Langaton salamaohjaus, selvennystä asiaan
Salamajuttuni ensimmäisen osan jälkeen olen saanut useammankin viestin, joissa neuvotaan, että irrallisen salaman voi väläyttää langattomasti Nikonin sisäänrakennetulla järjestelmällä.
Nikonin langaton järjestelmä on käytännöllinen ja toimii varsinkin sisätiloissa hyvin, mutta ei täydellisesti. Nikonin kamerarungoissa langaton ohjaus voidaan tehdä joko erillisen lähettimen avulla tai kamerarungon omalla salamalla.
Kamerarungon prismakotelon päällä oleva salama voidaan kytkeä niin sanottuun ohjaustilaan, jolloin se välähtää vaimeasti ja välittää samalla pääsalamalle oikeat valotustiedot. Kameran oma salama välähtää aina, vaikka se olisi asetettu ohjaustilaan, mutta silloin se välähtää vain sen verran kuin valotustietojen lähettäminen pääsalamalle edellyttää. Kameran omaa salamaa ei voi kytkeä kokonaan pois, vaikka käyttöohjeessa niin lukeekin.
Lähietäisyydeltä kuvatessa kameran oman salaman välähdys voi näkyä kuvassa ja siksi Nikonin oma langaton järjestelmä ei aina ole paras mahdollinen tapa salaman väläyttämiseen. Kameran oman salaman eteen voi laittaa infrapunavalon läpäisevän suodattimen, jota näkyvä valo ei läpäise ja näin ohjaussalaman valo ei näy kuvassa.
Uudessa Canon 7D:ssä on myös sisäänrakennettu langaton salamajärjestelmä, joka toimii hyvin samankaltaisesti Nikonin järjestelmän kanssa. Canonin sisäänrakennettu salama toimii ohjaussalamana rungosta irrallaan olevalle pääsalamalle, esim, 580EX II.
Myös Canonin tapauksessa kameran oma salama välähtää aina, koska salaman välähdyksellä ohjauskäskyt siirtyvät kamerasta langattomasti pääsalamalle.