Saab 95, salamalla ja ilman

Tänään ilmestyneessä Tuulilasi-lehdessä on Saab 95 koeajo, johon tein kuvat n. kuukausi sitten. Yllä olevasta kuvasta on pienellä rajauksella tehty jutun avauskuva, ja sehän toimii ihan kohtalaisesti.
Teimme Saken kanssa avauskuvia hienossa alkuillan valossa, mutta kun seuraavana päivänä kuvasin sisäkuvia ja yksityiskohtia, niin tein hommia tihkusateessa. Sellaisessa kaiken kastelevassa, todella ärsyttävässä tihkusateessa.
Kuvat auton sisustasta valaisin salamalla, koska näin sain valaistuksen tihkusateessa edes lähelle sitä mitä halusin. En voinut kuvata kovin kaukaa, auton ulkopuolelta, koska vesipisarat olisivat pilanneet kuvat.

Miksi en kuvannut jossain sisällä? No, kun aloin kuvata, niin ei satanut. Sade alkoi juuri sen jälkeen, kun olin saanut työkalut levälleen. Sitten ajattelin, että eihän tässä kovin paljon sada ja eihän tässä enää niin paljon ole kuvattavaa jne.

Tihkusateessa ei huvittanut seisoskella yhtään turhan paljon, joten työskentelin niin nopeasti kuin osasin. Sisäkuvista otin tähän esimerkiksi ohjaamon, jota yritin ensin valaista yhdellä salamalla, joka oli suunnattu matkustajan ikkunasta sisään viistosti kojelautaa kohti. Ajatuksenani oli salamalla vain tuoda kojelaudan muodot esiin ja antaa vallitsevan valon hoitaa loput. Kuvasin aukolla f/5, ajalla 1/25 s. ja herkkyydellä ISO 800. Lopputulos on alla. Varjot ovat aivan liian tummia ja varsinkin mittariston tienoo tukossa. Ei hyvä, jotain piti tehdä.
Ensin ajattelin, että heijastan auton sisäkaton kautta toisen valon avaamaan varjoja, mutta koska minulla oli jo toinenkin valo valmiina jalustalla auton ulkopuolella, niin päätin kokeilla toisella tavalla. Ensimmäisen valon jätin paikalleen, mutta laitoin toisen valon valaisemaan avoimesta ovesta sisään n. metrin korkeudelta. Tämä toimikin yllättävän hyvin ja kuva oli siinä. Lopputulos, joka on alla, voisi olla hienostellumpikin valaisun suhteen, mutta ei se huonokaan ole ja pelaa lehdessä mainioisti. Jos ei olisi tihuttanut, niin olisin saattanut hieroa valaistusta vielä hieman.
Alla vielä upea kaavio valaisusta. En valitettavasti muista salamoiden tehoja, mutta vasen salama lienee ollut minimitehoilla ja oikea n. 1/40 teholla. Valotus oli molemmissa kuvissa sama f/5, 1/25 s. ja ISO 800. Salamat väläyttelin tuttuun tapaan Nikonin omalla langattomalla järjestelmällä, joka pelasi jälleen hienosti.
 
Bloggers Team