Samsung 30 mm f/2 kokeilussa

Samsung NX10 + 30 mm f/2 @ f/3.2, 1/90 s. ja ISO 100.
Samsung NX10 on hauska pikku kamera, joka jätti hyvän vaikutelman viime kesäisen kokeiluni jälkeen. Paketissa myytävä zoomi ei ollut aivan parasta kittitasoa, vaikka ei ihan surkea esitys ollutkaan. Samsungilla on valikoimissaan juuri minulle sopiva valovoimainen pienikokoinen normaaliobjektiivi, 30 mm f/2, jota olen viimein päässyt kokeilemaan.

Samsungin normaalilasi on pieni, kevyt ja rakenteeltaan tukevan tuntuinen. Vastavalosuoja saisi kuulua hintaan, vaikka objektiivi ei erityisen allerginen vastavalolle olekaan. Automaattitarkennus on äänetön ja nopea, mutta ei aivan yhtä nopea kuin uusimmissa Olympuksen ja Panasonicin m4/3 kameroissa. Käsitarkennus on näppärää, koska näytön kuva suurenee automaattisesti tarkennusrengasta käännettäessä.

Optisesti 30 millinen on oikein hyvä ja Samsung NX10 muuttuu sen kanssa miltei toiseksi kameraksi, jos vertaan kittizoomiin. Aukko f/2 on melko hyvä kompromissi valovoiman ja fyysisen koon väliltä, mutta ei kuitenkaan liian valovoimainen, jotta optiikan suunnittelu menisi hankalaksi. Samsungin valitsema 30 mm polttoväli vastaa täyden koon kameran 45 mm objektiivin kuvakulmaa ja on täydellinen normaaliobjektiiville.

Piirto sekä kontrasti ovat hyvällä mallilla ja kaikki aukot ovat mitä suurimmassa määrin käyttökelpoisia. Valon taipuminen tietenkin pehmentää kuvaa pienillä aukoilla, mutta sehän on väistämätöntä.

Täydellä aukolla f/2 on mahdollista häivyttää taustaa mukavasti esim. potreteissa. Hämärässä valovoima helpottaa pitämään suljinajan lyhyenä maltillisilla herkkyyksillä.

Tämä pieni objektiivi on n. 350 euron hintaan aivan ehdoton hankinta Samsungilla kuvaavalle ja sopii kittizoomin pariksi kuin nyrkki silmään. Hinta on ehkä aavistuksen yläkanttiin, mutta siitä huolimatta kakkula on hyvä ostos. Vaikka zoomi on kätevä, niin ainakin yksi hyvälaatuinen valovoimainen kiinteäpolttovälinen pitäisi löytyä jokaisen kuvaajan kameralaukusta.
 
Bloggers Team