Ensituntumaa Sinarista


Pääsin vihdoin kuvaamaan muutamia kuvia Sinarin Hy6 kameralla, jossa on Sinarin 33 megapikselin digiperä kiinni.
Olen joskus ääneenkin ihmetellyt, että miksi aina kameratesteissä sun muissa esimerkkikuvat ovat niin surkeita. Nyt, kun olen itse kokeillut erilaisia kameroita, niin huomaan, että ei ole aina niin helppo tehdä komeita testikuvia. Kuvasin kuitenkin jotakin ja laitoin tulokset tänne. Huomenna kuvaan potretteja studiossa ja nyt toteutuu sekin lupaus, jonka tein kun kuvasin Phase Onen prototyyppillä. Lupasin seuraavan keskikoon digikameran kokeilussa käyttää valokuvamallia ja sellainen minulla on huomenna.

Sinar tunnetaan ennen kaikkea hienojen palkkikameroiden valmistajana. Olen itsekin kuvannut aikanaan Sinar P2 palkilla ja muistan hyvin tarkkustyöna koneistetut pehmeätoimiset hammaspyörävälitteiset säädöt, joilla kamera oli miellyttävä asettaa kuvausasentoon. Kun kamera oli kohdillaan, niin säädöt myös pysyivät.

Sinar Hy6 on uusi kamerarunko, jossa voi käyttää digiperän ohella myös 6x6 filmikasetteja. Runko on tukevan tuntuinen ja kaikin puolin viimeistellyn sekä laadukkaan oloinen. Automaattitarkennus kuuluu ominaisuuksiin, kuten myös Av, Tv ja P valotusohjelmat. Tällaisen kameran ostaja tuskin täysautomaatilla koskaan kuvaa, mutta kai nykyään pitää noita ominaisuuksia kasata joka vermeeseen. 

Sinarback eMotion 75LV digiperän kuvatiedostot ovat pelkää rawia eikä jpgtä voi kuvata lainkaan. Perässä on sisäistä muistia 6 gigaa, johon mahtuu 85 pakkaamatonta kuvatiedostoa. Lisää tallennustilaa saa käyttämällä Compact Flash muistikortteja. 

Tyypillisesti keskikoon digeillä kuvataan suoraan tietokoneelle, jolloin tallennuskapasiteetti ei ole ongelma. Sinarin kuvat tallentuvat muistikortille omaan tiedostomuotoonsa ja kuvat pitää siirtää koneelle Sinarin omalla softalla. Siirron yhteydessä kuvat muuntuvat DNG-tiedostoiksi, joita voi käsitellä esim. Photoshopilla. Sinarinkin voi kytkeä Firewire-johdolla tietokoneeseen, joka varsinkin studiossa on älykästä, koska silloin kuva näkyy tietokoneen näytöltä isona. 

Sinarin digiperässä oleva näyttö ei ole tasoltaan eikä kooltaankaan uusien pienempien digikameroiden vertainen. Tämä on tyypillistä keskikoon kameroille eikä ole pelkästään Sinarin vika. Johtuneeko siitä, että näillä kuvataan hyvin usein suoraan koneelle, jolloin perän näytöllä ei ole mitään virkaa.

Pikseleitä kokeilussa olleessa perässä on 33 miljoonaa ja CCD-kennon koko on 48 x 36 mm. Kuvan koko pikseleinä on 6668 x 4992 ja DNG-muodossa yksi kuva vie tilaa n. 67 megaa. parhaalla laadulla pakattuna jpg-kuva vie n. 30 megaa, jos kuvattuna on muutakin kuin valkoista seinää.

Sinarin digiperä on kääntyvää mallia, joka mahdollistaa pysty- ja vaakakuvien ottamisen kameraa kääntämättä. Sinarin digiperä käy sovitteella myös muun merkkisiin kameroihin ja sovitteen voi vaihtaa itse, kun muut digiperät pitää lähettää huoltoon sovitteen vaihtoa varten.

Ensituntuma kuvaamiseen Sinarilla oli positiivinen, mutta kamerassa on muutamia erikoisuuksia. Ihmetyttää sekin, että virta pitää kytkeä erikseen sekä kameraan että perään. Kun kamera ja perä ovat saman valmistajan tekoa, niin luulisi, että virrat voisi kytkeä ja katkoa yhdelläkin napilla. No, pikkujuttuhan tuo lopuksi on, mutta kuitenkin. 

Kameraan saa prismaetsimen, mutta kokeilukamerassa oli kuiluetsin, josta tähtäillessä tuli ihan nostalginen olo. Käsitarkennus on vaivatonta, kun esiin käännettävällä luupilla voi suurentaa näkymää tähyslasilla. Kuvan rajaaminen on hieman tarkkuutta ja tottumusta vaativaa puuhaa, sillä etsin näyttää sekä pysty- että vaakakuvien alan saman aikaisesti. Tähyslasilla on ohuet viivat, joiden mukaan rajaus pitää tehdä. Kuvaajan pitää kuvatessaan muistaa onko perä pysty- vaiko vaaka-asennossa. Minulla kävi pari kertaa niin, että luulin kuvaavani pystyä, mutta kuvasinkin vaakaa, kun en heti katsonut näytöltä kuvanoton jälkeen.

Säätimet ja namikat ovat hyvin sormien ulottuvilla. Käsikahva, josta kameraa oikealla kädellä pidellään on kääntyvä ja sopiva kahvan asento löytyy kaikkiin kuvaustilanteisiin. Kahvassa on laukaisimen ohella ajan ja aukon säätimet sekä peilin ylösnoston nappi.

Sinar Hy6 runko, 80 mm Schneider objektiivi, eMotion 75LV perä, softa, akku, laturi ym. maksaa pakettina 17 800 euroa + alv. Hinnat ovat keskikoon digeissä halventuneet aivan kuten muissakin digikameroissa, mutta sen verran euroja pitää tiskiin latoa, että ihan oikea tarve pitää olla tällaiselle ennen kuin kaupat syntyvät.

Tässä ensitunnelmat. Lisää tulee, kun kuvaan lisää. Muutama kuva on täällä.

Tulossa on myös vertailu kuvanlaadusta Canon 5D mk2 ja Sinar eMotion 75LV välillä. Tämä on kiinnostavaa, sillä Canonia on estotta kehuttu joka paikassa. Katsotaan onko kinarista vastusta keskikoon pelurille.
 
Bloggers Team