Tamrac Speedpack 85
Olen käyttänyt jonkin aikaa Tamrac Aero Speedpack 85 reppua työkalujeni kuljetukseen. Tässä joitakin ajatuksia tämän kamerarepun sopivuudesta minulle ja ehkä muillekin.
Olen vuosien mittaan kantanut kameroitani sekä olkalaukuissa että repuissa. Reput alkoivat yleistyä joskus 90-luvun alkuvuosina ja ennen sitä kuvaajat käyttivät lähes yksinomaan olkalaukkuja. Luontokuvaajilla on varmaan ollut reppuvirityksiä iät ajat, mutta kameralaukkujen valmistajat alkoivat toden teolla työntämään reppuja ulos joskus 90-luvulla.
Reppu on hyvä verme, kun kameroita pitää kantaa pitkään tai pitkälle, mutta kalustoon käsiksi pääseminen on repussa selvästi hankalampaa kuin olkalaukussa. Eri valmistajat ovat yrittäneet ratkaista tätä ongelmaa monin tavoin ja aiheeseen ovat paneutuneet myös Tamracin suunnittelijat.
Tamrac Speedpackissä on repun sivulla vetoketjullinen luukku, josta kameran voi ottaa esille laskematta reppua maahan. Luukku toimii, mutta siitä huolimatta kameran esille ottaminen ei ole läheskään niin helppoa kuin olkalaukusta. Reppu pitää laskea pelkän oikean olkahihnan varaan, jotta luukkuun pääsee käsiksi.
Kun repun hihnat ovat sopivalla kireydellä selässä kuljetusta varten, niin hihnojen pituus on melko lyhyt. Kun kuvaaja laskee repun roikkumaan oikean hihnan varassa ja kääntää repun käsivarren alle, niin reppu jää melko ylös ja kameraluukku on miltei naamassa kiinni. Kameran saa ulos laskematta reppua maahan, mutta pientä ähinää se aiheuttaa, ainakin minulla.
Perinteinen reppu pitää käytännössä laskea maahan, jotta kameran saa ulos ja siihen verrattuna Speedpack toimii hyvin, mutta tässä suhteessa olkalaukku on vielä parempi.
Speedpack on korkeussuunnassa kaksiosainen. Alaosa on tarkoitettu ensisijaisesti kameroille, objektiiveille ja vastaaville. Yläosa ei ole pehmustettu niin hyvin kuin alaosa, joten sinne sopivat parhaiten muut kuin kuvausvälineet, kuten vaikkapa eväät, mutta pieni kamerakin mahtuu. Ylä- ja alaosan välipohjan voi irrottaa, mutta silloin repun luonne muuttuu toisenlaiseksi eikä perusidea enää toimi.
Repun selkäosassa on erittäin tilava läppäritasku, johon 15-tuumainen Macbook Pro mahtui aivan heittämällä. Läppärille tarkoitettua tilaa voi käyttää esim. papereiden tai muiden isojen dokumenttien kuljetukseen, jos läppäriä ei ole mukana.
Alaosan sisään pääsee käsiksi toisestakin luukusta repun päältä, jolloin koko osasto on näkyvissä. Tilaa on kameran ja siinä kiinni olevan objektiivin lisäksi parille lisäobjektiiville ja salamalle. Alaosaston kokonaistilavuus ei kuitenkaan ole valtava ja pro tason runko, kuten Nikon D3s ynnä pari lasia täyttää tilan lähes kokonaan. Pienikokoisen rungon, esim. Pentax K7, lisäksi sisälle mahtuu mukavasti tavaraa.
Omassa työssäni joudun laskemaan kameralaukkuni usein likaiselle tai pölyiselle alustalle ja siksi en erityisemmin pidä repuista omassa työkäytössäni. Reppu pitää laittaa selkäosa maata tai lattiaa vasten, jotta työkalut saa ulos ja samalla repun selkäosa likaantuu ja seuraavaksi likaantuu kuvaajan, siis minun, takki.
Speedpackistä kameran saa ulos laittamatta reppua maahan selkäosa edellä, mutta jos alaosastosta pitää saada jotain muuta ulos, niin reppu on käytännössä laitettava selkäosa maata vasten.
Speedpack on tukevan tuntuinen, vetoketjut pelaavat hyvin ja reppu pysyy hyvin pystyssä, kun sen asettaa maahan. Selässä kantaminen on myös suhteellisen mukavaa. Kaksiosainen rakenne on kätevä, jos mukana pitää kuljetella vaikka niitä eväitä. Repun toisessa sivussa on juomapullolle paikka, johon sopii myös termospullo. Tamracin pinta on vaivaton puhdistaa, jos se likastuu. Kuten kuvista näkyy tämä tuli kokeiltua, kun olin kuvaamassa rakennustyömaalla.
Mielestäni Tamrac Aero Speedpack 85 sopii parhaiten kuvaajalle, jolla on pienikokoinen kalusto, joka haluaa liikkua ( luonnossa ), joka kuljettaa mukana muutakin kuin kameraa ja joka kantaa kameralaukkuansa pitkiä matkoja.