Pocket Wizard Mini TTL

Fennian toimitusjohtaja kuvattu perussetillä. Yksi pikkusalama sellaisenaan Antti Kuljukan etupuolella. Varsinkin ylhäältäpäin kuvatessa infrapunaohjauksessa on usein ongelmia saada riittävä yhteys orjasalaman kennoon. 400 ASA, 1/250 sekuntia ja f 2,8
Nikonin Creative Light System, suomeksi vaikkapa monisalama-ohjaus, on hieno ominaisuus jolla voidaan rungosta tai pääsalamasta säätää jopa kymmenien orjasalamoiden tehoa kolmessa eri ryhmässä. Ohjaus toimii infrapunalla ja edellyttää  suoraa näköyhteyttä ohjaavasta salamasta jokaisen orjan kennoon. Joissain tapauksissa se aiheuttaa ongelmia. Varsinkin ulkona kuvattaessa sekä varjojen ja softboxien kanssa.

Pocket Wizard on tuonut markkinoille radiojärjestelmän, joka hyödyntää kaikki Nikon CLS ominaisuudet aina nopeiden suljinaikojen salamatäsmäystä myöten. Kaikkien orjaryhmien tehonsäädöt tehdään toisistaan riippumatta käsin. Eli samalla tavalla kuin studiovaloissa. Wizardin radioilla voidaan myös käyttää sekaisin studio- ja pikkuflässejä, mutta silloin tehonsäätö lähettimestä käsin ei toimi, vaan ainoastaan salamoiden laukaisu.


Lähetin ja vastaanottimet ovat järkevän kokoiset. Vastaanottimet voi pitää koko ajan kiinni salamoissa, ja mahtuvat kuitenkin kameralaukkuun.
Järjestelmä koostuu AC3 säätöyksiköstä, MiniTT1 lähettimestä ja FlexTT5 vastaanottimesta. AC3 kiinnitetään lähettimeen, jolloin salamoiden tehoja voi säätää langattomasti. AC3 ohjain on selkeä ja helppokäyttöinen. Tehot saa säädettyä 1/3 pykälin säätökiekkoa pyörittämällä. Ei monimutkaisia valikkoja. 


Aikaisemmin olen ohjannut orjia yhdellä kameraan kiinnitetyllä Nikon SB-900 salamalla, jota olen samalla käyttänyt tasoitusvalona kameran suunnasta. Pocket Wizardien kanssa kanssa se ei valitettavasti ole mahdollista.
Outokummun toimitusjohtaja Timo Kohtamäki kuvattuna Finlandia-talon tunnelityömaalla. Yksi salama sellaisenaan, lämmityksenä ½ CTO kääntösuodin joka tuo salaman ja vallitsevan valon lämpötilan lähemmäs toisiaan. 1600 ASA, 1/25 sekuntia ja  f 2,8.

Mikäli salamoiden tehot halutaan säätää AC3:sta, täytyy jokaisessa orjasalamassa olla vastaanotin. Kilpailijan Radio-Poppereissa on kaikki samat toiminnot, mutta orjat voivat olla joko radiolla tai infrapunalla. Rahaa säästyy, kun vastaanottimia ei tarvitse ostaa jokaiseen orjaan.


Albert Kuqi Talin jalkapallohallissa. Taas yksi salama vasemmalla puolella sellaisenaan ½ CTO kääntösuotimella, joka antoi hallin valoille miellyttävämmän sävyn kuin salaman kylmä valo. Säädin kameran valkotasapainon täytyy päävalona olleen lämmitetyn salaman mukaan. Tasoitusvaloa kameran suunnasta on liikaa. Keskityin palloon ja tein valaisun perusvirheen. 1000 ASA, 1/80 sekuntia ja f 2,8. 
Salamat laitetaan MiniTT1 vastaanottimen salamakenkään. Sivussa on selkeät liukukytkimet kanaville ja ryhmille. Käyttö sujuu ilman mitään ohjekirjoja. Ainoa yllätys oli, että salamat täytyy laittaa TTL-asentoon, vaikka niitä ohjataan käsisäädöllä. MiniTT1:n pohjassa on jalustakierre ja salamakenkä, joten setin saa helposti vaikka suoraan tilt-headiin.

Lähettimen, ohjaimen ja kahden vastaanottimen setti maksaa kaupan hyllyltä melkein tuhat euroa. Pikkusalamoita työkseen käyttävälle CLS-kuvaajalle käyttömukavuus ja toimivuus tuntuu parinkymmenen keikan jälkeen kuitenkin  hintansa arvoiselta. 

Pocket Wizardeja tuo Suomeen Fimeko Oy.


Jyrki Vesa
 
Bloggers Team