Tässä pari kuvaa, jotka hyvin havainnollistavat valaisun ja miksei mallin asennon, ilmeen sun merkitystä kuvan välittämälle viestille.
Tämä ensimmäinen kuva oli tavallaan vahinko, sillä otin kuvauksen alkuun pari testikuvaa, joilla tarkistin valaistusta. Ensimmäinen testikuva oli alla oleva, jossa malli ei ollut ihan vielä saanut ilmettä kohdalleen varsinaista kuvaa varten. Kuva on kuitenkin hauska, koska se välittää mallina olevasta ihmisestä lähes päinvastaisen vaikutelman verrattuna todellisuuteen. Taustan valinta liittyy kuvattavan henkilön toimenkuvaan. Olen lisännyt kontrastia ja vinjetointia tunnelman vahvistamiseksi.
Valaisu on yhdellä Nikon SB-900 salamalla, joka sijaitsee kuvaajasta oikealla ja on suunnattu mallin kasvoihin. Salaman valo osuu taustaankin, mutta puun lehtien välistä paistanut aurinko tekee suurimman osan. Kuvassa on exiffit, jos joku kaipaa tarkempia valotus- tai muita tietoja.
Alla oleva kuva on kuvattu eri paikassa, avoimessa varjossa. Tässä kuvassa henkilö näyttää siltä kuin oikeasti on. Kuvan tunnelma on kaikkiaan melko erilainen verrattuna yläkuvaan.
Valaisin tämänkin yhdellä SB-900 salamalla, jossa oli Honlphoton traveller8 minitasovalo. Valo tulee kuvaajasta katsottuna oikealta yläviistosta, ja olen annostellut salaman tehon niin, että vallitseva valo täyttää varjoja runsaasti. Olen salamalla vain muotoillut, koska avoimen varjon valo oli mielestäni liian lattea.
Molemmissa kuvissa olen väläyttänyt pääsalaman Nikon D700 rungon omalla pikkusalamalla Nikonin langattoman järjestelmän avulla.