Arvailun vastaus

Tarkoitukseni ei ollut mitenkään tahallaan pitkittää jännitystä, mutta saavuin kuvauskeikalta vasta aivan äsken kotiin.

Oikea vastaus 85 mm objektiiveilla kuvattujen kuvien arvoitukseen on:

Sigma
Canon
Nikkor

Taisi siellä joku täysin oikeakin arvaus olla, mutta ei noista kukaan pysty varmasti sanomaan. Eräs kolleegani, joka omistaa Canonin 85 mm f/1.2 L:n oli arvannut väärin, vaikka hän kuvaa tuolla objektiivilla usein. Olivat Nikonin Suomen toimistolla arvailleet myös, mutta eivät pystyneet sanomaan mikä on Nikkor.

Sen verran tuossa oli manipulaatiota, että olin tehnyt kaikista kuvista saman kokoisia, koska koko olisi heti paljastanut Nikkorin. Käytin Canon 5D mk2 ja Nikon D3x kameroita.

Kiitos paljon kaikille kommentoijille.

Oppia ikä kaikki

Olen nyt kuvannut Nikon D700:lla miltei kaksi vuotta, mutta tänään kuvauskeikalla huomasin erään todella kätevän toiminnon, jonka olemassaolosta en tiennyt mitään. Se on varmaan kyllä käyttöohjeessa.

Kun painan monivalintasäätimen keskellä olevaa nappia kuvien katselutilassa, niin kuva suurenee yhdellä painalluksella käytetyn tarkennuspisteen kohdalle niin, että voin nähdä onko tarkennus oikein. Toisella saman napin painalluksella kuva pienenee. Siis, jos olen tarkentanut ihmisen kasvoihin, niin näen yhdellä painalluksella onko nassu terävä. Hienoa!

Toinen oivallus, jonka tein jokin aika sitten liittyy Nikonin oman valikon näkymiseen. Minulla on salamoiden tehosäätö oman valikon ensimmäisenä, jotta se on helposti saatavilla. Jos olen viimeksi käyttänyt omaa valikkoa, niin silloin salamoiden säätö on vain parin painalluksen päässä. Jos taas olenkin käyttänyt viimeksi jotain muuta valikkoa, niin joudun ehkä navigoimaan hetken ennen kuin olen oman valikon ensimmäisessä kohdassa. Tämä on joskus kiusallista kesken nopean kuvaussession.

No, nyt siihenkin ongelmaan on löytynyt ratkaisu. Tai ratkaisu on ollut olemassa kaiken aikaa, mutta en ole vain älynnyt sitä käyttää. Nikonissa voi nimittäin kameran etupuolella olevan Fn-napin ohjelmoida niin, että nappia painaessa oman valikon ensimmäinen kohta tulee takanäytölle. Näin salamoiden tehosäätö tulee näkyviin yhdellä painalluksella aina ja joka kerta. Hienoa!

Olen ohjelmoinut Nikon D7000:n samalla tavalla oman valikon osalta, mutta siinä tuo kätevä kuvan suurentaminen ei toimi.
 
Bloggers Team