Onko kalliimpi tulostin on parempi?

Apulaiseni Sakke lupasi jokin aika sitten, että teemme pienen vertailun kahden tulostimen välillä. Saken tulostin on Epson R1900 ja omani on R3880. Valitsin yhden värikuvan ja yhden mustavalkokuvan, joiden perusteella teimme silmämääräisiä arvioita tulosteista.
Canon 5D + EF 35 mm f/2 @ f/2.8, 1/250 s. ja ISO 800.
Tulostimme molemmat kuvat parhaalla ja huonoimmalla tarkkuudella A3 kokoon. R3880:ssa on mustavalkokuville oma tulostusvaihtoehto, jota käytimme. R1900:sta emme löytäneet vastaavaa vaihtoehtoa, joten mustavalkoinen tulostettiin värikuvan tapaan. Tulostimme kuvat kahdelle eri paperille, joista toinen oli Epson Archival Matte ja toinen Hahnemühle Photo Rag 188g.
Canon 5D + 16 - 35 mm f/2.8 L @ 35 mm, f/8, 1/80 s. ja ISO 200.
Edullisen R1900:n pitäisi olla värikuvissa samaa tasoa kuin kalliimpi R3880, mutta mustavalkoisissa jälkimmäisen pitäisi olla parempi, koska siinä on neljä eri mustaa verrattuna edullisen tulostimen kahteen mustaan.

Eroa tummissa sävyissä

Kuvasta tai paperista riippumatta R3880:n tulosteessa oli enemmän tummia sävyjä kuin R1900:n tulosteessa, joka meni tukkoon aikaisemmin. Vaaleissa sävyissä emme nähneet selvää eroa varsinkaan värikuvassa. Epson R1900:n tuloste näytti erittäin hyvältä ilman vertailukohtaa, mutta kun vierelle laitettiin R3880:n tuloste, niin ero tummissa sävyissä oli helposti nähtävissä.

Hahnemühlen paperi näytti molemmilla tulostimilla paremmalta, mutta ainakin testikuvien perusteella R3880 osasi hyödyntää tätä huippupaperia hieman R1900:aa paremmin. Etenkin mustavalkoisissa testikuvissa R3800:n tuloste Hahnemühlen paperille oli selvästi ja näkyvästi sävykkäin. Ero papereiden välillä oli pienempi R1900:lla. Mustavalkoisessa huomattavaa oli myös R1900:n hieman kylmäsävyinen tulostusjälki, kun taas R3880:n tuloste oli neutraali.

Värikuvien yleissävy oli samanlainen molemmilla tulostimilla, mutta esim. vihreiden toistossa oli pientä eroa. Värikuvat olivat kokonaisuutena enemmän samanlaiset kuin mustavalkoiset kuvat.
Alemman kuvan tummassa nurkassa näkyy selvästi musta raita, mutta
päällimmäisen kuvan nurkka on käytännössä musta. Tässä käytetty
paperi on Hahnemühle Photo Rag.
Tulostustarkkuudella ei ainakaan A3 kokoisissa testikuvissa näyttänyt olevan mitään merkitystä kummallakaan tulostimella. Tässä tapauksessa siis mustetta kului paremmalla tarkkuudella enemmän ilman näkyvää hyötyä: 720 dpi näytti samalta kuin 2880 dpi.

Mitä opimme?

Kalliimman tulostimen hienompi sävyntoisto on selvästi nähtävissä, mutta etenkin värikuvassa pitää tietää mitä katsoa ja etsiä. Mustavalkoisessa tulostuksessa ero näiden kahden tulostimen välillä on suurempi kuin väritulostuksessa ja korostuu, kun käytetään Hahnemühlen kaltaista taidepaperia.

Käytimme kahta testikuvaa, mutta uskallamme sanoa, että tulostettavasta kuvasta riippumatta erot näiden kahden tulostimen välillä ovat samankaltaiset kuin näillä testikuvilla.

Epson R1900 on hintaansa nähden erittäin hyvä tulostin, jonka tulosteet näyttävät hyvältä, mutta tässäkin tapauksessa lisäeuroilla saa lisäarvoa. Epson R3880 pystyy parempaan jälkeen, joka erottuu näiden testikuvien perusteella tummien sävyjen tarkempana toistona.
 
Bloggers Team