Pimeysmasennusta vastaan, Nikon D3s



Nikon oli ensimmäinen valmistaja, joka ilmoitti kameransa herkkyydeksi yli 100 000 ISO. Nikon D3s uutuuden suurin herkkyys on samalla suurin muutos vanhaan D3 malliin, vaikka muitakin muutoksia on.

Kokeilin Nikon D3s kameraa erittäin pikaisesti yhdessä uuden 70 - 200 f/2.8 VRII zoomin kanssa. Koska kokeilu oli varsin lyhyt, niin kerron tässä niistä asioista, jotka jäivät päällimmäisenä mieleen. Minulla ei ollut aikaa tehdä tarkkoja vertailuja eri kameroiden välillä, mutta kuvasin samoja kohteita myös Nikon D700 kameralla.

Olen sitä mieltä, että kameroiden herkkyysominaisuuksia korostetaan liiaksi nykyään. Kohinasta kohistaan ihan liikaa ja herkkyys ei tunnu riittävän millään, vaikka mitä olisi tarjolla. Kun kuvasin Nikon D3s:llä, niin on pakko myöntää, että kyllä se suun hymyyn veti, kun miltei pimeässä saatoin kuvia napsia.


Valovoimaisella objektiivilla varustettuna Nikon D3s mahdollistaa hämärissä oloissa kuvaamisen ennen kokemattomalla tavalla. Suurin herkkyys ISO 102400 on kelvollinen silloin, kun kuvan saamiselle ei ole vaihtoehtoja, sillä kohinaa on jonkin verran, mutta värit toistuvat ihmeen hyvin.

Herkkyydellä ISO 25600 sen sijaan kuvaisin epäröimättä esim. sanoma- tai aikakauslehtiin, jos kohteena olisi toimintaa vähässä valossa. Kohinaa on tässäkin vielä jonkin verran, mutta värit ja terävyys ovat hyvällä mallilla. Tästä alaspäin, siis ISO 12800 ja alle, kohina ei näyttele merkittävää osaa.

Muilta ominaisuuksiltaan D3s on aito työkalu, laadukas sellainen. Kameran reagointi seurailee lähes tulkoon kuvaajan ajatuksia, eikä kuvaajan tarvitse odotella kameraa missään tilanteessa. Tarkennus toimii hämärässäkin vauhdikkaasti ja heti D3s:n jälkeen D700 tuntui ihan toivottomalta. Ero näiden kahden välillä on huomattava, eikä D700 ole ollenkaan huono tarkentamaan.

Uudella 70 - 200 mm zoomilla varustettuna D3s on melko mojova paketti, sillä uuden zoomin tehokas vakaaja sallii kuvaamisen huomattavan pitkillä valotusajoilla, kunhan kohde pysyy paikallaan. Tarkennus on esimerkillisen täsmällinen ja napsahtaa kohdalleen hankalissakin olosuhteissa luotettavasti ilman haparointia. Tällaisella yhdistelmällä kuvaamisen jälkeen kaikki muut kuvauskalut tuntuvat jotenkin vajavaisilta.


Zoomin suorituskyky ei lyhyen kokeilun aikana jättänyt paljon toivomisen varaa ja miksi olisi? Nikon on niin halutessaan osannut tehdä hyviä objektiiveja jo vuosikymmeniä. Vanhan 70 - 200 mm zoomin ominaisuuksissa oli selvä korjaamisen paikka ja Nikon on vuosien mittaan harjoitellut useaankin kertaan tällaisen zoomin tekoa. Tässä tapauksessa hinnallakaan ei tarvitse kilpailla, joten mitään keskinkertaista kompromissia ei kai kukaan odottanutkaan.

Kuvat eivät parane kameraa vaihtamalla, mutta hyvillä kameroilla on mukava tehdä kuvia, kunhan tietää mitä tekee. Nikon D3s on työkalu kovaan käyttöön ja ominaisuudet ovat sen mukaiset. Ok, onhan se iso, painava, kallis jne. sanoi kettu pihjalanmarjoista.

Olen kuvannut oheiset kuvat raakana ja kehittänyt Lightroomin versiolla 2.6. Kuvat ovat suoraan kamerasta, en ole tehnyt mitään säätöjä kuviin jälkeenpäin ja kohinanvaimennus on LR:n oletusarvoissa.

Kuvasin nämä kuvat melko hämärässä, sillä esim. tuon keskimmäisen lyhtykuvan valotusaika herkkyydellä ISO 800 olisi ollut 1/2 sekuntia aukolla f/1.4.


 
Bloggers Team