Olympus XZ-1

f/5.6, 1/800 s. ja ISO 100.
Nyt olen kuvannut Olympus XZ-1 tuotantomallilla, joka varmisti käsitykseni siitä, että Olympus on tehnyt hienon pokkarin. Vajaat pari viikkoa sitten kokeilemani esituotantokappale oli hyvin lähellä tuotantomallia, mutta minulla ei ollut lupaa sanoa mitään lopullista esim. kuvan teknisestä laadusta tai julkaista täysikokoisia kuvia.

Olympus on XZ-1:n kanssa eräällä tavalla pelkistetyllä linjalla, sillä säätimien ja nappuloiden kustomointi ei ole mahdollista. Tämä ei mielestäni ole ollenkaan huono asia, vaan osoitus siitä, että joku on jo suunnitteluvaiheessa miettinyt asioita. Käyttöliittymä on selkeä ja toimiva.
Liikkuvan kohteen kuvaaminen ei ole ongelma, koska laukaisuviive on lyhyt.
f/4, 1/640 s. ja ISO 100.
Tarkennus on nopea ja tarkennuspisteen valinta sujuvaa. Laukaisuviive on lyhyt ja myös raakakuvaaminen käy rivakasti tarpeen vaatiessa.

Kameran päällä olevan virtakytkimen kanssa minulla oli lieviä vaikeuksia, sillä painelin sitä tahattomasti, kun käsittelin kameraa. Laitoin kameran vahingossa päälle useita kertoja. Liukuva tai käännettävä virtakytkin olisi painonappia parempi, mutta kyllä napin kanssakin oppii tulemaan toimeen.

Lisävarusteena saatava etsin VF-2 muuttaa XZ-1:n käsittelyn miltei järkkäritasolle, mutta toisaalta hintakin nousee siinä samalla miltei järkkäritasolle. Erillisen etsimen kuva on hyvälaatuinen ja käyttökelpoisuus on aivan eri maailmasta kuin joidenkin pokkareiden optisilla etsimillä.
Olympus XZ-1 ja etsin VF-2.
Jos hinta ei hirvitä, niin suosittelen VF-2 etsintä. Sama etsin käy PEN-sarjan kameroihin, joten joillekin etsin saattaa olla monikäyttöinen.
f/3.2, 1/640 s. ja ISO 100.
Olympus XZ-1:n valovoimainen objektiivi on erittäin terävä koko polttovälialueellä, joka vastaa 28 - 112 mm kuvakulmaa. Hyvä valovoima antaa mahdollisuuden käyttää suhteellisen alhaisia herkkyyksiä. Onhan f/2.5 yli kaksi aukkoväliä kirkkaampi kuin pokkareille tyypillinen telepään valovoima f/5.6.

Sisäänrakennettu harmaasuodatin auttaa kirkkaassa valossa pitämään kuvausaukon parhaan suorituskyvyn alueella. Suodinta kannattaa käyttää, koska valon taipuminen eli diffraktio huonontaa tällaisissa pikkuobjektiiveissa terävyyttä suhteessa enemmän kuin esim. ns. täyden kennon kameroiden optiikoissa.

Hyvästä valovoimasta on yksi haitta: irrallinen linssinsuojus. Yhdysrakenteinen linssinsuojus ei mahdu rakenteisiin, koska objektiivin etulinssi on verrattain kookas. Sama koskee esim. Panasonic LX5 ja Samsung EX-1 kameroita.
f/2.8, 1/320 s. ja ISO 100.
Alhaisilla herkkyyksillä Olympuksen kuva on terävä ja kaikin puolin hyvälaatuinen. Korkeilla, yli ISO 800, herkkyyksillä XZ-1 ei ole aivan parhaiden pokkareiden tasolla, mutta ei huono. Kokonaisuutena Olympuksen kuva on teknisessä mielessä pokkareiden parhaimmistoa.
f/2.2, 1/1000 s. ja ISO 100.
Olympus on onnistunut tuottamaan mainion pokkarin, joka kannattaa ehdottomasti ottaa huomioon, jos tämän tapaisen kameran osto on ajankohtainen.

PÄIVITYS 20.2.2011: Olen poistanut yhden kappaleen, jossa käsitellään VF-2 etsimen toimintaa, koska kappaleessa oli virheellistä tietoa.
 
Bloggers Team