Lataamolle töitä, Pixo C2+ akkulaturi


Digikuvaajalla on kameran lisäksi jos jonkin näköistä laitetta, jotka toimivat sähköllä ja yleensä virta tulee akusta. Monella on useampi kamerakin, joiden akut ovat erilaisia. Kaikesta tästä seuraa, että myös latureita on kassillinen, jokaiseen laitteeseen ja akkuun omansa.

Olen itsekin joskus etsinyt jonkin tietyn laitteen laturia kamera-, valo- ja varustelaukkujen uumenista, kun tuon tietyn kojeen sähkövarat ovat alkaneet ehtyä. Joskus olen luullut, että minulla on oikea laturi reissussa mukana ja laturi onkin ollut oikea, mutta ei siihen laitteeseen, johon sitä olisin tarvinnut.

Olen ehkä löytänyt ratkaisun lataamisongelmaan ja se on Pixo C2+ akkulaturi, joka lataa lähes minkä tahansa akun. Pixo lataa käytännössä kaikki digikameroiden akut, sormiakut, puhelimet ja myös iPhonet sun muut, jotka käyttävät usb-liitintä lataamiseen. Pixo toimii verkkovirralla, mutta myös auton 12 voltin virtapistokkeesta.

Pixo C2+ laturissa on kaksi säädettävää virtakosketinta, jotka on muotoiltu niin, että käytännössä kaikki kameroiden akut saavat kosketuksen ja lataaminen onnistuu. Laturi tunnistaa akun napaisuuden, joten siitä ei tarvitse välittää ja akun voi laittaa miten päin vaan laturiin. Laturissa on jousikuormitteinen puristin, joka pitää akun paikallaan latauksen ajan.

Sormiakkuja voi ladata kaksi kerrallaan ja ne pitää myös osata laittaa oikein päin, mutta niinhän on oikeastaan kaikissa sormiakkulatureissa. Sormiakkujen napaisuus on lisäksi aina hyvin merkitty, joten tämä ei ole ongelma käytännössä.

Ennen kameran akun lataamista varten pitää akun yleensä kolmesta metallinastasta katsoa plus- ja miinusnavat. Nämä ovat yleensä reunimmaiset, mutta siitä on aiheellista varmistua akkua läheltä katsomalla.


Seuraavaksi laturin puristinta avataan kädellä akun leveyden verran ja säädetään varovasti esim. kynän kärjellä laturin virtakoskettimet niin, että ne osuvat akun plussan ja miinuksen kanssa kohdakkain. Kun laturin ja akun koskettimet ovat linjassa, niin akku painetaan kiinni laturiin, varmistetaan latausvalon syttyminen ja odotellaan latautumista.

Laturin mukana tulevat selkeät kuvitetut ohjeet, joiden avulla homman juoni viimeistään selviää.


Kokeilin ladata Pixolla Nikon D700, Panasonic GF1 ja Sony a550 kameroiden akkuja, jotka kaikki latautuivat. Sonyn akussa virtanastat ovat hankalan näköisesti akun sisällä, mutta sekään ei ollut ongelma. Sonyn akku piti laittaa pystyyn laturin puristimen väliin, jolloin sähköinen yhteys akun ja laturin välille syntyi.


Pixon mukana tulee kattava valikoima sovittimia puhelimille ja usb-johto. Sovittimien tallessa pitäminen on tietenkin haaste, mutta minkäs teet, kun niin harvassa laitteessa on samanlainen latauspistoke. Kameroiden akut ja sormiakut eivät kuitenkaan tarvitse sovittimia.

Jos jotain pientä moitetta pitää keksiä, niin niitä on kaksi. Sormiakkuja voi ladata vain kaksi kerrallaan, mutta neljä olisi tietenkin parempi. Laturin akkua vasten tulevia virtakoskettimia pitää käsitellä turhan varovasti, kun koskettimia säätää eri asentoihin. Kuljetusasennossa koskettimet ovat suojassa eivätkä pääse vahingoittumaan helposti.

Nuo moitteet eivät ole vakavia ja laite on kokonaisuutena erittäin kätevä.

Pixo C2+ laturia voin omien käyttökokemusteni perusteella suositella jokaiselle digikuvaajalle, vaikkapa kakkoslaturiksi kameran akuille. Jos kamera vaihtuu, niin Pixo lataa uudenkin kameran akun mitä suurimmalla todennäköisyydellä.

Olen lisännyt Pixo C2+ laturin omaan varustelaukkuuni, koska laite ratkaisee osaltani laturiongelman, ainakin toistaiseksi. Myös kuvausmatkoille otan mukaan kameran oman laturin lisäksi Pixon, koska sillä voin ladata kameran vara-akut ja lisäksi kaikkien muiden reisulla tarvitsemieni laitteiden akut.

Pixon voi ostaa Top Shotista 49 euron hintaan. Top Shotin sivuilla on myös tarkat tekniset tiedot laturista.

 
Bloggers Team