Nikon D3100 kokeilussa

Nikon D3100 esiteltiin viime syksynä malliston hinnat alkaen malliksi. Nyt on Nikonillakin videokuvaus muodin mukaisesti myös edullisimmassa mallissa ja verrattuna D3000 malliin pikseleitä on tullut lisää, sillä nyt kuva tallennetaan 14 megapikselin tarkkuudella entisen 10 sijasta.
Nikon D3100 + 35 mm f/1.8 @ F/4, 1/500 s. ja ISO 100.
Käsittely

Runko on hyvin samanlainen kuin edeltäjä D3000, mutta videon ja live view näkymän hallintanapit ovat tulleet lisäksi takaseinään. Nikon D3100 on pienikokoinen, mutta kuvaaminen ja käyttäminen on silti sujuvaa, sillä säätimet on hyvin sijoiteltu. Kuvausote on ainakin keskikokoiselle kädelle hyvä ja laukaisin tunnokas.

Isosta valintakiekosta on mukava valita sopiva kuvausohjelma. Kiekko ei ole lukittavissa, mutta ainakin minun käytössäni valittu asento pysyi hyvin paikallaan. Valittavia ohjelmia on tredikkäästi useita, mutta pitää ihmetellen kysyä, että tarvitaanko niitä kaikkia ihan oikeasti? No, ehkä tämän päivän ihmiselle pitää olla valmiiksi pureskeltu tämäkin ja kai se auttaa aloittelevaa järkkärikuvaajaa, joka on pokkarissaan tottunut vastaaviin kuvausohjelmiin.

Nikonissa on valinnaisena myös opastava näyttö, joka neuvoo mitä pitäisi tehdä tietyissä tilanteissa. Tästä voi olla hyötyä aloittelijalle.

Valotuksenkorjailu on hyvin sormenpään ulottuvissa laukaisimen vieressä. Yksi säätökiekko valotusarvoille, joka on normi tässä hintaluokassa, ei ole hyvä, kun halutaan kuvata käsisäädöllä, mutta muuten kiekko toimii niin kuin pitääkin.
Fn-nappiin voi ohjelmoida esim. herkkyyssäädön.
Nikoneissa herkkyyssäätö ei ole kovin hyvin toteutettu ja sama koskee myös D3100 mallia, mutta onneksi siihen löytyy kiertotie. Herkkyyssäädön voi nimittäin ohjelmoida bajonetin vasemmalla puolella olevaan Fn-nappiin. Tämä on hienoa, mutta omituista sen sijaan on, että samaa mahdollisuutta ei ole kalliimmassa ja uudemmassa D7000:ssa, jonka herkkyyssäätönappi on kameran takaseinässä täysin väärässä paikassa sujuvaa käyttöä ajatellen.

Videon ja live view näkymän hallinta on asiallisesti toteuttettu. Vipua kääntämällä live view aukeaa ja vivun yhteydessä olevaa punaista nappia painamalla videokuvaus käynnistyy. Jos videokuvausta ei käynnistetä, niin live view ei pysy päällä kovin pitkään kameran kuumenemisen estämiseksi. Käytännössä huomasin, että live view on päällä n. 30 sekuntia kerrallaan, jos videokuvausta ei käynnistetä.

Takanäyttö on hyvä, mutta ei samaa tasoa kuin esim. kalliimmassa D7000:ssa. Käsitarkennus ei kunnolla onnistu näytöltä, koska kuva puuroutuu suurennettaessa. Kuvien katselu käy kyllä hyvin, mutta jostain syystä kuvaa ei voi suurentaa yhtä paljon kuin kalliimmissa Nikoneissa. Aivan kuin näytöllä olisi vain kameran esikatseluun tekemä pieni jpg tai jotain vastaavaa.
Nikon D3100 + 35 mm f/1.8 @ F/2, 1/50 s. ja ISO 1600.
Etsin on omassa sarjassaan aivan kelvollinen, mutta edustaa perinteistä pikkukennoisen aavistuksen tunnelimaista etsintä, josta esim. tarkennuksen varmistus on miltei mahdotonta. Etsimessä näkyvät kaikki tarpeelliset tiedot, mutta ei herkkyysarvoa, joka saisi näkyä myös.

Tarkennus

Tarkennus toimii luotettavasti ja 11 tarkennuspistettä ovat luontevasti kuva-alalla. Tuntumalta sanoisin, että D7000:n tarkennus on hieman luotettavampi hämärässä ja etenkin silloin, kun käytetään reunimmaisia tarkennuspisteitä. Toivoisin, että pisteet olisi merkitty etsimeen hieman nykyistä isommilla merkeillä ja myös aktiivinen piste voisi olla näkyvämmin valaistu.

Live view tilassa ja videokuvauksen aikana voi myös tarkentaa, mutta hitaammin kuin normaalisti. Kontrastiin perustuva tarkennus on hyvin täsmällinen, tarkennuspisteen sijainti on vapaasti valittavissa kasvojen tunnistus toimii, mutta hitaus estää käytön nopeissa tilanteissa.

Kuvanlaatu


Teknisessä mielessä kuvanlaatu on hyvä, kuinkas muutenkaan, koska Nikon D3100 on uusi malli ja sisältää viimeisintä teknologiaa. Herkkyyden nosto ISO1600 lukemaan ei aiheuta mitään huolta vähäisessäkään valossa ja ISO 3200 on käyttökelpoinen, jos tarve tulee. Kohinansieto on hyvin henkilökohtainen asia kullekin kuvaajalle, mutta uusissa kameroissa kohinat eivät juuri ole ongelma käytännön tasolla. Siis esim. tulosteissa tai muulla tavalla koko kuvaa katsottaessa.
Nikon D3100 + 35 mm f/1.8 @ F/4, 1/250 s. ja ISO 100.
Nikonin 18 - 55 mm f/3.5 - 5.6 kittizoomi on lajissaan hyvätasoinen, mutta jos D3100:sta haluaa rutistaa viimeisetkin pikselit hyötykäyttöön, niin zoomin vaihtaminen toiseen optiikkaan kannattaa. Zoomin rinnalle kannattaa hankkia hyvä, valovoimainen ja edullinen Nikkor DX 35 mm f/1.8.

Videokuvan laatu on hyvä, vaikka parempiakin videokameroita on. Videon valotuksen säätöön liitty omituisuus, joka löytyy kalliimmistakin Nikoneista: aukkoa ei voi säätää, kun live view on päällä. Tähän tottuu, mutta pitää ihmetellä, että miksi tuollainen ominaisuus? Valotuksen käsisäätö on myös hankalaa videolla, koska näytön kuva ei muuta kirkkautta valotuksen säätämisen mukana.

Nikon D3100 on hyvä kamera hintaluokassaan, vaikka muutamia omituisia ominaisuuksiakin on. Kamera on helppokäyttöinen, hyvässä mielessä pienikokoinen ja kuvan tekninen laatu on erinomainen.

Ostajakandidaatille suosittelen kulkua lähimpään kamerakauppaan ja tutustumista omin käsin niin Nikoniin kuin pariin kilpailevaankin tuotteeseen. Kannattaa sitten ostaa se kamera, joka tuntuu parhaalta, koska kaikilla saa hyviä kuvia.

Pahoittelen esimerkkikuvien pientä määrää. Kuvasin kyllä paljon enemmän, mutta en halua niitä täällä blogissa julkaista. Pienen videon Nikon D3100:lla tein jo aikaisemmin ja se on täällä.
 
Bloggers Team