Sulantoblog on ollut yhtä Nikkoria viime päivät, mutta tämä on hetkeen viimeinen tähän aiheeseen liittyvä juttu. Alla muutamia pikahavaintoja uusien Nikkoreiden käyttämisestä.
Nikkor AF-S 85 mm f/1.4
Rakenne: Nikonin ammattitasoa, samaa tasoa kuin esim. 70 - 200 mm f/2.8 zoomissa tai muissa vastaavissa. Vastavalosuoja on muovia, mutta tukeva ja pysyy hyvin paikoillaan. Optiikassa ei ole nappeja eikä nuppeja, koska kuvanvaakaajaa ei ole. Yllättävän kompakti ja kevyt tällaiseksi, mutta absoluuttisessa mielessä tietenkin hieman kookas.
Tarkennus: Äänetön ja nopea, mutta ei supernopea samalla tavalla kuin esim. 70 - 200 mm f/2.8. Käytännössä nopeus riittänee useimpiin tilanteisiin erittäin hyvin. Kokeilemani yksilön tarkennus oli hyvin kohdallaan ja tarkennuksen osumatarkkuus erittäin hyvä. Pitää muistaa, että etenkin taydellä aukolla syväterävyysalue on pieni ja siksi tarkennuksen kanssa pitää olla huolellinen.
Suorituskyky: Optisesti uusi Nikonin 85 millinen on erittäin hieno. Piirto ja kontrasti ovat erittäin hyvät heti täydellä aukolla, mutta paranevat erinomaiseksi parin kolmen aukkovälin himmennyksellä. Tällä uskaltaa kuvata täydellä aukolla ihan missä vaan. Aavistuksen herkkä vastavalolle, mutta ei sen pahempi kuin muutkaan vastaavat objektiivit. Tosi komea bokeh! Vääristymiä ei käytännössä ole.
Uusi 85 millinen Nikkor on mahtava lasi, jonka optinen tai mekaaninen suorituskyky ei pahemmin jätä toivomisen varaa.
Nikkor AF-S 28 - 300 mm f/3.5 - 5.6
Rakenne: Hyvä, mutta ei ammattimaisen vankka. Zoomi venyy melkoisesti. Pisimmilleen venytettynä voi rakenteessa tuntea hieman klappia, mutta vain hieman. Zoom creep-ilmiötä en havainnut ja putken voi lukita 28 mm asentoon. Vastavalosuoja on ymmärrettävästi kompromissi, eikä siksi kovin tehokas. Yllättävän pienikokoinen täyden kennon superzoomiksi.
Tarkennus: Äänetön ja nopea, mutta ei supernopea. Osumatarkkuus oli tässäkin hyvä, eikä huteja tullut.
Kuvanvakaaja: Tehokas ja toimiva, kunhan malttaa odottaa sekunnin ennen laukaisua. Minun kamerassani tarkennus on peukalolla, eikä kuvanvakaaja käynnisty samalla ja siksi minun pitää painaa laukaisinta, jotta vakaaja pääsee vauhtiin. Jos tarkennus on laukaisimessa, niin vakaajaa ei ehkä tarvitse odotella. Tuntumalla sanoisin, että Nikkor 70 - 200 mm VR2 mallin vakaaja on tehokkaampi.
Suorituskyky: Laajakulmasta n. 200 mm asti terävyys ja kontrasti ovat hyvät, mutta siitä pidempään polttoväliin zoomatessa kuva pehmenee hieman. 300 mm asento on kuitenkin käyttökelpoinen etenkin, jos on mahdollista himmentää hieman. Vääristymät ovat odotetun kaltaiset, eli laajakulmalla tynnyriä näkyvästi ja telellä tyynyä näkyvästi. Laajakulmalla saattaa joissakin tilanteissa vastavaloon tulla ikäviä heijastuksia, joiden kanssa pitää olla tarkkana.
Täyden kennon superzoomi on kuin hieman suurennettu 18 - 200 millinen pikkukennoille. Optinen ja mekaaninen suoritukykykin on hyvin samanlainen. Hyvä yleislasi, jos ei halua vaihdella objektiivia, mutta haluaa näin paljon polttovälialuetta mukaan. Parempaa optiikkaa saa, mutta ei yhtä kätevässä paketissa.