näytti olevan juuri etsimäni maisema kuvaa varten.

Pyysin malliani seisomaan kivikon keskellä ja laitoin salaman kuvan oikelta puolelta. Käytin Nikon SB-900 salamaa ilman mitään lisäkkeitä, mutta suuntasin valon niin, että valaisee vain mallia, eikä missään tapauksessa maata tai kiviä.

Säädin vallitsevan valon valotuksen niin, että taustan maisemassa näkyvät kaikki sävyt ja taivas erottuu selvästi horisontin kohdalla. Se oli tosin aika helppoa tässä tapauksessa, koska valkoinen lumi sattui olemaan taivasta vaaleampaa. Taustaan sai mukavasti tasaista pintaa jutun otsikkoa ja ingressiä varten.
f/5.6, 1/160 s. ja ISO200
Sitten säädin salamaan sen verran tehoa, että valolle tuli suunta ja malli erottuu hyvin taustasta. En halunnut tästäkään korostetusti salamakuvaa. Halusin vain antaa valolle suuntaa ja erottaa mallin taustasta. En valitettavasti muista salaman valotehoa, mutta se lienee ollut jossain 1/16 tienoilla.

Salama oli siis käsisäädöllä ja välähti Nikonin langattomalla järjestelmällä. Ohjaavana salamana oli Nikon D700:n oma yhdysrakenteinen salama. Objektiivina käytin Nikonin 24 - 70 mm f/2.8 zoomia. Himmensin melko runsaasti, koska kaipasin syväterävyyttä tähän kuvaan. Yleensä kuvaan henkilökuvat f/1.4 - 2.8 aukolla, jos ei ole hyvää syytä tehdä muuta.

Alla vielä kuva Talouselämässä. Kuvan sommittelu on tehty aukeman kuvaa varten ja silloin pitää muistaa, ettei laita pääkohdetta taitteen päälle.
 
Bloggers Team