Pimp my Canon







Ostin halvimman Canon digipokkarin ja latasin siihen uuden käyttöjärjestelmän. Halusin nähdä paranevatko halpiksen ominaisuudet ja tekeekö tuolla vehkeellä yhtään mitään. Ehkä otsikko hieman liioittelee, mutta pikku tuunauksestahan tässä on kyse.
Verkkokaupassa myydään Canon A460 pokkaria hintaan 71,90 euroa, joka ei ole edes talouslaman kynnyksellä liikaa kamerasta. Mutta tekeekö tuollaisella mitään ja voiko sitä ehkä hieman tuunata? Canonin pokkareihin on olemassa vaihtoehtoinen käyttöjärjestelmä nimeltään CHDK, jolla kameraan saa lisäominaisuuksia ja RAW kuvausmahdollisuudeen.
Varsinkin tuo RAW kiinnostaa, sillä Canon ei ole katsonut tarpeelliseksi tuota mahdollisuutta muissa kuin kalleimmassa G10-mallissa. Tämä on sikäli mielenkiintoista, että kun digikamerat olivat uusia keksintöjä, niin jokaisessa kamerassa oli RAW-mahdollisuus. Tuolloin ihan oikeasti juuri kukaan ei oikein tajunnut, että mitä RAW-kuvalla tehdään ja mitä etua siitä on. Työkalut RAW-kuvien käsittelyyn olivat myös aivan onnettomia eikä mitään esim. Lightroomiin verrattavaa ollut edes näköpiirissä. Nyt kun hyvät työkalut ovat olemassa, niin RAW-kuvia ei enään voi kuvata kuin muutamalla pokkarimallilla.
CHDK asennetaan muistikortille ja kamera käynnistyy kortilta, jolloin lisäominaisuudet ovat käytössä eikä kameraan tarvitse tehdä pysyviä muutoksia. Kaikki kameran vakio-ominaisuudet ovat käytettävissä kaiken aikaa ja CHDK:lle on oma menu, josta lisäherkkuja voi ottaa käyttöön. Tarkemmat ohjeet sun muut ovat CHDK:n kotisivuilla, jotka ovat hieman sekavat, mutta jos minä onnistuin tässä, niin silloin kuka tahansa muukin onnistuu.
CHDK laajentaa kameran vakiosäätöjä ja esim. ISO-arvon voi valita vapaammin ja autoISO-toiminnon voi kustomoida mieleisekseen. Myös näytöllä olevia tietoja kameran tilasta saa vakiota enemmän näkyville. Akun varaustila näkyy prosentin tarkkuudella, mutta myös akun lämpötilan saa näkyville tai vaikkapa CCD-kennon lämpötilan. CHDK:n tuomat lisäominaisuudet vaihtelevat hieman kameramallista toiseen, mutta jos jokin Canonin malli kiinnostaa ja siitä puuttu juuri se tietty ominaisuus, niin todennäköisesti CHDK korjaa tilanteen. Parasta on, että CHDK on ilmainen, joten sitä kannattaa ilman muuta kokeilla.
A 460 on mielestäni hyvä, jopa erinomainen pokkari hintaansa nähden. Käyttö on sujuvaa ja kuvan laatu hyvä. Toki rahalla saa lisäominaisuuksia, laajakulmaisemman objektiivin, lisää pikseleitä jne, mutta A 460 täyttää monet kuvaustarpeet aivan mallikkaasti. Viisi megapikseliä ei tunnu paljolta, mutta riittää hyvin kymppikuviin ja hieman isompiinkin.
RAW-kuvissa ei ole kovin ihmeellistä säätövaraa, varsinkin kun viime aikoina olen kuvaillut hieman toisenlaisilla kameroilla. Kameran jpg-kuvat ovat suhteellisen tiukkaan pakattuja ja runsaasti terävöitettyjä ja kuvissa näkyy pakkauksen jälkiä selvästi. RAW-kuvaaja voi säätää nuo asiat mielensä mukaan ja kaikista pikseleistä saa täyden hyödyn. Valotusta voi jonkin verran korjailla jälkeenpäin, mutta esim. ylivalotusta ei kovin paljoa saa pelastettua. 
Tällaisen kameran tyypillinen ostaja ei varmaankaan halua harrastaa RAW-kuvien kehittelyä, mutta ainakin se on mahdollista. CHDK:n RAWien kanssa puuhastelu vaatii on kieltämättä pientä harrastuneisuutta, koska kuvilla on tiedostomuotonsa. Minä muutin kuvat DNG-muotoon ja avasin ne Lightroomissa, mutta CHDK:n kuvat aukevat käsittääkseni suoraankin joillakin ohjelmilla. Macille tarkoitettu muunto-ohjelma ei ainakaan minun konneessani suostunut prosessoimaan kuin kaksi kuvaa kerrallaan, joten tiedostojen muuntaminen oli hiukan hidasta.
Suosittelen kokeilemaan CHDK:ta, koska se on ilmainen ja parantaa Canon kameraasi. Yllä muutama kuva, jonka otin A460-kameralla. Ylin kuva on nimeltään Moonrise, Pihlajisto, Helsinki 2008. Esikuva on tietenkin tämä :-)


 
Bloggers Team