Pentax K-m tositestissä





Eilen minulla oli kalenterissa ihan vapaata ohjelmaa, eikä yhtään kuvausta sovittuna. Olin päättänyt kuvata Pentaxilla vielä joitakin kuvia ennen kameran palautusta. Kun aamulla lähdin liikkeelle, niin jätin varsinaisen työkalureppuni kotiin. Lähes kaikki kuvaukseni ovat etukäteen sovittuja, enkä juuri koskaan saa viime hetken toimeksiantoja, joten pidin ihan selvänä, että voin tehdä ihan mitä huvittaa.

Huuhailen jossakin Itä-Helsingin suunnalla ja tähtäilen Pentaxilla, kun puhelin soi. Soittaja on eräs asiakas, joka on unohtanut kutsua kuvaajan paikalle henkilöhaastattelua varten. Soittaja kysyy, että voinko lähteä saman tien kuvauspaikalle. Vastaan, että minulla ei ole ihan oikea työkalusarja mukana, mutta jos kyseessä on lähes paniikki, niin kyllä minä menen kuvaamaan.

Minulla oli siis mukana ainoastaan Pentax K-m kamera ja sen mukana tullut kittilinssi. Ei valoja, eikä mitään muutakaan ylimääräistä. Nythän tulisi testattua, että onko se kuvaajasta vai kamerasta kiinni. Haastattelun ohella minun piti kuvata repparityylillä muutamia tilannekuvia, joita olin kuvannut jo aikaisemmin ja tyylin piti olla sama. 

Edullisten vajaakennoisten järjestelmäkameroiden huono puoli on etsin, josta on todella vaikea nähdä mihin kamera on tarkentanut. Kittiobjektiivien huono puoli on surkea valovoima.
Juuri nuo seikat tekivät kuvaamisestani vaikeampaa kuin normaalilla kalustollani, mutta muuten Pentax toimi hienosti. Kameran kuvausnopeus oli riittävä ja tarkennus toimi varsin luotettavasti. Kuvasin tietenkin täydellä aukolla ja yritin käyttää laajakulmaa niin paljon kuin mahdollista, koska valovoima on siten hieman parempi. Käytin ISO 800 - 1000 herkkyyttä, jolla suljinajat olivat 1/30 - 1/60 s. välillä. 

Kolmas tällaisessa kuvaamisessa häiritsevä asia Pentaxissa oli liian pitkä viive kuvan ottamisen ja kuvan katselun välillä, kun kuvasin raakana. Kuvia ei myöskään voi selata suurennettuna, joka hidastaa lopputuloksen tarkastelua.

Sain kuvaamistani ruuduista kasattua varsin tyydyttävän sarjan kuvia asiakkaalle ja kuvien tekninen laatu on hyvä. Pentax K-m ei ole tällaiseen kuvaamiseen tarkoitettu, sillä se on aloittelijan järjestelmäkamera. Vapaa-ajan kuvaamisessa ei noilla mainitsemillani huonoilla puolilla ole juurikaan merkitystä. Toisella valovoimaisemmalla objektiivilla varustettuna olisin suoriutunut tuosta kuvauksesta paljon helpommalla.

Valitettavasti ei voi julkaista tässä kuvia tuolta kuvauskeikalta, mutta yllä muutama muu Pentaxilla kuvattu kuva. Pentax K-m ei ole vielä osaltani loppunkäsitelty, joten tähän palataan vielä.

 
Bloggers Team