Sony Alpha 850, mietteitä kokeilun jälkeen


Sony Alpha 850 on tällä hetkellä edullisin niin sanottu täyden kennon kamera, mutta aivan kuin se ei riittäisi, koska Sonyssa on myös eniten pikseleitä yhdessä Nikon D3x:n kanssa. Eniten kinokameroista puhuttaessa, siis. Kukapa ei olisi kiinnostunut tuollaisesta laitteesta, minä ainakin ja siksi kokeilin Sonya viikon verran ja tässä muutamia ajatuksia kokeilun jälkeen.

Sony a850 on hyvin samanlainen kuin a900 ja ainoat käytännön erot ovat etsimen kattavuus ja sarjatulinopeus. Kalliimmassa a900-mallissa etsin näyttää 100% todellisesta kuvasta ja sarjakuvaus on mahdollista viiden kuvan sekuntivauhdilla. Alpha 850-mallissa etsin on 98% ja sarjakuvaus kolme kuvaa sekunnissa, joka on a900-mallin hidas sarjakuvanopeus.

Muilta osin kamera on käytössä kuin a900, josta kirjoitin viime syksynä. Lähes vuosi sitten kirjoittamani pitää edelleen paikkansa käytettävyyden osalta enkä viitsi kaikkea toistaa tässä.
Käytin Sony a850:a muutamalla ihan oikealla kuvauskeikalla, jonka lisäksi kuvasin muita kuvia ihan huvikseen.

Nikon D700:n jälkeen tarkennuspisteet tuntuvat olevan hieman liian keskellä kuvaa ja pisteitä voisi olla enemmänkin, mutta tarkennuksen toiminnasta minulla ei ole huonoa sanottavaa. Tarkennus on nopea ja varman tuntuinen.

Etsinkuva on kookas ja kirkas, eikä parin prosentin kavennusta näkökulmaan käytännössä huomaa muussa kuin kriittisessä jalustakuvauksessa.

Muistikorttilokeron luukku voisi aueta hieman enemmän tai CF-kortti voisi ponnahtaa hieman ulommas, koska kortin poistaminen voi olla hankalaa. Kameraan käy sekä CF-kortti että Memory Stick, jonka poistamisessa ei ole ongelmia. Molemmille korteille ei voi tallentaa samaan aikaan, joka on harmillista. Olisi aika kätevää, jos esim. raakakuvat voisi tallentaa toiselle kortille ja jpg:t toiselle, kun korttipaikkoja kuitenkin on kaksi.

Minulla oli kamerarungon lisäksi objektiiveina 24 - 70 mm f/2.8, 70 - 200 mm f/2.8 ja 50 f/2.8 mm makro. Kaikki objektiivit ovat hyviä, mutta en ainakaan käytännössä huomannut mitään ratkaisevaa eroa Canon tai Nikonin vastaavien objektiivien suoritukykyyn, vaikka esim. 24 - 70 millistä Zeissin valmistetta on jossakin hehkutettukin.


Juuri tuo 24 - 70 mm osoittautui ajoittain herkäksi vastavalolle, josta olin hieman pettynyt. Kuvasin nimittäin erääseen lehteen kuvaa, jossa aurinko paistoi suoraan kohti kameraa. Tarkoitukseni oli salamalla valaista kohdetta ja antaa auringon toimia vastavalona. Testikuva on yllä, enkä voi hyväksyä tuollaisia heijastuksia. Onneksi minulla oli mukana oma Nikonini ja siinä kiinni Sigma 24 - 70 mm, jolla homma hoitui ilman ongelmia.

Muuten minulla ei ole mitään valittamista kokeilemieni objektiivien laadusta tai suorituskyvystä. Mitään halpislaseja Sony a850:n kanssa ei kannata käyttää, jos haluaa kamerasta kaiken irti.

