Sigma 70 - 200 f/2.8 APO EX DG OS HSM kokeilussa

137 mm, f/11, 1/400 s. ja ISO 100.
Sigma on tuomassa vauhdilla kuvanvakaajaa suosittuihin objektiiveihinsa jotta niiden kilpailukyky säilyisi merkkiobjektiiveihin verrattuna. Telezoom 70 - 200 sai vakaajan viime vuonna ja kokeilimme Saken kanssa tätä klassikkopolttovälin zoomia.
200 mm, f/4, 1/500 s. ja ISO 100.
Rakenne

Sigma 70 - 200 on tukevan ja kiinteän oloinen. Materiaalit vaikuttavat hyviltä, eikä välyksiä tai kolinoita esiinny. Yleisvaikutelma on hyvä, mutta viimeistely jää hieman esim. Canonin ja Nikonin vastaavista laseista.
Sigman katkaisijat toimivat hyvin, mutta näyttävät halvoilta.
Kuvanvaakaajan ja tarkennuksen toimintaan vaikuttavat katkaisijat objektiivin kyljessä näyttävät halpahallitavaralta vaikka toimivatkin hyvin. Zoomausrengas on objektiivin etupäässä ja kiertyy pehmeästi, mutta sijoitus on huono kuvausotteen kannalta, koska etäisyys kamerarungosta on liian pitkä.

Sekä Canonin että Nikonin suunnittelijat ovat laittaneet zoomausrenkaan objektiivin keskelle, jolloin kuvausote on mukavampi. Zoomausrengasta käytetään tarkennusrengasta enemmän, joten oikea sijoitus on tärkeä asia.
Vasemmalla Nikkor ja oikealla Sigma.
Nikkorin zoomausrengas on paremmassa paikassa kuin Sigman.
Canonilla ja Nikkorilla voi kuvata vaikka vastavalosuoja olisi kuljetusasennossa, mutta Sigmalla se on hankalaa.

Sigman tarkennusrengas on tarpeettoman jäykkä ja kapea, joka haittaa käyttöä.
137 mm, f/5.6, 1/1000 s. ja ISO 100.
Optiikka

Sigma tekee hyvää jälkeä. Käytimme Canon 5D mk2 kameroita kokeilussa ja käytännön tilanteissa Sigma toimi mainiosti. Piirto ja kontrasti ovat käyttökelpoiset heti täydellä aukolla, mutta paranevat parin aukon himmennyksellä.
200 mm, f/2.8, 1/4000 s. ja ISO 200.
Vinjetointi 200 mm polttovälillä täydellä aukolla on melko runsasta, mutta ei haittaa kuvaamista useimmissa tilanteissa. Himmennys pari pykälää auttaa kriittisissä kohteissa.

Vääristymät ovat perussettiä ja helposti korjattavissa jälkeenpäin, jos ovat häiriöksi. Ainakin Lightroomin uusimmassa versiossa on valmis korjailuprofiili Sigmalle, joka tekee homman todella vaivattomaksi.
180mm, f/2.8, 1/2000 s. ja ISO 100.
Kokonaisuutena Sigman optinen suorituskyky on hyvä. Canonin ja Nikonin uusimmat versiot tällä polttovälialueella ovat kerrassaan erinomaiset ja kriittisessä pikselitirkistelyssä eroa Sigmaan voi löytää, mutta useimmissa käytännön kuvauksissa Sigma toimii hienosti.

Tarkennus toimii hyvin, eikä kokeilukappaleessa esiintynyt mitään ongelmia. Takapuolituntuma kertoisi, että Nikkorin tarkennus on hitusen nopeampi ja täsmällisempi, mutta se on vain tuntuma takapuolesta :)
200 mm, f/2.8, 1/1600 s. ja ISO 100.
Vaikea valinta

Sigma on optisesti hyvä, mutta ergonomia jättää toivomista.  Jos annetaan kouluarvosanoja, niin kokonaisuutena Sigma saa 8, kun Canon ja Nikkor ovat 9,5 arvoisia. Sigman hinta pyörii 1500 euron tuntumassa, joten halvaksi sitä ei voi sanoa.
200 mm, f/2.8, 1/2000 s. ja ISO 100.
Saken kanssa tuumasimme, että tässä tapauksessa kannattaa ehkä kärvistellä ja ostaa merkkiobjektiivi. Varsinkin Nikkoria saa alle kahden tonnin hintaan jatkuvasti ja Canonistakin on tarjouksia. Ei sovi myöskään unohtaa käytettyjen markkinoita, joilla liikkuu hyväkuntoisia vähän kuvattuja yksilöitä. Valinta ei ole aivan helppo Sigman ja merkkiobjektiivin välillä.

Olipa ostos sitten Canon tai Sigma, niin joka tapauksessa vakaaja käy kalliiksi, sillä se nostaa hinnan miltei tuplaksi vastaavaan lasiin ilman vakaajaa. Vakaajattomissa zoomeissa valinnanvarakin lisääntyy jonkin verran. Nikkorista ei ole versiota ilman vakaajaa muuten kuin käytettynä.

Jos tällainen telezoomi kiinnostaa ja on ostoslistalla, niin Sigmaan kannattaa kuitenkin tutustua omin päin ja muistaa, että ylläkirjoitettu on vain meidän mielipiteemme.

PÄIVITYS: Ainakin Top-Shotissa Sigman hinta näyttää laskeneen n. 1250 euroon. Tällä hinnalla Sigman hinta-laatusuhde paranee ja on melko hyvin kohdallaan.
 
Bloggers Team