Miksi mustavalkoiset kuvat ovatkin värillisiä?



Lukija kertoi teettäneensä mustavalkoisia kuvia, mutta ihmettelee miksi kuvat sinertävät.

Isot kuvanvalmistamot tekevät mustavalkoiset kuvat samalle väripaperille samassa väriprosessissa kuin värikuvatkin. Kehitysprosessi elää hieman kaiken aikaa ja kuviin tulee pientä värivirhettä. Värikuvissa pieniä värivirheitä on mustavalkoista vaikeampi havaita ja koska suurin osa kuvista on värikuvia, niin prosessin pieni vaihtelu toleranssin rajoissa ei käytännössä haittaa.

Mustavalkoisessa kuvassa pienikin värisävy on helposti havaittavissa, varsinkin vaaleissa sävyissä, ja siksi massatuotantona tekevissä kuvanvalmistamoissa voi olla vaikea teettää neutraaleja mustavalkokuvia. Joillakin valmistamoilla on oma väriprofiili, josta voi olla apua. Mustavalkoisen voi tehdä rgb-kuvana ja asettaa sitten kuvalle valmistamon oma profiili. Tämä voi auttaa neutraalin mustavalkoisen saamiseksi.

Paras tapa on tehdä itse mustavalkoiset tai teettää ammattivedoksia valmistavassa paikassa. Isossa valmistamossa kuvat ovat halvempia, mutta kääntöpuolena on massatuotannon väljät toleranssit.

Vanhan ajan mustavalkopaperi ei toista värejä ja siksi perinteistä mustavalkotekniikkaa käyttämällä ei voi saada aikaan värivirheitä.

Kuvasin yllä olevan kuvan eilen illalla Stockmannin kellon alla Helsingissä Nikon D700 kameralla ja Nikkor Ai 50 mm f/2 objektiivilla. Muutin kuvan mustavalkoiseksi Lightroomissa ja annoin lopuksi pienen sinertävän sävyn.
 
Bloggers Team