Nikkor 24 - 120 mm f/4 ED VR

Nikonin uusin peruszoomi täyden kennon kameralle on parannus edelliseen saman polttovälin malliin. Parannusta on jo kiinteä valovoima sellaisenaan, mutta uutuus on myös optisesti varsin kelvollinen. Alla lyhyesti kokemukseni, jotka perustuvat kuvaamiseen, eivät laboratoriotesteihin.

Rakenne

Hieman Nikonin ammattilasien alapuolella, mutta erittäin hyvän tuntuinen. Sekä zoomaus että tarkennusrenkaat kääntyvät pehmeästi. Klappia ei ole rakenteissa, ei ainakaan uutena. Kokonaisuus muistuttaa toista Nikonin uutuutta, 28 - 300 mm f/3.5 - 5.6. Vastavalosuoja kuuluu Nikonin tapaan mukaan hintaan.

Optiikka

Kiinteä valovoima f/4 koko polttovälialueella on hyvä asia. Salamakuvaaja erityisesti arvostaa tätä, koska polttovälin muutos ei aiheuta valotuksen muutoksia täydellä aukolla. Piirto ja kontrasti ovat nekin hyvällä mallilla. Himmentäminen f/8 - f/11 tienoille irroittaa parhaat yksityiskohdat kuvauskohteesta, mutta käytännössä kaikki aukot ovat hyvin käyttökelpoisia.

Vääristymät ovat zoomille odotetun kaltaiset; laajiksella näkyvää tynnyriä ja telellä näkyvää tyynyä. Molemmat voi korjata nykyaikaisilla ohjelmilla, mutta ovathan ne joissakin kuvauskohteissa haitaksi. Zoomeissa on tullut jo tavaksi hyväksyä melko runsaatkin vääristymät.

Jos pitää valita pahojen kromaattisten aberraatioiden, kuvan terävyyden tai vääristymien välillä, niin otan viimeksi mainitut mieluiten, koska ne näkyvät vain joissakin kohteissa ja ovat ehkä helpoiten korjattavissa jälkikäteen.

Vinjetointi on melko voimakasta laajakulmalla, ja se voi häiritä joitakin kuvaajia. Minua vinjetointi ei haittaa. Kromaattiset aberraatiot näkyvät selvästi kuvan laidoilla, etenkin 24 mm asennossa, mutta nekin on melko vaivaton poistaa esim. Lightroomin säätimillä. Ennen pitkää Lightroomiin tulee varmaan valmis profiili tällekin objektiiville.

Vastavalo ei tätä zoomnikkoria sumenna. En saanut aikaan kuin aivan pieniä vastavalon heijastuksia kuviiin, joten se asia on hoidossa.

Käytössä

Tarkennus on äänetön, nopea ja tarkka. Kuvanvakaaja toimii niin kuin pitää ja sain erittäin käyttökelpoisia kuvia 120 mm polttovälillä ja valotusajalla 1/4 sekuntia.

Objektiivi on tasapainoinen esim. Nikon D700 rungon kanssa yhdessä ja sopisi hyvin vaikka täyden kennon kuvaajan reissulasiksi hyvin. Kuvasin pari työkeikkaa 24 - 120 millisellä ja kaipasin yllättävän vähän parempaa valovoimaa, vaikka kuvaankin erittäin usein aukolla f/2.8.

Minkä valitsen?

Jos minun pitäisi valita yksi zoomi kaikkeen kuvaukseen, niin valinta ei olisi helppo. Niin 24 - 120 mm f/4 kuin 28 - 300 mm f/3.5 - 5.6 ovat molemmat kiinnostavia.

Jos ajattelen työkäyttöä, niin otan mieluummin 4 milliä enemmän laajakulmaa ja kiinteän valovoiman kuin 180 mm teleä ja vaihtuvan valovoiman.

Kaiken kattavana yleiszoomina vapaa-ajalla 28 - 300 millinen on kyllä lyömätön, eikä esim. 24 - 70 mm f/2.8 kilpaile kätevyydessä näiden kahden kanssa mitenkään.

Molemmat, siis 24 - 120 mm ja 28 - 300 mm, ovat samoilla polttoväleillä kutakuinkin yhtä päteviä optisesti. 28 - 300 millinen on ehkä aavistuksen terävämpi, mutta 24 - 120 millinen hallitsee vastavalon paremmin.

En osaa päättää, eikä onneksi tarvitsekaan aivan pian. Ei käy kateeksi niitä, jotka valintaa yleiszoomista tekevät. Kaikki uusimmat Nikkorit ovat hyviä vaihtoehtoja.

Nikkor 24 - 120 mm f/4 maksaa noin 1150 euroa.
 
Bloggers Team