Panasonic GF1 tunnelmia ja ISO 3200



Palautin tänään Panasonicin maahantuojalle, joka lienee jo antanut sen edelleen seuraavalle kokeilijalle. Jonoa oli kuulemma oven takana :-)

Viikonloppu on lyhyt aika perusteellisesti kokeilla uutta kameraa, mutta oli kuitenkin hienoa saada näinkin kova uutuuskamera kokeiluun heti tuoreeltaan ja oli hienoa välittää kokemuksia edelleen lukijoilleni.

Panasonic on tehnyt hienon Micro 4/3 kameran, se on sanottava. Mikään ei ole täydellistä, tietenkään ja varmasti GF1:stä moni löytää jotakin moitittavaa, kuten vaikka etsimen puute. Viime syksynä ihastelin G1 kameraa, joka oli toiminnaltaan ja kuvan laadultaan melko valmis tuote, mutta muotoilu oli konservatiivinen eikä ottanut kaikkea irti uudesta tekniikasta.


GF1 on radikaalimmin muotoiltu ja esim. etsimestä on luovuttu. Muotoilu muistuttaa kovasti saman valmistajan LX-3 mallia ja mielestäni tämä on oikea suunta. GF1 on pieni ja tuntuvasti mitä tahansa peilikameraa pienempi, mutta ei pokkari, sillä GF:lle tarpeeksi isot taskut löytyvät ehkä päällystakista.

Panan käyttö ja toiminta on sujuvaa. Kuvaamisen aikana ei tarvitse kiinnittää tarpeetonta huomiota kameraan ja lähes kaiken huomoon voi keskittää hyvien kuvien tuottamiseen. Valotuksen käsisäätö ei ole aivan parhaalla tavalla toteutettu, koska säätöpyöriä on vain yksi, mutta tämä ei ole iso ongelma ja sama koskee kaikkia kameroita, joissa on vain yksi säätöpyörä.

Automaattitarkennus on nopea, aivan kuin G1-mallissakin ja useimmissa tilanteissa vähintäänkin yhtä hyvä kuin vastaavan hintaluokan peilikameroissakin. Käsitarkennus onnistuu kohtalaisen hyvin, koska kuva suurenee automaattisesti näytöllä, kun tarkennusrengasta kierretään. Tarkentaminen onnistuu yllättävän hyvin myös kirkkaassa auringonvalossa.

Sattuneesta syystä olen arvioinut vain kameran tekemiä jpg-kuvia, mutta jo niiden perusteella sanoisin, että kuvien teknistä laatua ei hirveästi tarvitse moittia. Kuvatiedostojen olemus on hyvin samanlainen kuin G1:ssä. Korkeilla ISO-arvoilla isommilla kennoilla varustetut kamerat ovat parempia, mutta Panan kuvat kelpaavat aivan mainiosti ainakin minulle.

Kokeilemani pannukakkuobjektiivi 20 mm f/1.7 on GF1 rungon kanssa todella hieno yhdistelmä. En tiedä kuinka paljon Panasonic on tässä kamerassa korjaillut objektiivin mahdollisia geometria- tai muita virheitä ohjelmallisesti, mutta homma toimii.

Objektiivin suorituskyky on erittäin hyvä, kunhan pysytään aukon f/8 avarammalla puolella. Kahdeksikon alle himmentäminen suttaa kuvaa valon taipumisen vuoksi aivan silmin havaittavasti. Täydellä aukolla taustaa saa häivytettyä mukavasti varsinkin lähellä olevissa kohteissa, kuten esim. potreteissa, vaikka polttoväli on vain 20 mm.

Valovoima on edelleen valttia, vaikka kameroiden hämäräominaisuudet paranevat ja automaatti hoitaa tarkennuksen. Esimerkiksi f/1.7 ja f/2.8 välillä on reilu yksi aukkoarvo, joka tarkoittaa esim. että kuvaaja voi käyttää ISO 1600:n sijasta ISO 640:a. Tuo tietysti edellyttää, että kuvauskohde on sellainen, jonka voi kuvata aukolla f/1.7.

Panasonic on tehnyt viisaasti tuodessaan Micro 4/3 järjestelmään valovoimaa. Toivottavasti joskus tulee vielä valovoimainen laajakulma, vaikkapa 12 mm f/2 ja lyhyt tele esim. 40 mm f/2. Muutahan ei tällaisen kameran kanssa tarvitsekaan, siis tuon jo mainitun 20 mm lisäksi.

Moni vertaa Olympus E-P1 kameraa GF1:een eikä turhaan, sillä molemmat laitteet ovat hyvin samankaltaisia. Olympuksen retro ulkonäkö kieltämättä miellyttää ainakin omaa silmääni ja käytettävyyskin on hyvällä tasolla. Niin ja rungossa on kuvanvakaaja, joka Panasta puuttuu.

Panasonicissa käytettävyys on myös hyvää tasoa, tarkennus toimii Olympusta paremmin ja kuvan laatu ei ole ainakaan huonompi kuin Olympuksessa. Panassa on tietenkin salama, joka voi joskus olla tarpeen.

Oma valintani saattaisi kallistua Panasonicin puoleen.

Olen lisännyt neljä ladattavaa Panasonicilla otettua kuvaa samalle sivulle, josta voi imuroida muutaman muunkin esimerkkikuvan. Uudet kuvat ovat zippinä ja esimerkit on kuvattu ISO-arvoilla 400 - 3200.

Tiedotus!


Olen huomenna koko päivän kuvaamassa, joten Sony a550 juttua tulee aikaisintaan ylihuomenna, mutta hyvää kannattaa odottaa :-)

Minulla on toinenkin Sony kokeilussa, nimittäin erittäin kiintoisa ja hinnaltaan jälleen eräälainen merkkitapaus: Sony a850, jonka ostaja saa edullisimmat täyden kennon pikselit ja niitä on paljon.
 
Bloggers Team