Raakaa peliä


Raw-kuvien hyvänä puolena on monipuolinen muokkausmahdollisuus kuvauksen jälkeen. Kuvan voi kehittää parhaaksi katsomallaan ohjelmalla päästäkseen parhaaseen lopputulokseen. Sama ohjelma ei ole välttämättä paras kaikkien kameroiden kuville eikä edes saman kameran eri olosuhteissa otetuille kuville.

On kuitenkin miltei mahdoton urakka selvittää millä ohjelmalla saa mistäkin kuvasta kaikki irti. Tuon selvittääkseen kuvaajan pitäisi aina uutta kuvaa kehittäessään kokeilla kaikkia ohjelmia. Hieman kärjistetysti sanottuna, siis.

Toinen kehitysohjelman tärkeä ominaisuus on käytettävyys. Paljon kuvia käsittelevä arvostaa sujuvaa työnkulkua, mutta satunnainen käyttäjä voi tyytyä välttäväänkin käyttöliittymään. Ainakin, jos ohjelma on edullinen. Kullekin käyttäjälle hyvä ohjelma on siis jonkilainen kompromissi kuvan laadun ja käytettävyyden väliltä. 

Olen sen verran laiska, että minulla tuo käytettävyys menee absoluuttisen laadun edelle, mutta toki ei kuitenkaan hinnalla millä hyvänsä. Laadun pitää siis olla riittävän hyvä, mutta käytettävyys pitää olla erittäin hyvä. Jos joskus haluankin, vaikka jostain vanhasta kuvastani paremman version, niin voinhan sitten käyttää normaalista ohjemastani poikkeavaa vaihtoehtoa.

Erästä kameraa kokeillessani imuroin Raw Developer-ohjelmasta kokeiluversion. Päätin tehdä minivertailun Raw Developerin ja Lightroomin välillä. Tämä vertailu on hyvin pelkistetty, mutta ainakin minun mielestäni mielenkiintoinen. Käytin kolmella eri kameralla kuvaamiani kuvia ja tuloksia voi katsella täällä.

 
Bloggers Team