RAW-työnkulkuni


RAW-kuvaformaatti on mysteeri, varsinkin aloittelijoille, mutta oikein käytettynä RAW mahdollistaa kuvaajalle parhaan mahdollisen kontrollin kuviinsa sekä myös parhaan mahdollisen teknisen laadun. RAWista löytyy paljon tietoa netistä, joten en selittele sitä sen enempää.

Kuvaan aina RAWia, koska siten saan pienimmällä vaivalla kuvistani sellaisia kuin haluan. Kerron tässä oman työnkulkuni, joka saattaa erota toisen kuvaajan vastaavasta, mutta toimii minulle.

Homma alkaa sillä, että tuon kuvat muistikortilta Adobe Lightroomiin. LR:n import-ikkunassa kirjoitan kuville perushakusanat, kuten asiakkaan nimi, kuvauskohde, kuvauspaikkakunta jne. Jos kuvaan päivän aikana enemmän kuin yhden kuvauksen, niin tallennan eri kuvausten kuvat kamerassa eri kansioihin ja tuon jokaisen kansion LR:iin erikseen. 

Tuonnin yhteydessä muutan tiedostomuodoksi DNG, joka vie hieman vähemmän tilaa kuin Canonin CR2. Kuvittelen myös, että DNG on varmempi pitkällä tähtäimellä, koska se on kameramallista ja -merkistä riippumaton tiedostomuoto. 

Kuvatessani minulla on kameran valkotasapaino asetettuna päivänvalolle lähes aina, enkä välitä kuvien väreistä kuvatessa lainkaan. Tuodessani kuvat LR:iin käytän omalle kameralleni tekemiäni esiasetuksia, jotka muuttavat kaikki kuvat samoihin perusasetuksiin. Minulle on tärkeää, että kaikki kuvat ovat samassa lähtötilanteessa ja näin varmistan asian. Kuvat saattavat siis vielä tässä vaiheessa olla aivan väärän värisiä.  

LR:ssa minulla on jokaiselle asiakkaalle oma asiakkaan mukaan nimetty kansio, jonka sisällä on jokaiselle kuvaukselle oma kansionsa. Kun tuon uuden kuvauksen kuvat LR:iin, niin teen tuonnin yhteydessä kuvaukselle kansion. Kun kuvat ovat tuossa kansiossa, niin nimeän kuvat uudellen. Kuvat voisi nimetä jo tuonnin yhteydessä, mutta mielestäni ne on helpompi nimetä tuonnin jälkeen, koska kuvaan kahdella kameralla ja kuvauksen kuvat ovat lähes aina useammalla kuin yhdellä muistikortilla.

Tuonnin jälkeen kestää hetken ennen kuin täysikokoiset esikatselut ovat valmiina. Teen esivalinnan ennen kuin alan värikorjailla kuvia. Merkkaan yhdellä tähdellä mielestäni hyvät ruudut ja niistä kahdella tähdellä lopullisen valinnan, jos yhden tähden kuvia tulee liikaa. Joskus ison kuvauksen jälkeen käytän kolmeakin tähteä, jos olen kuvannut todella paljon.

Nyt aloitan värikorjailun. Haluan kaikki kuvat alussa samoihin säätöihin, koska käytännössä jokainen kuva pitää säätää erikseen ja minun on helpompi tehdä säätö, jos kuvat ovat samoissa säädöissä ennen kuin aloitan. Tämä on henkilökohtainen, enkä osaa sitä perustella sen enmpää. Värikorjailen ainoastaan valitut kuvat.

Säätäminen menee kutakuinkin samassa järjestyksessä LR:n säätimien kanssa, ylhäältä alas. Ensin värilämpötila, sitten värisävy jne. Olen suhteellisen nopea tässä ja käytän yhteen kuvaan yleensä noin 30 sekuntia, mutta joihinkin kuviin tietenkin kuluu kauemmin. Eilen kuvasin 203 ruutua, joista valitsin asiakkaalle 52. Olin tehnyt kuvavalinnan ja säädöt reilussa tunnissa. Asiakkaalle menevä kuvamäärä on tässä tapauksessa poikkeuksellisen suuri kuvattuihin ruutuihin nähden, mutta se johtuu kuvauskohteista, jotka eivät juuri liikkuneet.

Kuten sanoin, jokainen kuva pitää säätää erikseen, jos homman haluaa tehdä kunnolla. En kuvatessa välitä valkotasapainon säädöistä, koska ne eivät kuitenkaan ole aivan kohdallaan. Myös sävyasteikkoa on lähes aina säädettävä, ainakin hieman. Kaikista tärkeimmät asiat kuvatessa ovat oikea valotus ja oikea tarkennus, koska varsinkin jälkimmäistä on paha jälkeenpäin korjailla. 

En myöskään käytä harmaakortteja tai muita apuja kuvauspaikalla, koska ne eivät nopeuta kuvan säätämistä, mutta ovat kuvaustilanteessa lähinnä riesana. Harmaakortti voi olla hyödyksi esim. studiossa tuotekuvauksissa, mutta miljöössä on aina jonkinasteinen sekavalo, jonka vuoksi parhaaseen tulokseen pääsee silmämääräisesti. 

Kun kuvat on säädetty, niin vien ne yleensä JPGnä toisella levyllä olevaan kansioon, jonka nimenä on yllättäen "valmiit kuvat". Jos toimitan kuvat CD-levyllä, niin pakkaan kuvat parhaalla laadulla, jos taas toimitan kuvat sähköpostilla, niin pakkaan noin 75 prosenttisella laadulla ja saatan myös pienentää kuvien kokoa 10 - 20 %.

Yllä mainittu toimii minulle ja toivottavasti siitä on lukijallekin jotain iloa. Ylläoleva kuva ei liity tähän juttuun muuten kuin, että se on kuvattu RAWina Olympus E-410 kameralla.


 
Bloggers Team