Onko salamoiden sekakäyttö sopivaa?

Lukija lähestyi minua kysymyksellä, joka koski erilaisten salamalaitteiden käyttöä yhdessä saman kuvauksen aikana. Kysyjä vielä pelkäsi kyselevänsä ihan tyhmiä, mutta se ei ole totta. Kysymys on hyvä.
Canon 5D, 24 - 70 mm f/2.8 @ f/11, 3,2 s. ja ISO 100.
2 kpl Elinchrom 600 S, 2 kpl Elinchrom 300 S ja 1 kpl Canon 580EX.
Tässä tapauksessa on kyseessä Elinchrom RX-sarjan kompaktisalamat ja Nikon SB-900. Lyhyt vastaus on, että kyllä niitä voi käyttää samaan aikaan samassa kuvauksessa.

Pidempi vastaus on tässä. Kun käytössä on samanlaisia valoja, niin valaisun hallinta on hieman helpompaa kuin sekalaisilla valoilla. Kahdesta samanlaisesta valosta tulee sama määrä valoa, kun säätimet ovat samoissa asennoissa. Samanlaiset valot antavat muutekin samanlaista valoa, johon käytettävä heijastin tietenkin vaikuttaa. Ehkä paremmin ( tai sekavammin ) sanottuna samanlaisilla valoilla on sama fiilis.

Vaikka valot olisivat eri tehoiset, mutta saman tyyppiset, niin silloinkin valaisun rakentaminen ja hallitseminen on melko yksinkertaista. Esim. Elinchrom RX 600 ja RX 300 ovat muuten samanlaiset, mutta 600 antaa kaksinkertaisen määrän valoa verrattuna 300:een.

Samanlaisilla tai samantyyppisillä salamoilla valaisu on siis mukavuutta, mutta muuten ei ole mitään estettä käyttää sekaisin erilaisia salamalaitteita. Nikonin SB-700 ja SB-900 sopivat teknisessä mielessä hyvin mihin tahansa valaisuun, koska Nikoneissa on optinen orjakenno. Mitään lisälaitteita ei tarvita, jotta salamasynkka toimisi.

Nikon, tai muu vastaava pikkusalama, sopii erityisen hyvin tilanteisiin, joissa valo pitää saada pieneen tilaan, eikä isoa studiosalamaa voi käyttää. Pikkusalaman voi sijoittaa vapaammin myös siksi, että virtajohtoa ei ole.

Ongelmia voi tulla kuvauksissa, joissa paukutetaan isoilla tehoilla paljon kuvia. Silloin tehokkaatkin pikkusalamat tuppavat hyytymään. Niistä ei tule tarpeeksi valoa, varautumisaika venyy ja saattaapa ylikuumeneminenkin yllättää.

Yllä olevassa kitarakuvassa käytin neljää Elinchrom kompaktisalamaa ja viidentenä valona Canon 580EX pikkusalamaa. Canon valaisi Cadillacin jalkatilaa, jonne se oli suhteellisen helppo piilottaa. Canonissa oli kiinni orjakenno, jonka avulla väläytys hoitui, ja valoteho oli tietenkin käsin asetettu.

Siitä vaan kokeilemaan.

 
Bloggers Team