Kuvauskeikalla, henkilökuva ulkona miljöössä

Olin parisen viikkoa sitten kuvaamassa Ekokem Oy:n ongelmajätteidenkäsittelylaitoksella Riihimäellä. Kuvasimme jätteidenkäsittelyyn liittyviä työvaiheita ja oheinen kuva on yksi sarjasta.
Nikon D700 + Nikkor AFS 50 mm f/1.4 @ f/2.8, 1/2000 s. ja ISO 200.
Ulkona oli mitä hienoin päivä, aurinko paistoi täysillä, mutta aiheutti samalla pieniä haasteita kuvaajalle. Tämä kohde on kuvattu lastauslaiturilla, jossa on katos päällä. Olimme siis varjossa ja taustalla paistoi aurinko. Tämä olikin hyvä, koska nyt minun piti vain tasapainottaa kohteen valo taustan valon kanssa.

Varjossa ainoa konsti oli valaista kohdetta salamalla ja näin välttää taustan täydellinen ylivalottuminen. Käytin 50 mm objektiivia ja halusin kuvata kohtalaisen suurella f/2.8 aukolla, jotta taustasta tulisi mukavasti epäterävä. Kirkas auringonvalo ja aukko f/2.8 johtivat 1/2000 s. valotusaikaan, mutta onneksi Nikonin salamoilla mikä tahansa valotusaika toimii.

Asetin kaksi Nikon SB-900 salamaa eri jalustoille ja molempiin vielä Photoflexin 76 cm heijastavat varjot. Käytin kahta salamaa, koska yhden salaman teho ei ollut aivan tarpeeksi lyhyen valotusajan vuoksi. Lyhyen valotusjan täsmäys pienentää salaman ohjelukua ja siksi melko lyhyelläkin valaisuetäisyydellä pitää käyttää täyttä salaman tehoa. Tässä tapauksessa heijastava varjo verotti vielä osansa. Toinen syy oli se, että kahdella salamalla pystyin tekemään ikään kuin isomman valaisimen.

Toisen valon laitoin n. 1,5 metrin korkeudelle ja toisen laitoin hieman alemmaksi, koska muuten kuvassa olevan henkilön pitämän työkalun varjo olisi osunut kasvoihin. Nyt varjo osuu kypärään. Molemmat salamat olivat täydellä teholla ja väläytin ne käyttämällä Nikonin langatonta järjestelmää. Ohjaavana salamana oli Nikon D700 rungon yhdysrakenteinen salama.

Lopputulos on kohtalaisen toimiva. Terävyysalue rajoittuu henkilöön ja kuvassa on hyvä värikontrasti. Etualalla punakeltaista ja taustalla sinertävää. Lisäksi kuvassa on rajausvaraa ja tasaista pintaa, jotka joissakin tilanteissa helpottavat kuvan käyttöä julkaisuissa.

Alla vielä valaisukaavio.
Nikon D700 + Nikkor AFS 50 mm f/1.4 @ f/2.8, 1/1250 s. ja ISO 200.
Lisäsin tähän loppuun vielä yhden kuvan, jonka otin kokeeksi ennen kuin laitoin valot paikalleen. Tästä näkee hyvin valaisun vaikutuksen. Tässä kuvassa käytin 1/1250 s. valotusaikaa, jolla tausta jäi hieman liian vaaleaksi ja siksi lyhensin aikaa 1/2000 sekuntiin, kun aloin kuvaamaan niitä oikeita kuvia.
 
Bloggers Team