Sigma 85 mm f/1.4 kokeilussa

Canon 5Dmk2 + Sigma 85 mm f/1.4 @ f/1.4, 1/4000 s. ja ISO 3200.
Sigmasta oli juttua jo ajat sitten, mutta tässä vielä myöhästyneitä koottuja ajatuksia tästä valovoimaisesta kiinteästä objektiivista, joka ainakin hinnallaan houkuttaa monia.

Kiinteäpolttoväliset objektiivit ovat kokemassa renesanssin ja zoomsukupolvenkin kuvaajat ovat alkaneet ymmärtää kiinteiden lasien edut. Merkkiobjektiivit ovat kalliita ja monen keskivertoharrastajan taloudellisen kipurajan tuolla puolen, mutta tarvikeobjetiivien valokoimista alkaa löytyä vaihtoehtoja. Sigma 85 mm f/1.4 on merkittävästi edullisempi kuin merkkiobjektiivit, joita ei samoilla ominaisuuksilla edes joka merkillä ole.

Sigma on erittäin laadukkaan tuntuinen mekaanisesti, eikä tässä suhteessa kalpene merkkiobjektiiven vierellä. Se ei helise eikä höslky, se on kuin yhdestä palasta veistetty. Tarkennusrengas on tarpeettoman nahkea pyörimään, kun esim. Nikkorin tarkennusrengas tuntuu juuri sopivalta. Muita nappuloita tai liikkuvia osia ei Sigmassa olekaan.

Automaattitarkennus pelasi ainakin kokeilukappaleella Canon 5Dmk2 kamerassa hienosti. Kokeilimme apulaiseni Saken kanssa Sigmaa kahdessa eri rungossa, eikä kummassakaan esiintynyt ongelmia. Syväterävyysalue on täydellä aukolla erittäin lyhyt suhteellisen pitkälläkin etäisyydellä, joten kuvaajan pitää olla tavallista huolellisempi.

Optinen suorituskyky on hyvä kaikilla aukoilla, mutta tarkka pikseleiden tiiraaminen kertoo sekä Canonin että Nikkorin olevan aavistuksen verran terävämpiä hemmennettynä. Täydellä aukolla kolmikkoa on mahdoton erottaa toisistaan, mutta esim. aukolla f/5.6 Canon ja Nikkor ovat lähes virheettömän teräviä kuvan nurkkiin asti. Sigma sen sijaan on hieman pehmeämpi kuvan nurkissa ja sen kormaattiset aberraatiot ovat selvästi näkyvissä. Kuvan keskiosassa eroa ei merkkiobjektiiveihin ei käytännössä ole.

Korostan, että ero kuvan nurkissa ja reunoilla on pieni, mutta nähtävissä näytöllä täydessä koossa. Se ei kuitenkaan käytännössä haittaa, ainakaan A3 tai pienemmissä tulosteissa. Tuskin edes isommissa.

En pitänyt Sigman 70 - 200 mm f/2.8 vakaajamallia kovin hyvänä ostoksena, mutta 85 mm f/1.4 sen sijaan on hyvä ostos, jota voin oman kokeiluni perusteella suositella. Canon 85 mm f/1.2 ja Nikkor 85 mm f/1.4 ovat hieman parempia, mutta myös merkittävästi kalliimpia. Ne, jotka haluavat vain parasta ja ovat siitä valmiit maksamaan valitsevat merkkiobjektiivin, mutta en usko, että Sigman ostaja pettyy missään suhteessa.

PÄIVITYS: Huomasin juuri, että Sigma 70 - 200 mm hinta on ainakin Top-Shotissa laskenut n. 1250 euroon. Tuolla hinnalla hinta-laatusuhde nousee mielestäni kohtuulliselle tasolle ja tekee lasista harkitsemisen arvoisen.
 
Bloggers Team