Adobe Lightroomin viimeisin versio avaa Panasonic GF1:n raakakuvat ja koska kuvasin kaikki kuvani Panalla jpg:n lisäksi myös raw-muodossa, niin olen mulkoillut niitä nyt Lightroomissa.
Pana GF1 tekee hienon näköisiä jpg-kuvia, mutta raakana kuvista saa vielä enemmän irti. Kuvien terävyys ja erottelukyky on ensiluokkainen, ainakin hyvälaatuisella 20 mm pannukakkulasilla kuvattuna.
Työvaraa, tai sanotaanko dynamiikkaa, ei ole aivan niin paljon kuin isokennoisissa kameroissa, kuten esim. Nikon D700. Ylivalotusta voi pelastaa reilun aukon verran, hieman kuvauskohteesta riippuen ja pari aukkoa alivalotetusta otoksesta saa käyttökelposen, mutta kohinaa kyllä tulee näkyviin tummiin kohtiin.
Panasonicin kuvatiedostot ansaitsevat mielestäni erinomaisen arvosanan ja edustavat luokassaan parhaimmistoa. Isokennoiset kamerat ovat Panaa parempia korkeilla herkkyyksillä sekä raakakuvien työvarassa, mutta Panasonicilla on mahdollisuus tehdä sekä teknisesti että visuaalisesti hienoja kuvia. Lopputulos on kuvaajasta kiinni.
Ainakin tällä hetkellä Pana edustaa omasta mielestäni huippua pienten kameroiden sarjassa. Ne kaikki, jotka ovat odottaneet ja himoinneet isokennoista pienikokoista kameraa hyvällä kuvanlaadulla ovat Panan muodossa saaneet toiveidensa täyttymyksen.
Ne, joille Pana ei kelpaa, koska siinä on liian pieni kenno eikä siinä ole optista etsintä tai jotakin muuta perinnekameran ominaisuutta, voivat aina ostaa Leica M9:n. Leican luulisi tyydyttävän vaativimmankin puritanistin tarpeet.
Sitten on tietenkin se ryhmä, jolle mikään ei kelpaa, mutta tuon ryhmän jäsenet eivät luultavasti ota koskaan kuviakaan, vaan keskittyvät löytämään vikoja ja puutteita valokuvausvälineistä.
Yllä yksi Panasonic GF1:llä otettu kuva ja siitä 100% osarajaus. Kuvan krittiset arvot ovat f/5.6, 1/1000 s. ja ISO 100. Kuva on avattu Lightroomissa oletusasetuksilla, valotusta hieman korjattu ja sitten tallenettu parhaalla laadulla jpg:ksi.