Langaton salama onnistuu myös Nikon D40 rungolla

Ok, ok, myönnetään, että otsikko on hieman liioiteltu, mutta totta kuitenkin. Nikon D40 rungolla ja miksei muillakin D90-mallin alapuolella mallistossa olevilla voi kuvata langattomalla salamalla käyttämällä perinteistä orjasalamaa.

Niin, ja onnistuuhan tämä tietenkin lähes millä tahansa kameralla malliin ja merkkiin katsomatta, kunhan valotuksen käsisäätö on mahdollista. Kamerarungon yhdysrakenteinen salama yksinkertaistaa hommaa, mutta ei ole välttämätön. Yhdysrakenteisen salaman sijasta voi käyttää salamakenkään kiinnitettyä erillissalamaa.

Salamaksi, siis orjaksi, käy mikä tahansa orjakennolla varustettu salama, mutta kaikki orjakennot eivät toimi luotettavasti ulkona auringonpaisteessa. Tässä esimerkissä käytin kahta Nikon SB-900 salamaa, koska minulla sattuu sellaiset olemaan, enkä omista muunlaisia akku- tai paristokäyttöisiä salamavaloja. Nikonin orjakenno toimii kaiken lisäksi kohtalaisen luotettavasti.

Nikonilla joku insinööri on salamoita miettiessään älynnyt perinteisen orjakennon hyödyllisyyden kaiken infrapunalangattomuuden keskelläkin. Perinteisellä orjakennolla tarkoitan salamassa olevaa valokennoa, jolla salama välähtää "nähdessään" toisen välähdyksen. Orjakennon avulla salamaa voi käyttää minkä tahansa toisen salaman kanssa yhdessä. Orjasalamoita voi olla teoriassa ääretön määrä.

Aivan kuten langattomalla infrapunaohjauksellakin, niin orjasalaman kenno kannattaa suunnata ohjaavaa salamaa kohti, jotta toiminta olisi mahdollisimman luotettavaa. Huomaa kuitenkin, että infrapunaohjauksen kenno Nikon SB-900 salamassa ei ole sama kuin orjakenno.

Nikon SB-900 laitetaan niin sanottuun SU-4 tilaan, kun orja kytketään päälle. En tiedä mistä tuo SU-4 tulee tai mitä se tarkoittaa, mutta selvemminkin tämän voisi ilmaista. Ensin salama kytketään päälle on-asentoon, jonka jälkeen ok-nappia pidetään pohjassa niin kauan, että asetusvalikko tulee näkyviin. Säätökeikkoa pyörittelemällä mennään SU-4 kohtaan ja painetaan ok. Sitten valitaan kiekolla "on" ja kuitataan ok-napilla. "Exit"-tekstin alapuolella olevaa nappia painamalla päästään pois asetusvalikosta.

Sitten laitetaan virtakytkin "remote"-asentoon ja valitaan "mode"-napilla joko automaatti- tai käsisäätö. Suosittelen käsisäätöä, koska tämä automaatti ei ole objektiivin läpi mittaava, eikä mikään automaatti muutenkaan ole luotettava tapa salamavalaisuun silloin, kun salama on kamerasta erillään.

Käsisäädöllä teho säädetään painamalla M-kirjaimen alapuolella olevaa nappia ja sitten pyörittämällä kiekkoa. Lopuksi valittu teho kuitataan ok-napilla.

Tässä esimerkissä käytin siis kahta SB-900 salamaa, jotka olivat täydellä teholla. Valotusaika oli 1/500 s. ja aukko f/5.6 herkkyydellä ISO 200. Nikon D40 rungossa lyhin salamatäsmäysaika on tuo 1/500 s., joka on n. aukon verran lyhyempi kuin yleensä verhosuljinkameroissa. Väläytin orjat D40:n omalla salamalla, joka oli käsisäädöllä pienimmällä 1/32 teholla. Salamoissa oli oranssi kääntösuodin puolittain välähdysikkunan edessä.

Tällä tavalla kuvatessa ei tietenkään voi säätää jalustoilla olevien salamoiden tehoja kamerasta käsin, mutta kuvaaminen onnistuu kuitenkin. Valokennoon perustuva orjakenno ei ole merkkisidonnainen ja tässä käyttämäni Nikonin salamat tällä tavalla käytettynä välähtävät minkä tahansa toisen salaman ohjaamana.
 
Bloggers Team