Canon 7D, pikkukennoisten parhaimmistoa



Nimimerkillä PR esiintyvä lukija kyseli tarkemmin mikä oli vikana Canon 5D2:n tarkennuksessa? Sanottakoon nyt vielä, että tämä on ihan oma mielipiteeni ja tunnen henkilökohtaisesti useita ammattikuvaajia, jotka käyttävät Canon 5D2:a ja ovat tyytyväisiä kaikin puolin.

Minä kaipasin 1-sarjaa pienempää kameraa, joka olisi ollut ammattitasoinen mm. tarkennuksen suhteen. Canon 5D2:ssa on liian vähän tarkennuspisteitä eikä tarkennuksen nopeus ja luotettavuus ole aivan paras mahdollinen. Sen huomaa selvästi, kun kokeilee jotakin ammattilaiskameraa.



Kaikki ammattilaiset aivät halua isoa ja painavaa kameraa, kuten Canonin 1-sarja tai Nikonin D3-mallit. Canonilla ei vieläkään ole täyden kennon ammattilaismallia, joka olisi 1-sarjaa pienempi fyysisesti. Minulle sopiva kamera oli Nikon D700, siinä on iso kenno, se on pieni ja kaikin puolin ammattilaatua.

Nyt Canonilla sen sijaan on ammattilaisellekin sopiva pikkukennoinen kamera, nimittäin 7D, joka täyttää työkalun vaatimukset melko hyvin. Toki 1-sarjalaisen ostaja saa enemmän käyttömukavuutta ja vieläkin vankemman rakenteen, mutta kovaan lisähintaan.


Näinä päivinä, kun isot lehtitalot repivät kuvaajan selkänahkaa ja kuvauspalkkiot kutistuvat, niin jokaisen kuvaajan ei ole järkeä ostella tuhansien eurojen runkoja. Canon 7D:llä kuvailee aivan mainiosti monet keikat, eikä asiakas taatusti valita, jos kuvaaja tietää mitä tekee.


Canon 7D on tukevan tuntuinen kädessä ja varsinkin Canonilla ennenkin kuvannut sopeutuu helposti, vaikka muutamia muutoksia perinteiseen nappulajärjestykseen on tullutkin. Virtakytkin on siirtynyt takaseinän alaosasta valintakiekon juureen vasemmalle ylös ja tarkennukselle on nyt oma nappi, jota voi peukalolla painella.

Valintakiekossa voisi olla lukitus, sillä se pyörähtelee melko helposti vahingossa väärään asentoon ja ainakin minä onnistuin hanskat kädessä pyöräyttämään kiekkoa samalla kun käänsin virtakytkintä.



Live view- ja elokuva-toiminnoille on nyt ihan oma nappinsa, joka parantaa näiden ominaisuuksien käyttöä. Canonissakin on nyt vesivaaka, joka näyttää sekä sivu- että pituuskallistuman. Tämä on erittäin kätevää vaikkapa arkkitehtuuria kuvatessa.

Valikot ovat selkeät, mutta nykytyyliin valinnanvaraa löytyy ja siksi lista on pitkä. Omat sännöllisesti tarvitsemansa valikoiden kohdat voi koota omalle sivullensa ja siten tarvittavien säätöjen teko nopeutuu.

Canonin käyttömukavuus on kaikin puolin hyvällä mallilla, mutta ainakin yksi pieni epälooginen kohta löytyy. Etusormella pyöritettävä rulla vaihtaa toimintoa sen mukaisesti mikä ohjelma on valittuna. Siis aukon esivalinnalla rulla säätää aukkoa ja suljinajan esivalinnalla rulla säätää aikaa ja käsisäädöllä sama rulla säätää joko aikaa tai aukkoa riippuen kuvaajan mieltymyksestä.


Mielestäni olisi loogista, jos sama säädin tai nappula tekisi aina samaa toimintoa. Kun minulla oli oma Canon, jolla lähes aina kuvasin käsisäädöllä, niin satunnaisesti automaattia käyttessäni kääntelin usein aluksi väärää kiekkoa. Minulla oli aukon säätö rungon takana peukalolla ja ajan säätö etusormella, mutta aukon esivalinnalla aukon säätö muuttuikin etusormelle. Tämä oli hämmentävää, vaikka olin käyttänyt Canonia monta vuotta.