Kuvan laatu on erinomainen. Korkeilla ISO-arvoilla a850 ei ole yhtä hyvä kuin parhaat Nikonin tuoteet, mutta vastapainona Sonyssa on pikseleitä tuplasti enemmän. En kuitenkaan pidä Sonyn kuvaa mitenkään huonona korkeillakaan herkkyyksillä. Pitää vielä korostaa, että tällaisen kameran kuvat syövät niin muistikorteilta kuin kovalevyiltäkin tilaa ahmatin lailla ja siksi kannattaa miettiä onko pikseleille todella tarvetta.

Edellisen Sonyn, a550, kokeilun yhteydessä sain hieman kritiikkiä kritiikistäni Sonyn salamakenkää kohtaan. Sonylla on oma standardi salaman kiinnitykseen, joka toimii hyvin, mutta kiinnitys ei ole ilman sovitetta yhteensopiva kolmannen osapuolen lisälaitteiden kanssa.

Kameroiden salamakenkään voi kiinnittää esim. radiolähettimen salamoiden laukaisua varten, GPS-vastaanottimen, kameran kaukolaukaisimen vastaanottimen jne.

Käytän lähes joka päivä radio-orjia salamalaitteiden kanssa ja siksi minulle on tärkeää, että saan lähettimen kiinni kameraan mahdollisimman helposti. Mitä vähemmän minun täytyy keskittyä laitteiden mekaaniseen kokoonpanoon kuvaustilanteessa, sitä enemmän voin keskittyä itse kuvaamiseen ja sitä varmemmin voin toimittaa asiakkaalleni julkaisukelpoisia kuvia.

Jokainen kuvaaja tekee omalla tavallaan hommansa, mutta kun olen keskustellut kuvaajatoverieni kanssa kalustoasioista, niin mahdollisimman yksinkertainen ja varma kalusto tuntuu olevan jokaisen toivelistalla. Yksinkertainen on tietenkin suhteellista ja se määräytyy kunkin kuvauksen mukaan.

Tämä asia saa tässä jo turhankin isot mittasuhteet, mutta tositilanteessa kaikki ylimääräiset liikkuvat osat ja sovitteet lisäävät toimintahäiriön riskiä. Siksi en pidä Sonyn Minoltalta perimää salamakenkää hyvänä ratkaisuna, vaikka se onkin sinänsä hyvä.

Jos kuvaajalla on tarvetta ainoastaan kameraan kiinnitettävälle salamalle, niin silloin ongelmaa ei tietenkään ole. Sovitteella mikä tahansa laite sopii Sonyn salamakenkään ja sovitteiden kanssa voi tulla toimeen, mutta kuten sanottu siinä on yksi mahdollinen vikapaikka ja unohtamiselle altis osanen.

Olipa pitkä selostus pienestä asiasta, mutta halusin selventää tämän pienen asian tärkeyttä oman työni näkökulmasta.

Kokeilin myös Sony GPS-CS3KA GPS-jäljitintä, joka on erillinen kamerasta riippumaton palikka. Laite muistaa missä on milloinkin oltu ja osaa kellonajan perusteella jälkeenpäin yhdistää kuviin paikkatiedon.

Kojeen käyttö on suorastaan helppoa, kunhan sen muistaa kytkeä päälle ennen kuvausta. Kuvauksen jälkeen Memory Stick laitetaan kojeessa olevaan korttipaikkaan ja napista painamalla käsketään kojeen yhdistää paikkatiedot kuviin.

Laite siis toimii ja on helppokäyttöinen, mutta on suunnattu selvästi harrastekuvaukseen. Vehje ei nimittäin osaa käsitellä muita kuin jpg-kuvia eikä lue muita kortteja kuin Memory Stickiä.

KORJAUS 28.9.2009: GPS-jäljittimeen käyvät myös SD-muistikortit. Koje siis käy muillekin kuin sonykuvaajille.

Sony a850 on hintaansa nähden erinomainen kamera, jonka ostaja saa pikseleitä edulliseen hintaan. Kun rungon pariksi liitetään uusi 28 - 75 mm f/2.8 objektiivi, niin paketin hinta houkuttelee kovasti. Sony a850 runko maksaa n. 2000 euroa ja pakettina mainitun zoomin kanssa n. 2900 euroa hieman ostopaikasta riippuen.
 
Bloggers Team