Taiteilijapotretti




Tuli tilaus, että piti kuvata taiteilijapariskunta teoksensa äärellä lehteä varten. Taiteilijat ja teokset ovat aina hieman jännittävä ja herkkä alue, koska teos pitäisi kuvassa saada näyttämään siltä kuin taiteilija on sen ajatellut. Sitten vielä taiteilijankin pitäisi näyttää hyvältä.
Ennakkoon kuulin, että kyseessä on valotaideteos. Valoja ja varjoja. Hyvä homma, ajattelin. Tarvitseekohan minun edes käyttää valoja, jos teos vaikka toimii valonlähteenä? Toisaalta olin hieman varautunut, kun mitään muuta infoa en saanut. Tämä homma tuli tyypillisesti hieman kiirellä, joten sekin vaikutti tiedonkulkuun.
Kuvauspaikka oli erään yrityksen aula- ja ruokalatila, jossa teos sijaitsee. Kuvauspaikalla tapaan taiteilijat, jotka osoittautuvat erittäin miellyttäviksi ja yhteistyökykyisiksi. Sitten menemme katsomaan taideteosta, joka ensi katsomalla näyttää harmaalta seinältä. Minä kysyn varovasti, että siis tota onko toi siis se teos? Joo, tää se on, mutta näin päivän valossa se ei kyllä oikein näytä miltään, kun noi valot syttyvät vasta hämärässä.
Lähempi tarkastelu osoittaa, että teos on oikein hieno, mutta siihen kuuluvat valot eivät syty ennen iltaa. Kyselen hieman miltä teoksen kuuluisi näyttää valot päällä ja ehdotan sen jälkeen pientä oikotietä valaisussa. Minulla oli mukanani kaksi Elinchromen salamaa, joilla voisin tehdä kiiltoja metalliseen teokseen ja niin saada hieman eloa pintoihin. Teen pari koekuvaa, joita näytän tekijöille ja he ovat heti sitä mieltä, että tämä toimii.
Laitoin vasemmalta tulevaan valoon ison sateenvarjon ja oikealta tuleva valo on pelkällä heijastimella. Näin taustalla näkyy kiiltoja ja ihmisetkin ovat siedettävästi valaistuja. Ihmiskuvissa toki valo on tärkeä, mutta ilmeet ja asennot ovat myös erittäin tarkeä lopputuloksen kannalta. Näissä kuvissa ihmiset ovat rennon näköisiä ja vaikka asetelma on todella perinteinen, niin ihmiset näyttävät iloisilta eivätkä poseeraa liikaa.
Kuvasin oheiset kuvat Canon 5D kameralla ja 85 mm objektiivilla aukolla 5. Valaistuksen tein kahdella Elinchrome 300 S salamavalolla. En mielelläni kuljeta tai pystyttele kahta valoa enempää kun kuvaan yksin. Jos kuvaus edellyttää enemmän valoja tai muuten raskaampaa toimintaa, niin otan apulaisen mukaan. Näin voin keskittyä kuvaamiseen valojen sun muun roudaamisen sijasta.
 
Bloggers Team