f/5.6, 1/800 s. ja ISO 100. |
Olympus on XZ-1:n kanssa eräällä tavalla pelkistetyllä linjalla, sillä säätimien ja nappuloiden kustomointi ei ole mahdollista. Tämä ei mielestäni ole ollenkaan huono asia, vaan osoitus siitä, että joku on jo suunnitteluvaiheessa miettinyt asioita. Käyttöliittymä on selkeä ja toimiva.
Liikkuvan kohteen kuvaaminen ei ole ongelma, koska laukaisuviive on lyhyt. f/4, 1/640 s. ja ISO 100. |
Kameran päällä olevan virtakytkimen kanssa minulla oli lieviä vaikeuksia, sillä painelin sitä tahattomasti, kun käsittelin kameraa. Laitoin kameran vahingossa päälle useita kertoja. Liukuva tai käännettävä virtakytkin olisi painonappia parempi, mutta kyllä napin kanssakin oppii tulemaan toimeen.
Lisävarusteena saatava etsin VF-2 muuttaa XZ-1:n käsittelyn miltei järkkäritasolle, mutta toisaalta hintakin nousee siinä samalla miltei järkkäritasolle. Erillisen etsimen kuva on hyvälaatuinen ja käyttökelpoisuus on aivan eri maailmasta kuin joidenkin pokkareiden optisilla etsimillä.
Olympus XZ-1 ja etsin VF-2. |
f/3.2, 1/640 s. ja ISO 100. |
Sisäänrakennettu harmaasuodatin auttaa kirkkaassa valossa pitämään kuvausaukon parhaan suorituskyvyn alueella. Suodinta kannattaa käyttää, koska valon taipuminen eli diffraktio huonontaa tällaisissa pikkuobjektiiveissa terävyyttä suhteessa enemmän kuin esim. ns. täyden kennon kameroiden optiikoissa.
Hyvästä valovoimasta on yksi haitta: irrallinen linssinsuojus. Yhdysrakenteinen linssinsuojus ei mahdu rakenteisiin, koska objektiivin etulinssi on verrattain kookas. Sama koskee esim. Panasonic LX5 ja Samsung EX-1 kameroita.
f/2.8, 1/320 s. ja ISO 100. |
f/2.2, 1/1000 s. ja ISO 100. |
PÄIVITYS 20.2.2011: Olen poistanut yhden kappaleen, jossa käsitellään VF-2 etsimen toimintaa, koska kappaleessa oli virheellistä tietoa.