Jpg-kuvaaminen on vaikeaa


Olen raakakuvaaja, ehdottomasti, mutta uusilla kameroilla on miltei aina suorastaan pakko kuvata jpg-kuvia, koska raakakuvat eivät aukea kolmannen osapuolen ohjelmilla.

Verkossa on monellakin sivustolla selitelty kuinka hyviä jpg-kuvat ovat ja kuinka ne nopeuttavat ja helpottavat kuvaamista sekä työnkulkua. Joidenkin kameroiden jpg-kuvat ovatkin todella hyviä, lähes hyvin kehitetyn raakakuvan veroisia, ja painettuna tai tulostettuna eroa raakakuvaan ei todennäköisesti erota.

Mikäs sen hienompaa kuin upeaa jälkeä suoraan kamerasta, eikä mitään jälkikäsittelyä. Aikaa jää tietokoneen edessä istumisen sijasta enemmän vaikka kuvaamiselle.

Mutta, kun niiden jpg-kuvien kuvaaminen on niin vaikeaa ja hankalaa. Jokainen kuvan "ulkoasuun" liittyvä asia on päätettävä kuvaustilanteessa. Tuosta haluan mustavalkoisen kuvan, siis kamera mustavalkomoodiin. Tuosta haluankin värikylläisen ruskakuvan, siis kamera vivid landscape moodiin. Tuolla sisällä haluan yhden kuvan, siis valkotasapaino keinovalolle ja neutraali moodi päälle. Jne...

Ihan älytön asetusten vaihtaminen kaiken aikaa, ja kuitenkin sen sisäkuvan jälkeen ainakin viisi ensimmäistä kuvaa ulkona ovat sinisiä, koska valkotasapaino unohtui väärään asentoon. Miten sitä edes kuvaustilanteessa voi tietää tarkalleen mitä haluaa?

Voihan sitä kuvailla automaattiasetuksilla, mutta silloinkin lopputulos on kameran arpoma, eikä välttämättä kuvaajan haluama.

Kyllä jpg-kuvaakin voi säätää jälkeenpäin, mutta kun on kerran raakakuvia säädellyt, niin jpg-kuva on sen jälkeen todella ankea. Esim. väärin valittu valkotasapaino saattaa olla mahdoton korjattava. Sitä paitsi, jos säätää kuitenkin, niin voi saman tien kuvata raakana.

Joissakin tilanteissa kiire ohittaa kuvalliset arvot ja silloin jpg-kuva voi olla hyvä ratkaisu.

Ei siis ole oikotietä onneen. Raakakuvan voi prosessoida kuvauksen jälkeen, mutta jpg pitää prosessoida ennen kuvausta. Tarkoitan tässä siis prosessointia kuvaajan päässä.

Jotkut sanovat, että jpg-kuva on vähän niin kuin diafilmi. Pitää osata valottaa kohdalleen. Joo, joo. Filmiaikana tehtiin moni asia toisin, mutta miksi nyt ei kannattaisi hyödyntää tämän aikakauden mahdollisuuksia?

Kuvistani vain pieni osa on tulostamisen arvoisia, joten niiden harvojen kuvien säätäminen jälkikäteen ei ole ongelma. Säätäminen on osa kuvan tekemistä ja kun kyseessä on onnistunut otos, niin sitähän on nautinto "vedostaa".

On miltei kadehdittavaa, jos joku pystyy kuvaamaan täysin valmiita jpg-kuvia, jotka eivät tarvitse mitään jälkikäsittelyä. Minä en sellaiseen kykene ja siksi kuvaan raakana, paitsi joskus joillakin uusilla kameroilla.
 
Bloggers Team