Tulostuksesta vielä


Tulostaminen näyttää kiinnostavan kovasti, joten tässä vielä omia kokemuksiani, koska olen saanut aiheesta paljon palautetta.

Ei rahan vuoksi

Tulostamisen kustannukset ovat tietenkin menoerä, mutta omalla tulostimella kuvien tekemistä ei missään tapauksessa kannata ajatella rahan säästämisen kannalta. Vapaasti valittavissa oleva tulostuspaperi, korkea laatu ja täydellinen kontrolli prosessiin ovat ne asiat, joiden vuoksi kannattaa tulostaa itse.

Edullisia ja hyvälaatuisia tulosteita saa vaikka Fotonetistä, jos hinta on ratkaiseva tekijä.

Minä tulostan Epson 3880 laitteella, koska sillä voin halutessani tehdä jopa A2 kokoisia kuvia ja sille kelpaa 1,5 mm paksu paperi. Toisaalta se ei ole liian suurikokoinen pieneen toimistooni. Jos A3+ koko riittää, niin sekä Epson 2880 ja 1900 ovat hyviä tulostimia. Epson 2880:ssa on samat isot mustesäiliöt kuin 3880:ssa, joten muste ei lopu ihan heti.

Valmius riittävään kokoon

A4 kokoinen valokuva on melko pieni, jos kuva kehystetään ja laitetaan seinälle, mutta albumiin toki riittää pienempikin koko. Jokaisen kuvan kohdalla pitää miettiä mihin kokoon kuva kannattaa tulostaa. Jotkut kuvat toimivat hyvin isoina, mutta toiset taas pieninä. Olen kuitenkin sitä mieltä, että A3+ koko on valokuvaajan tulostimelle minimivaatimus, vaikka kaikkia kuvia ei noin isoina tulostaisikaan.

Olen alkanut tulostaa loma- ja vapaa-ajan kuviani n. 8 x 12 cm kokoisina valkoisilla reunoilla. Kaikki, joille olen minikuvia näyttänyt ovat ihastuneet, koska nykyään niin harvoin näkee paperikuvia. Yleensä lomakuvia ja vastaavia katsellaan tietokoneelta tai televisiosta. Valkoiset reunat antavat kuviin mukavan vuosikertafiiliksen. Näihin pikkukuviin olen käyttänyt Epson Archival Matte paperia, joka on kaunis ja samettinen, mutta ei yhtä sävykäs kuin suosikkipaperini.

Riittävätkö pikselit?

Kokemukseni mukaan kaikkien nykyaikaisten kameroiden pikselimäärä riittää isojenkin tulosteiden tekemiseen. Jos vierekkäin laitetaan kaksi samasta aiheesta otettua kuvaa, joista toinen on 24 Mp kamerasta ja toinen 6 Mp kamerasta, niin eron varmasti huomaa, kun kuvan koko on tarpeeksi iso. Jos taas vertailukohtaa ei ole, kuten yleensä, niin 6 Mp kameran kuva näyttää erittäin hyvältä vielä vähintään A3+ kokoisena.

Olen tulostanut Canon A460 kameralla ottamiani kuvia A3+ kokoon ilman ongelmia ja olen tulostanut Nikon D40 kameran kuvia A3+ kokoon ilman ongelmia. Pikselien määrä ei ole ongelma. Kehotan kokeilemaan rohkeasti, niin huomaat, että voit tehdä isojakin kuvia vähistäkin pikseleistä.

Minulla on eräs vanha tuloste jostain kymmenen vuoden takaa. Se tulostettiin aikanaan testimielessä Dialabissa Nikon D1 kameralla ottamastani kuvasta. Kuvan pitkä sivu on n. 1,25 metriä ja näin isolle kuvalle sopivalta etäisyydeltä katseltuna kuva toimii aivan hyvin. Läheltä katsottuna kuva on hieman pehmeä, mutta yllättävän hyvän näköinen silti, kun ajattelee, että kamerassa oli pikseleitä ainoastaan 2,7 miljoonaa.

Valitse sopiva paperi

Papereita on nykyään vaikka millä mitalla. On muovipapereita niin kiiltävänä kuin helmiäispintaisenakin. On taidepapereita kiiltävänä, mattana, paksuna ja ohuena.

Olen alkukokeilujen jälkeen lopettanut muovisten papereiden käytön kokonaan, koska niille tehdyt kuvat eivät näytä hyvältä. Suosikkipaperini on Hahnemühle Photo Rag, joka toistaa varsinkin mustavalkoisen sävyt täyteläisesti ja muistuttaa perinteistä valokuvapaperia. Se ei ole halpa paperi, mutta sen näköistä jälkeä en saa kuin itse tulostamalla. Pidän mattapaperin samettisesta pinnasta.

Hahnemühlen valikoimassa on kaksi lajitelmaa, joissa on kaksi arkkia jokaista heidän valmistamaansa paperia A4 kokoisena. Toinen lajitelma kiiltäville ja toinen mattapintaisille papereille. Kannattaa ostaa lajitelma ja kokeilla mikä paperi miellyttää parhaiten.

Profiili paperin mukaan

Jokainen vähänkään parempi paperi vaatii oma profiilinsa tulostimelle. Jos paperin oma profiili ei ole asennettuna ja käytössä, niin tulostusjälki on ihan mitä sattuu ja arvokasta paperia haaskautuu makkeliksi.
Esim. Hahnemühlen papereiden profiilit ovat täällä.

Kannattaa lukea ohjeet huolella ja tarkistaa ennen tulostamista, että kaikki tulostimen asetukset ovat oikein käytettävälle paperille. Kun kaikki vivut ovat oikeassa asennossa, niin kuvista tulee oikean värisiä ja sävyisiä laakista.

Tulostinkin pitää huoltaa

Tulostin vaatii joskus myös huoltoa. Pari päivää sitten huomasin, että tulostimeni teki aivan hirveitä raitoja, mutta tulostuspäiden puhdistuksen ja kohdistuksen jälkeen ei raidoista ollut tietoakaan.

Tulostimeni 80 ml mustesäiliöt ovat osoittautuneet erittäin riittoisiksi. Olen tulostanut kymmeniä A3 kuvia ja vähintään yhtä monta pienempää kuvaa, enkä ole vielä vaihtanut yhtään väriä. Keltainen, vaalea musta ja vaalea vaalea musta ovat kuluneet muita enemmän.

Valokuva kuuluu paperille

Valokuvat ovat mielestäni parhaimmillaan paperilla. Hieno kuva on kuin esine silloin, kun se on vedostettu kunnon paperille. Tulostimet ja värienhallinta on nykyään huippua, eikä mieleistensä tulosteiden tekeminen ei ole vaikeaa teknisesti. Paljon vaikeampaa on tehdä sellainen kuva, joka ansaitsee päästä paperille.

KORJAUS: Epson 2880 käyttää samoja värejä kuin 3880, mutta säiliöt ovat pienemmät.
 
Bloggers Team