Onko vanhassa vara parempi?


Tekeekö mieli järjestelmäkameraa, mutta jopa edullisimmat pakettitarjoukset tuntuvat liian tyyriiltä? Osta käytetty. Kameraharrastajat myyvät uuden veroisia kameroita pois, koska haluavat ostaa uudemman tilalle. Tämä on valokuvauksen harrastajalle hyvä tilaisuus.

Ostin juuri kaksi käytettyä Nikon D40 kamerarunkoa. Ostin ne käytettynä, koska uusia ei saa, mutta olisin ostanut uusiakin, jos olisin voinut. Nikon D40 on niin hyvä kamera, että minulla on niitä jo kolme. Toisesta käytetystä maksoin akkukahvan kera postikuluineen 154 euroa ja toisesta rungosta maksoin 133 euroa postikuluineen. Kalliimpi on laukaistu n. 5000 ja halvempi n. 3900 kertaa, joten kumpaakaan on tuskin sisäänajettu. Pakettina peruskittizoomin kanssa käytetty D40 vaihtaa omistajaa 200 euron tuntumassa. Ensimmäisen D40:n ostin uutena silloin, kun niitä vielä uutena sai.

Nikon D40 on digiajassa vanha malli, mutta siitä huolimatta se tekee kaikki perusasiat oikein. Valotus toimii luotettavasti ja niin tekee tarkennuskin. Automaatti tähtäilee kolmen tarkennuspisteen valikoimalla, mutta sehän riittää hyvin suurimpaan osaan kuvaustilanteista, jos kuvaaja osaa hommansa.

Nikon D40 on pieni ja kevyt, mutta sopii siitä huolimatta käteen tosi hyvin. Erinomainen kamera vaikkapa reissulle.

Pikseleitä on uusiin kameroihin verrattuna surkeat kuusi miljoonaa, mutta tuosta vähäisestä lukemasta on paljon enemmän hyötyä kuin haittaa. Neljän gigan muistikortille mahtuu yli 500 raakakuvaa ja toista tuhatta parhaan laadun jpgtä. Kuusi miljoonaa pikseliä suhteellisen isolla alueella eivät stressaa objektiiveja viimeisilleen, jonka ansioista oikeastaan kaikki lasit piirtävät vähintään tarpeeksi hyvin.

Suhteellisen isojen pikseleiden ansiosta kohina herkkyysalueen yläpäässä ei ole hairitsevää ja ISO 1600 on käyttökelpoinen milloin vain. Suurin herkkyys ISO 3200 on sekin käyttökelpoinen, mutta totuuden nimissä kohina alkaa näkyä hieman.

Kuusi megapikseliä riittävät erittäin hyvin ainakin A3 kokoiseen suurennokseen. Muistan hyvin kun tuo pikselimäärä oli keskikoon kameroita lukuunottamatta huippua parhaissa ammattikameroissa, kuten Nikon D1x. Kuvasin D1 äxällä lukuisat lehden kansikuvat ja monet aukeaman kokoiset lähtökuvat.

Omalla D40 kameralla kuvaamia otoksiani olen Epson 3880:lla tulostanut A3 ja jopa A2 kokoon ilman ongelmia.

Jos kuvaaminen edullisella ja hyvällä järjestelmäkameralla kiinnostaa, niin suosittelen käytettyä Nikon D40 runkoa, jonka lisäksi voi hankkia vaikkapa edullisen erinomaisen Nikkor 35 mm f/1.8 tai sitten 18 - 55 mm kittizomin. Minulla toisessa rungossa on tällä hetkellä Nikonin superzoomi 18 - 200 mm ja toisessa tuo mainittu 35 millinen. Kolmatta runkoa en ole nähnyt aikoihin, koska tyttäreni on ominut sen.

Ohessa muutama kuva Nikon D40 kameralla ja Nikkor AF-S 35 mm f/1.8 objektiivilla.
 
Bloggers Team