Canon EF 70 - 300 mm f/4 - 5.6 L IS USM

Canonilla on valikoimissaan ainakin viisi 70 - 300 mm polttovälialueelle asettuvaa zoomia, joten valinnanvaraa riittää. Uusin Canonin malli tähän käytännölliselle alueelle on valkoinen L-sarjaan luokiteltu versio.
Canon 5D2, 95 mm, f/4, 1/400 s. ja ISO 100.
Mekaniikka

Canonin L-sarja tarkoittaa ammattikäyttöön tehtyä, siis tukeva, kosteudenkestävä, eikä edullinen. Canon 70 - 300 mm L on kaikkea tuota. Rakenne on tukevan tuntuinen ja niin zoomaus kuin tarkennusrengaskin kiertyvät pehmeästi. Objektiivi pitenee melkoisesti, kun polttoväli zoomataan 300 milliin, mutta ainakin uusi objektiivi on tiukan tuntuinen. Pisimmässä asennossa voi tuntea aivan pienen välyksen, mutta kokonaisuus tuntuu kovaan käyttöön tehdyltä. Vastavalosuoja kuuluu vakiovarustukseen.

Zoomin voi lukita lyhimpään 70 mm kuljetusasentoon, mutta kokeilemani yksilö ei valunut kameraan kiinnitettynä lukitsemattomanakaan.
Sigma 70 - 200 f/2.8 ja Canon 70 - 300 L vierekkäin.
Canon 70 - 300 mm L:aa voisi sanoa pienikokoiseksi, kun objektiivin ominaisuudet huomioidaan, mutta pienempiäkin saman polttovälin objektiiveja on. Kun otin objektiivin käteeni, niin keveys pieni koko olivat ensivaikutelmat. Kuten kuvasta näkyy, niin Sigma 70 - 200 mm f/2.8 on selvästi Canonia isompi.

Optiikka

Muutaman päivän kokeiluni aikana tein käytännön kuvauksia Canon 5D mk2 rungolla, mutta en kuvannut testitauluja tai laboratoriotestejä. Optisesti Canon 70 - 300 mm L on erinomainen, enkä voi sitä moittia oikeastaan mistään.
Canon 5D2, 269 mm, f/8, 1/320 s. ja ISO 640.
Terävyys on hyvä koko polttovälialueella, mutta erinomainen kontrasti antaa mukavasti potkua ja viimeisen silauksen kuvanlaadulle. Kromaattista aberraatiota näkyy hieman tietyissä olosuhteissa, mutta se on helposti korjattavissa esim. Lightroomin säätimillä, jos se häiritsee. Vääristymiä ei esiinny haitaksi asti ja kriittisessä paikassa nekin on helppo oikaista tarpeen vaatiessa.
Canon 5D2, 300 mm, f/5.6, 1/250 s. ja ISO 100.
Vinjetointi ei ole häiritsevää käytännön tilanteissa. Jos kuvassa on paljon saman sävyistä pintaa, niin yhden aukon himmennys varmistaa tasaisen valotuksen.

Minulle jäi sellainen vaikutelma, että tällä objektiivilla ei tarvitse miettiä mikä aukko tai mikä polttoväli on paras optisesti, koska kokonaisuus on tasaisen hyvä. Juuri näin pitääkin olla.

Tarkennus

Canon 5D mk2 ei ole valmistajansa parhaimmistoa tarkennuksen osalta, mutta tässäkin rungossa 70 - 300 millinen tarkentaa nopeasti, äänettömästi ja täsmällisesti.

Kuvanvakaaja

Tähän ei ole muuta sanottavaa kuin, että Canonilla on perinteitä vakaajien valmistuksessa ja sen huomaa. Vakaaja toimii niin kuin pitääkin ja antaa mahdollisuuden kuvata huomattavan pitkillä valotusajoilla suhteessa polttoväliin. Kuinka pitkillä ajoilla saa terävää jälkeä? No, se riippuu ihan kuvaajasta, mutta 300 mm polttovälillä 1/15 s. pitäisi onnistua kohtalaisen helposti.
Canon 5D2, 300 mm, f/5.6, 1/500 s. ja ISO 100.
Linssipinnoite

Canonin joissakin uusissa objektiiveissa on likaa hylkivä pinnoite etu- ja takalinssien ulkopinnoilla. Yleensä käsittelen varoen lainalaitteita, enkä halua likaa varsinkaan linssien pinnoille. Kun Canonilta oikein kehoitettiin tahrimaan etulinssi ja sen jälkeen ällistymään helposta puhdistettavuudesta, niin olihan se kokeiltava.
Canon 5D2, 269 mm, f/5.6, 1/250 s. ja ISO 200.
Hieroin etulinssiin rasvaisia sormenjälkiä oikein antaumuksella ja sitten koitin puhdistaa jäljet mikrokuituliinalla. Linssipinnoite ei ole aivan kokonaan markkinointipuhetta, sillä lika tosiaan irtosi helposti ilman kemikaaleja. Kuivapyyhkimisen jälkeen vielä hönkäisin linssiin ja viimeistelin siivouksen. Lopputuloksena oli tahraton linssipinta.

Canonilta kerrotaan, että pinnoite on kulutusta kestävä, joten sen ei pitäisi kulua puhki muutaman puhdistuksen jälkeen.

Kokonaisuus

Jos kuvaisin Canonilla ja olisin ostamassa 70 - 300 mm zoomia, niin tässä se olisi. Kohtuullisen kompakti koko, tukeva rakenne ja erinomainen optiikka. Hyvä paketti.
Canon 5D2, 277 mm, f/6.3, 1/320 s. ja ISO 250.
Huonoa on ainoastaan hinta, joka ei ole halpa, mutta laadustahan saa aina maksaa. Ehkä hinta on hieman yläkantissa, mutta ei mahdoton sille, joka tarvitsee tämän kaltaisen zoomin. Canonilla on edullisiakin vaihtoehtoja samasta teemasta.

Hyvään lasiin kannattaa satsata, aina. Runkoja tulee ja menee, mutta hyvä optiikka kestää monen rungon ajan.
 
Bloggers Team