Etsin on tämän luokan parhaita ja näyttää trendikkäästi täyden kuva-alan. Sadan prosentin etsin onkin käytännöllinen ja on mukava nähdä, että se on yleistymässä. Etsinkuva on pikkukennoiselle kameralle iso sekä kirkas ja kuvaaminen on siltä osin miellyttävää.


Canonin mielestä 7D on tehty urheilu- ja toimintakuvaukseen, joihin se sopiikin hyvin. Kamera reagoi herkästi, tarkennus on luotettava ja kuvausnopeus riittävä.

Kuvan tekninen laatu on odotetusti erinomainen, pienillä herkkyyksillä kohinaton ja terävä, mutta pitää ryhtinsä melko hyvin jopa ISO 3200 asti. Korkeilla herkkyyksillä 7D ei kuitenkaan ole parhaiden täyden kennon kameroiden veroinen ja aivan parasta herkkää laatua haluavalle ainoa vaihtoehto on isompikennoinen kamera.

Kun kameravalmistajat kilpailevat keskenään, niin loppukäyttäjä hyötyy ja se näkyy oikein hyvin Canon 7D:n kohdalla. Nikonin D300 oli luokassaan kiistaton yksinvaltias, mutta nyt Canonkuvaajallekin on vastaava vaihtoehto oman merkin puitteissa.


Nikonistille 7D ei aiheuta merkinvaihtopaineita, mutta Canonin nimeen vannoville uusi Canon 7D on erittäin tervetullut vaihtoehto. Viimeinkin on mahdollista ostaa hyvä ammattilais- tai ainakin puoliammattilaismalli Canonilta tarvitsematta maksaa 1-sarjan hintaa.

Kokeilin 7D:n kanssa 18 - 135 mm f/3.5 - 5.6 kittizoomia sekä 24 mm f/1.4 L II laajakulmaa, joka vastaa kuvakulmaltaan 35 millistä 7D:n nokalla. Kittiputki ei ole huonoimpia lajissaan, mutta tämän kaltaisen huippurungon kanssa kannattaa vakavasti harkita jotain laadukkaampaa optiikkaa. Hyvä objektiivi kestää paljon pidempään kuin kamerarunko eikä objektiivi menetä arvoaan rungon lailla.


Kuvasin viime talvena 24 millisellä, kun kokeilin 5D2:a ja kehuin opiskaa estotta, enkä edelleenkään voi muuta tehdä. Tosin lasi toimii mielestäni paremmin täyden kennon kamerassa, mutta on se silti mahtava objektiivi.

Canonilla on markkinoiden paras täyden kennon objektiivivalikoima, mutta kun näin hienoja pikkukennoisia runkoja tulee luikuhihnalta ulos, niin toiveena olisi muutama kiinteäpolttovälinen  laatulasi näillekin rungoille.

Canonin ainoa kiinteä EF-S objektiivi on 60 mm f/2.8 makro, mutta en liene ainoa, joka toivoisi ainakin valovoimaista normaalin korviketta eli esim. 30 mm f/1.4 tai vastaavaa. Kun objektiivin piirtoympyrä optimoidaan pienelle kennolle, niin samalla objektiivin kokoa ja painoa voidaan pienentää verrattuna vastaavaan polttoväliin kinokoossa.


Canon 7D on hyvä kamera ja jos kuvaaja ei kaipaa täyden kennon kameraa, niin 7D täyttää vaativatkin toiveet. Uusi automaatitarkennus ja 100% hyvä etsin ovat mielestäni parhaat uutuuden ominaisuudet. Vakavasti valokuvausta harrastavalle ja miksi ei ammattilaisellekin seiska on harkinnan arvoinen. Jos kuvat ovat huonoja, niin on syytä katsoa peiliin.

Tässä jutussa olevat kuvat on kuvattu Canon 7D:llä. Ruusut ja kerrostalot ovat kittizoomilla ja loput 24 millisellä.

Tarkkaakin tarkempi testi löytyy englanniksi täältä.
 
Bloggers Team