Kuula kireällä

Minulla on n. 30 vuotta vanha Gitzo kamerajalusta, jonka mallia en enää muista, eikä jalustassa lue mitään. Se on kuitenkin tukeva ja siksi myös melko iso, eikä sitä kevyeksikään voi moittia. Se oli kallis, kuten Gitzot tänäkin päivänä, mutta se on vieläkin hyvässä käyttökunnossa. Naarmuja ja käytön jälkiä on pinnassa, mutta Gitzo on ollut moneen kertaan kovan hintansa arvoinen, vaikka en jalustaa päivittäin käytäkään. Tämä Gitzo ei kulu loppuun minun käytössäni.

Ostin Gitzooni myös kuulapään, mutta sen kanssa pihtailin, enkä oikein koskaan ollut tyytyväinen siihen. Minun olisi pitänyt ostaa silloin 30 vuotta sitten kuulapää, joka on samaa sarjaa Gitzon kanssa. Kuula hajosi muutama kuukausi sitten ja piti alkaa etsimään uutta. Päätin kokeilla onko kiinalaisista Benron kuulapäistä mihinkään.
Vasemmalta Benro B-4, B-0 ja B-2
Benron paremman sarjan kuulat ovat kopioita kalliista, mutta hyvästä Arca Swiss kuulapäästä, jota pidetään yhtenä parhaista lajissaan. Ulkoisesti Benrot ovat hienon näköisiä ja viimeistely on hyvä, melkein kuin alkuperäisessä.

Kuulapään pitää liikkua pehmeästi, jotta kameran suuntaaminen on helppoa ja kuulan pitää pysyä paikallaan, kun se kiristetään. Benrot ovat kaikki melko samanlaisia tässä suhteessa.

Pienin kokeilemani, B-0, liikkuu pehmeästi ja lukittuu tukevasti paikoilleen. Kitkan hienosäätöruuvi on liian löysä ja liikkuu miltei itsekseen. Ruuvissa saisi olla sen verran jähmetyttä, että säätö pysyisi paikoillaan.

Kuula siis lukittuu tukevasti, mutta kiristettäessä kameran asento muuttuu jonkin verran. Jalustaa käytetään yleensä silloin, kun kameran halutaan pysyvän paikallaaan, mutta samalla halutaan myös rajata tarkkaaan. Siksi on sitä parempi mitä tarkemmin kameran asento pysyy, kun kuula kiristetään.

B-0 on pieni, mutta kiristettynä se jaksaa pitää esim. Nikon D700:n kokoisen kameran hyvin paikallaan. Jos käytössä on normaalipolttoväliä pidempiä putkia, niin silloin suosittelen isompaa kuulaa D700:n tai vastaavan kanssa, mutta pienempien kameroiden kanssa pidempikin objektiivi on suhteellisen vakaa.
Vasen pienempi ruuvi on kitkan hienosäätö ja oikea isompi on varsinainen kiristysruuvi.
Benro B-2 on käytössä hyvin samanlainen kuin pikkuveli B-0, mutta jaksaa pitää hieman isomman kuorman paikoillaan tukevasti. Nikon D700 ja 24 - 70 mm f/2.8 pysyivät erittäin tukevasti aloillaan, mutta tässäkin häiritsi kameran asennon muutos kiristyksen aikana. Kitkan hienosäätöruuvi oli samalla tavalla löysä kuin B-0:ssa.

B-4 on huomattavan isokokoinen, ja tukeva kiristettynä, mutta painava teleobjektiivi saattaa tönäisystä liikahtaa. Kitka kiristettynä oli aavistuksen pehmeä ja kuulaa saattoi käsivoimin vääntää. Normaalissa kuvauksessa tästä tuskin on haittaa, mutta odotin jämäkämpää otetta näinkin isolta kuulalta.

Kitkan hienosäätöruuvi on B-4:ssä jäykkä ja säädetty asetus pysyy paikoillaan. Myös B-4 liikkui hieman kiristettäessä. Liike pitää huomioida ja joskus voi joutua kohdistamaan kameran useamman kerran ennen kuin kohdistus on haluttu. Mistään isosta liikkeestä ei ole kyse, mutta kuitenkin sellaisesta, joka häiritsee ja hidastaa työskentelyä joissakin tilanteissa.
Benro B-4 ja Samsung EX-1.
Kameran kiinnitys jalustaan tehdään kaikissa Benroissa pikakiinnityslevyllä, joka ruuvataan kameran jalustakierteeseen. Benron pikakiinnityslevyn ruuvin kannassa olevan hahlo voisi olla pikkuisen leveämpi, jotta siihen sopisi kolikko.

Pikakiinnityslevy lukitaan kuulaan ruuvilla, mutta minä pidän enemmän pikakiinnityksestä. Tämä on henkilökohtaista ja joku toinen saattaa pitää enemmän Benron ruuvikiinnityksestä. Kamera pysyi kaikissa kuulissa tukevan tuntuisesti paikallaan, kun pikakiinnityksen ruuvi oli kiristetty.

Kokonaisuutena Benron B-0, B-2 ja B-4 ovat hintaansa nähden kohtalaisen hyviä ja monelle satunnaisesti jalustaa käyttävälle harrastajalle varmasti toimiva ratkaisu. Ammattikäyttöön en voi Benroja suositella, en ainakaan, jos jalustalle on paljon käyttöä.

B-2 on näistä kolmesta peruskuvaajalle paras vaihtoehto kokonsa puolesta. Se ei ole liian iso tai painava, mutta kannattelee yleisimmät kamerayhdistelmät vaivatta.

Kulutuskestävyydestä en voi sanoa mitään, koska muutaman viikon kokeilu ei siihen riitä. Satunnaista käyttöä Benrot luultavasti kestävät pitkään.
 
Bloggers Team