Olympus XZ-1 kokeilussa

Olympuksen uusin pokkari, premium-luokkaan tarkoitettu XZ-1, on ollut huhujen ja juorujen kohde viime aikoina. Laitteesta on ollut melko vähän käyttökokemuksia nähtävänä toistaiseksi. Minulla oli lyhyessä kokeilussa XZ-1, jonka ohjelmisto ei ollut kaikilta osin kauppaan myyntiin tulevia kameroita vastaava, mutta voin joka tapauksessa kertoa jotain käytännön kokemuksia.
24 mm ( 112 mm ) f/2.5, 1/60 s. ja ISO 250
Olympus XZ-1 on ohut, mutta valovoimainen zoomi jää hieman ulos rungosta. Koko on samaa luokkaa kuin Panasonicin LX-sarjan kameroissa. Olympus on melko tukevan tuntuinen, eikä missään tapauksessa heppoinen, mutta ei aivan kaikkein parhaiden tasolla laatuvaikutelmassa.

Olympuksessa on objektiivin ympärillä kierrettävä rengas, jolla tehdään osa kameran säädöistä. Rengas on käytännöllinen ja hyvässä paikassa kuvaamista ajatellen. Täysautomaatilla renkaalla säädetään herkkyyttä, ajan esivalinta-automaatilla renkaalla säädetään suljinaikaa ja vastaavasti aukon esivalinta-automaatilla renkaalla säädetään aukkoa. Käsisäädöllä takaseinän säätökiekolla valitaan suljinaika ja tuolla mainitulla renkaalla himmenninaukko.
24 mm ( 112 mm ) f/4.5, 1/60 s. ja ISO 125.
Vaikka renkaalla on eri toiminto kuvausohjelmasta riippuen, niin silti se on hyvä ratkaisu. Rengas os isokokoinen ja sen kääntely on selkeää. Kuvaaja ei voi kustomoida renkaan toimintaa, vaan on tyydyttävä valmistajan valintoihin.

Takaseinän säätökiekko nappeineen muistuttaa PEN-sarjan kameroita ja on käypänen ratkaisu. Kiekko on melko pieni, mutta käyttely sujuu ja lisäksi toiminnot on järkevät. Esim. tarkennuspisteen valinta on nopeaa. Näytölle ilmestyvästä pikavalikosta on suhteellisen kätevää valita muitakin kameran asetuksia.
6 mm ( 28 mm ) f/1.8, 1/15 s. ja ISO 200
Valotusohjelma valitaan kameran päällä olevasta kiekosta, joka voisi olla hieman terävämminkin pykälöity, mutta ei se nyt ihan itsekseenkään kääntyile.

Valovoima on muotia pokkareissa laajakulman lisäksi. Olympus XZ-1 tarjoilee molempia erittäin käyttökelposessa paketissa. Zoomin valovoima vaihtelee f/1.8 - 2.5 välillä ja kuvakulma vastaa periteisessä järjestelmässä 28 - 112 mm objektiivia. Laajempaakin kuvakulmaa pokkareista löytyy, mutta Olympuksen zoomi osuu todella käytännölliselle alueelle. Hyvän valovoiman ansiosta teleasentoakin voi käyttää vähässä valossa.

Zoomi on optisesti tasokas, eikä kontrastissa tai terävyydessä ole huomauttamista. Kuvan laatu on muutenkin hyvällä mallilla, vaikka en voinut sitä aivan viimeisen päälle arvioidakaan, koska vehje oli esituotantoversio. En myöskään nähnyt kuin jpg-kuvia, koska raakakuvia en saanut auki. Videokuvaus kuuluu pakollisiin ominaisuuksiin ja se on mahdollista 720p tarkkuudella.
6 mm ( 28 mm ) f/2.5, 1/100 s. ja ISO 100.
Tarkennus toimii nopeasti ja kuten sanottu tarkennuspisteen käsivalinta on kätevää. Automaattiherkkyys pysyttelee matalissa lukemissa ja kamera antaa täysautomaatilla suljinajan venyä melko pitkäksi, joka kannattaa huomioida kuvatessa. Herkkyyden säätö tosin käy täysautomaatilla kuvatessa näppärästi, mutta silti olisi mukavaa, jos automaattiherkkyyttä voisi hieman kustomoida. Suurimman herkkyyden ja pisimmän suljinajan valinta saisi olla mahdollista.

Olympus toimii muutenkin jouheasti ja raakakuvienkin kulku läpi kameran on rivakkaa. En huomannut, että minun olisi tarvinnut odotella kameraa toisin, kuin joidenkin muiden vastaavien kameroiden kohdalla. Kuvasin kaikki kuvani sekä raakana että jpg:na, joten kuormitus oli siinä mielessä tapissa.
24 mm ( 112 mm ) f/2.5, 1/60 s. ja ISO 200
Taidesuodattimet kuuluvat Olympukseen nykyään itsestäänselvyytenä. Taiteentekoasennossa kamera on täysautomaatilla ja opiskan ympärillä olevalla renkaalla valitaan haluttu taidemuoto, joista oma suosikkini on neulanreikäefekti.

Olympus XZ-1:n varustukseen kuuluu langaton salamohjaus, mutta ei niin monipuolisena kuin esim. PEN-mallistossa. XZ-1:lla voi ohjata langattomasti Olympuksen salamajärjestelmän kanssa yhteensopivia salamoita, mutta salaman valotus on automaattinen. Tämä on hyvä kompromissi, joka riittää satunnaiseen pienimuotoiseen valaisuun. Ei kai kukaan vakavasti ala tällaisella kameralla monimutkaisia monisalamavalaistuksia tekemään.

Kun Suomeen saadaan varsinaisia tuotantokameroita, niin kokeilen XZ-1:a uudestaan, mutta alkuvaikutelmani Olympus XZ-1 kamerasta on postiivinen. Kameraa on mukava käsitella kuvatessa, objektiivi on hyvä, eikä kuvan laatukaan petä odotuksia.
 
Bloggers Team