Maailman suurin tämäkin... ehkä





Valokuvaajalegenda Helmut Newtonin kuolemasta tuli vajaa viikko sitten viisi vuotta. Newton on aina kuulunut suosikkikuvaajiini. Hänen rosoinen dokumentaarinen tyylinsä tehoaa minuun ja kuvissa on usein vahva tarina, joka vetoaa katsojan mielikuvitukseen.

Vuonna 1999 Newton julkaisi Sumo-nimisen kirjan, jonka nimi viittaa kirjan kokoon. Opus painaa n. 30 kiloa ja sivun koko on n. 50 x 70 cm eli aukeama on n. 70 x 100 cm. Ei mitään kevyttä selailtavaa. Kirjoja painettiin 10 000 numeroitua kappaletta, jotka Newton signeerasi omakätisesti. 

Minulla on tapana tilaisuuden tullen ostella suosikkikuvaajieni valokuvakirjoja. Ostin oman Sumoni heti ilmestymisvuonna. Kun olin nänhyt kirjan livenä minun oli ihan pakko saada se. Newton väitti, että Sumo on viime vuosisadan suurin painettu kirja. En tiedä onko se totta, mutta kokoa löytyy ihan riittävästi joka tapauksessa. Kirjan mukana tuli metallinen teline, jossa kirjaa voi pitää esillä.

Sumoa on tänäkin päivänä saatavana sekä käytettynä että uutenakin. Newtonin kuolema nosti hintoja ja nykyään kirjasta saa pulittaa jopa moninkertaisen summan alkuperäiseen hintaan verrattuna. Sumo on komea teos ja painojälki on upeaa. Newtonin kuvat toimivat mahtavasti isoina jopa aukeaman kuvina. 

Varsinkaan nykyisillä hinnoilla Sumo ei ole jokaisen ulottuvilla ja jäisi minultakin ostamatta. Onneksi kirjaa voi ihastella ainakin Berliinissä Helmut Newton Foundationin näyttelytilassa, joka on muutenkin pakollinen kohde Saksan pääkaupungissa vierailevalle valokuvauksen ystävälle.

Laitoin kuviin Pentaxin mittakaavaksi.


 
Bloggers Team