Muista profiloitua

Raakakuvien kuvaaja saattaa joskus ihmetellä miksi kuvat eivät näytä sävyiltään ja väreiltään toivotunlaisilta. Kyse saattaa olla profiilin valinnasta.

Useimmissa raakakuvien käsittelyyn tarkoitetuissa ohjelmissa on erilaisia profiileja kuville ja kameroille. Profiilin valinta saattaa vaikuttaa ratkaisevasti kuvan sävyihin ja väreihin. Kokemukseni mukaan ainakin Lightroomissa on eniten profiileja valittavissa Canonin ja Nikonin kameroille, mutta muillekin on yleensä enemmän kuin yksi. Bibble ja Capture One antavat niin ikään mahdollisuuden valita muutamasta vaihtoehdosta.

Moni tuttuni on ihmetellyt miksi kuvat ovat jotenkin oudon sävyttömiä, värittömiä tai liian värikylläisiä, ja syy on ollut sopimattomassa kameraprofiilissa. Kannattaa kokeilla eri vaihtoehtoja hieman kuvassa olevan aiheen mukaan. Profiili vaikuttaa kuvan kontrastiin, kirkkauteen, sävyihin, väreihin jne.

Minulla on Nikon D700 kameralle Adobe Lightroomissa valittuna oletuksena Camera Portrait profiili, koska se sopii mielestäni parhaiten tälle kameralle. Nikon D40 kameralle puolestaan käytän Adobe Standard profiilia, koska mielestäni se sopii parhaiten tälle kameralle. Joidenkin kuvien kohdalla saatan muuttaa oletusprofiilia, jos kuvan aihe näyttää siten paremmalta.

Lightroomin profiilit löytyvät Develop osasta oikean puoleisen säätimiä sisältävän sivuipaneelin alaosasta kohdasta Camera Calibration.

Alla muutama esimerkki eri profiilien vaikutuksesta LR 3.0 ohjelmassa. Kuva on Nikon D700 kamerasta peräisin.

Adobe Standard

Camera Portrait

Camera Neutral

Camera Vivid
 
Bloggers Team