Sitä sun tätä

Tämä viikko on ollut kiireinen kuvausten kanssa ja vapaa-ajalla olen yrittänyt parannella flunssaa, joka on onneksi hellittämässä. Bloggaaminen on siksi ollut olematonta, mutta hyvää on tulossa.
Matti ihmettelee, että toimiiko valaisu.
Ensi viikolla käynnistyy Sulantoblogin ensimmäinen valokuvakisa, mutta pidetään jännitystä yllä maanantaihin asti ja sitten kerron mistä on kyse.

Olen saanut superzoomkokeiluni jälkeen joitakin pyyntöjä, että kokeilisin Nikkor 18 - 200 mm VRII zoomia yhdessä Nikon D7000 rungon kanssa. Tämä on ollut mielessä itsellänikin ja ensi viikolla otan tuon monia kiinnostavan superzoomin kokeiluun. Olen kuvannut Nikkorilla yhdessä D40 rungon kanssa, mutta on kiinnostavaa nähdä miten zoomi toimii D7000:ssa. Esimerkkikuvat eivät tule olemaan Porvoon maisemia, vaan jotain ihan muuta.

Leica S2 on kokeiltu, mutta mitä mieltä olin Solmisin vermeestä? Sitä pitää odotella vielä muutama päivä.

Akut ja laturit


Eräs lukija kyseli millaisia akkuja ja latureita käytän kameroissa ja muissa sähköllä toimivissa laitteissa.

Normaalisti minulla kaksi kamerarunkoa mukana ja yhteensä neljä akkua. Kaksi akkua on Nikonin alkuperäisiä ja kaksi tarvikeakkuja. En ole huomannut mitään eroa alkuperäisten ja tarvikkeiden välillä. Latureina käytän kahta Pixo C2+ yleislaturia, jotka ovat etenkin matkoilla kätevät, koska niillä latautuvat kaikki akut.

Nikonin SB-900 salamoissa käytän ReCyko 2100 mAh sormiakkuja, joita minulla kuusi sarjaa. Kahdet akut joka salamaan. Nämä akut ovat toimineet hyvin ja ainakin minun kuvaustyylilläni niiden virta riittää paremmin kuin hyvin. En juuri koskaan vaihda salamoiden akkuja kesken kuvauspäivän siksi, että sähkö loppuisi kesken.

Jos kuvaan sellaisia kohteita, joissa tarvitsen paljon välähdyksiä ja paljon tehoja, niin käytän studiosalamoita.

Toimistolla lataan sormiakut pienoismallikäyttöön tarkoitetulla Graupner Ultra Duo Plus 30 laturilla, joka toimii todella hienosti. Graupner toimii 12 voltilla ja siksi se tarvitsee myös virtalähteen. Myös tällä voi ladata lähes kaikkia akkuja, vaikka auton akun, jos tarve tulee. Laturilla voi ladata kahta akkusarjaa kerrallaan, joista toisessa voi olla 1 - 30 ja toisessa 4 - 8 sormiakkua sarjassa. Latausvirran voi säätää halutessaan käsin tai jättää automaatille.

Matkoilla lataan sormiakut Pixoilla, mutta kuuden akkupaketin avulla selviän yleensä useamman päivän ilman latauksia.

Myös kameroiden akut kestävät nykyään tosi pitkään, enkä parin päivän reissuilla tarvitse laturia, vaikka otan Pixot tietenkin aina mukaan.

Muista kääntösuodatin salamassa

Salamakuvissa sekavalo usein pilaa tunnelman, vaikka valaisu olisi muuten ihan kohtalainen. Jos kuvaat keinovalossa salamalla, mutta haluat mukaan myös vallitsevaa valoa, niin laita salamaan CTO kääntösuodatin. CTO muuttaa salaman valon keinovalon väriseksi, eikä salaman valaisema osa kuvasta näytä enää siniseltä. Tämä toimii myös suoralla salamalla ja pokkareissakin. Kameran valkotasapaino pitää tietenkin laittaa keinovaloasentoon, sillä muuten kuvat voivat olla liian keltaisia.

Joskus kääntösuodattimia pitää olla monta päällekkäin. Olin kuvaamassa varastossa, jota valaisivat sellaiset erittäin keltaiset lamput. Sellaiset, joita näkee usein teollisuustiloissa. Säädin kameran valkotasapainon käsin 2500 kelviniin, joka oli alin mahdollinen arvo Nikon D700 kamerassa, mutta se ei riittänyt. Jouduin jälkeenpäin vielä Lightroomissa säätämään valkotasapainoa n. 200 kelviniä alemmaksi.

Salaman väri piti saada suunnilleen samalle tasolle ja niinpä laitoin pinon kääntösuodattimia päällekkäin salamoiden eteen. Testikuvan perusteella tämä oli sopiva ja tällä kuvasin.
 
Bloggers Team