Mustavalkoista



Minä pidän mustavalkokuvista, pidän niistä paljon. Eräs lukija arveli alatyylin ilmaisulla, että teen mv-kuvia, koska värit ovat huonot tai pilalla. Eräässä mielessä se on totta, sillä jotkut kuvat toimivat paremmin harmaan sävyissä kuin väreissä. Harmaansävyissä kirkkaat värit eivät hypi silmille ja näkymä voi olla rauhallisempi.


Minulla ei ole mitään erityisiä ohjelmia tai plugeja mv-kuvien tekoon, vaan teen ne Lightroomissa melko suoraviivaisesti. Jokainen kuva pitää kuitenkin säätää erikseen, koska harmaasävyt käyttäytyvät eri tavalla kuin värit. Mustavalkoisessahan esim. vihreä ja punainen voivat olla saman sävyiset, eivätkä ne erotu toisistaan, toisin kuin värikuvassa.


Värilämpötilaa säätämällä voi vaikuttaa harmaasävyjen asteikkoon, mutta osavärejä säätämällä voi jonkin tietyn värin sävyä nostaa tai laskea. Ylläoleva värikuva on muutettu mustavalkoiseksi suoraan ja vieressä ovat Lightroomin säätimet. Mustavalkoiseen LR on arponut automaatilla sopivat arvot osaväreille. Hyvin usein LR:n antamat arvot toimivat, eikä niitä tarvitse hienosäätää.

Alla olevaa kuvaa olen säädellyt; värilämpötila, kontrasti ovat erilaiset kuin värikuvassa, mutta olen myös tiputtanyt sinisen ja akvamariinin sävyjä sekä nostanut vihreän sävyjä. Taivas alkaa alaosastaan jo muuttua harmaaksi samoin kuin vasemman reunan pilvihaituvat, koska sävyissä ei riitä pelivaraa. Sininen taivas on paljon yläkuvaa tummempi ja pilvet erottuvat paremmin.


Kannattaa kokeilla erilaisia asetuksia mustavalkomuunnokselle. Erilaiset aiheet tarvitsevat erilaisia säätöjä, eikä kaikille kuville sopivaa yleisasetusta ole. Usein mustavalkoinen kuva paranee nostamalla kontrastia väriversioon verrattuna ja monesti pieni vinjetointikin nostaa aihetta esiin. Rakeiset eli kohinaiset kuvat toimivat joskus tosi hienosti mustavalkeina.

Lightroomissa on myös mahdollisuus tehdä sävytettyjä harmaasävykuvia. Split Toning säätimillä kuvan vaaleille ja tummille sävyille voi valita oman sävynsä ja niiden tasapainoa voi säätää. Kuvasta voi tehdä kauttaaltaan saman sävyisen vetämällä Balance-säätimen toiseen reunaan tai valitsemalla saman sävyn sekä vaaleille että tummille sävyille. Alla esimerkki säätimineen.


Minä haen mv-kuviini yleensä perinteisen vedoksen tunnelmaa, mutta jokaisella meillä on oma mieltymyksensä ja yritän tässä antaa ideoita, joita jokainen voi soveltaa makunsa mukaan. Nyt sitten vaan testaamaan.
 
Bloggers Team