Tässä hieman pohdintaa ja purnausta ennen viikonvaihdetta.
Kun hankin iPhonen, niin ajattelin, että GPS-ominaisuuden hyödyntäminen kuvien paikkatietojen lisäämisessä kuviini olisi aivan merkittävä lisäarvo. No, nyt olen kuitenkin tullut siihen tulokseen tässä asiassa, että kyllä GPS pitäisi olla kameraan sisäänrakennettuna.
Mielestäni GPS-jäljittimen kytkeminen päälle ennen kuvausta ja sitten koordinaattien yhdistäminen kuviin kuvauksen jälkeen on liian iso ylimääräinen ja virhealtis työvaihe. Joissakin tapauksissa suhteellisen pienikin aikaero kameran ja GPS:n kellojen välillä saattaa sijoittaa kuvat aivan väärään paikkaan.
Kun otan kuvan iPhonella, niin koordinaatit ovat kuvassa ja jos GPS on saanut signaalin, niin paikkatietokin on oikein ilman ylimääräisiä työvaiheita. On suorastaan ihme, että järjestelmäkameroissa ei ole GPS-sirua sisäänrakennettuna. Tämä olisi ainakin minulle esim. videokuvausmahdollisuutta käytännöllisempi ominaisuus.
Nykyään GPS-siru ei varmaan nostaisi kamerarungon hintaa montaa euroa eikä virrankulutuskaan liene ylipääsemätön ongelma.
GPS-koordinaateista johtuu mieleen aivan toinen asia, nimittäin EXIF-tiedot. Miksi ammattikäyttöön tarkoitetut ohjelmat, kuten Adobe Lightroom, eivät anna kunnollista mahdollisuutta EXIF-tietojen editointiin?
Voidaan ajatella, että kameran välittämät tiedot ovat eräällä tavalla liikesalaisuuksia. Tarvittaessa esim. valotustiedoista voi päätellä yhtä sun toista kuvaustekniikasta. Samoin paikkatiedot voivat joissakin tapauksissa olla sellaisia, jotka kuvaaja haluaa pitää omana tietonaan.
Lightroomissa on mahdollisuus minimoida EXIF-tiedot kuvia tallentaessa, mutta silloin häviävät esim. hakusanat, jotka taas ovat erittäin tarpeellisia sillä niitä osaavat lukea julkaisujärjestelmät muiden muassa.
Aina pitää valittaa jostakin, ihme homma.
Laitteita tulossa kokeiluun
Ensi viikolla aloitan laitekokeilut jälleen kesätauon jälkeen. Maanantaina saan kokeiltavaksi Sony A500-kameran, jolla aloitetaan. Tarkoitus on kokeilla syksyn kuumia uutuuksia sitä mukaan kun niitä tulee saataville. Listalla ovat mm. Sony A850, Panasonic GF1, Canon G11 muutaman mainitakseni.
Edelliseen juttuuni liittyen
Yllä kuva, joka olisi oikeastaan pitänyt laittaa edellisen superzoomjuttuni yhteyteen, mutta se on nyt tässä. Olen painanut laukaisinta joulukuisena iltapäivänä n. klo 14,40. Sää oli vuodenajalle normaali suomisää, eli pilvistä ja kevyttä lumisadetta juuri alkamassa. Kuva on otettu aukolla f/2.8, ajalla 1/125 ja ISO-arvolla 1000.
Jos kuvausaukko olisi ollut esim. f/5.6, niin samalla herkkyydellä ISO 1000 valotusajaksi olisi tullut 1/30, joka on jo melko pitkä aika n. 200 mm kinopolttovälille. Vaikka herkkyys nostetaan tuplaksi, niin siltikin aika jää 1/60 sekuntiin, joka sekään ei ole hääve pitkälle polttovälille tai liikkuvalle kohteelle.