K-7 on tällä hetkellä parasta mitä Pentax tarjoaa digikuvaajalle ja K-7:n ominaisuudet ovatkin lupaavat. Runko on roiskevesitiivis ja säädöistä löytyy valinnanvaraa jokaiselle.
Minua kiinnostaa eniten jokaisessa kamerassa sen toiminta kuvaustilanteessa ja tietenkin kuvan tekninen laatu, mutta se on nykyään yleensä riittävän hyvä, vaikka eroja kameroiden välillä toki on.
Kuvaan aina raakana, joten tavallisesti jätän jpg-kuvien säätöön ja muokkaukseen tarkoitetut ominaisuudet omaan arvoonsa. Pentaxissa on mm. raw-kuvien kehitys mahdollista kamerarungolla, mutta en oikein näe mitään käyttöä tälle ominaisuudelle.
Pentax on hyvin tehdyn tuntuinen, se ei natise käsissä eikä tunnu muoviselta. Runko on pienikokoinen, mutta hyvä pidellä käsissä. Käytönapit ovat pääosin hyvin sijoitellut ja tärkeimmät toiminnot onnistuvat valikoihin menemättä.
Parin napin paikkaa kuitenkin vaihtaisin. Minulla on tapana erottaa laukaisin ja tarkennus toisistaan, jos se on mahdollista. Kytken tarkennuksen peukalonapille kameran takaseinään ja laukaisimelle ainoastaan sulkimen toiminnan.
Pentaxissa tarkennuksen voi kytkeä kameran takasenässä olevaan nappiin, mutta tuo nappi on hankalassa paikassa ja sitä painaessa käsi ei ole parhaassa kuvausotteessa. Valotuksen lukitusnappi sen sijaan on juuri siinä missä tarkennusnapin pitäisi olla. Näiden kahden napin paikkaa vaihtaisin keskenään ja käyttömukavuus paranisi huomattavasti.
Etsin on hyvä pikkukennoiselle kameralle ja näyttää koko kuva-alan, joka on tässä hintaluokassa harvinaista herkkua. Vaikka etsinkuva on hyvä, niin silti se ei ole lähelläkään esim. Nikon D700 etsinkuvaa kokonsa ja selkeytensä puolesta, mutta omassa sarjassaan se on parhaasta päästä.
Tarkennus ei ansaitse aivan täysiä pisteitä, sillä se ei ole aivan nopeimpien joukossa eikä tarkkuuskaan aina herätä luottamusta. Toki useimmissa tilanteissa nopeus riittää varsin hyvin, mutta epäluotettavuus on seikka, jota aivan erityisesti kammoan.
Kun Nikon D1 joskus kauan sitten tuli markkinoille, niin siinä oli absoluuttiseti ajatellen aika keskinkertainen automaattitarkennus, vaikka se saattoi siihen aikaan olla muihin kameroihin verrattuna suhteelisen hyvä. Minulle on kertynyt muitakin huonoja kokemuksia vuosien mittaan epäluotettavista tarkennusjärjestelmistä, jotka tekevät työnteosta tuskallista.
Kittiobjektiiveilla, varsinkin 50 - 200 mm, tarkennus meni välillä pieleen, vaikka kohde oli hyvin selkeä ja paikallaan. Kokeilu Pentaxin 16 - 50 mm f/2.8 huippuzoomilla ei tässä suhteessa parantanut asioita, sillä varsinkin laajakulma-asennossa tämäkin zoomi tarkentaa toistuvasti väärään paikkaan.
Kuvasin useita maisemia, joihin tarkentaessani keskimmäinen tarkennuspiste syttyi ja siten tarkennuksen olisi pitänyt olla jossakin kaukaisuudessa, mutta todellinen tarkennus olikin muutaman metrin päässä. Kyseessä saattaa olla yksilövika, josta selviää säätämisellä, koska ongelma oli sen verran paha. Teleasennossa tarkennus toimi laajakulmaa paremmin, mutta ei aivan täydellisesti.
Pentaxin automattinen tarkennuspisteen valintalogiikka ei ihan valjennut minulle, sillä kamera käytti lähes yksinomaan viittä keskimmäistä pistettä, jotka ovat kuvan keskustan tuntumassa. Tarkennuspisteet ovat etsimessä tarpeettoman pieniä ja ovat valaistuna liian lyhyen aikaa tarkennuksen yhteydessä.
Kuvan laatu on hyvä, kuten nykyaikaiselta digijärkkäriltä voi odottaa. Kohinaa näkyy hieman enemmän kuin olisi tarpeellista, mutta tämä on pitkälle makuasia. Minua pieni kohina ei häiritse, mutta jotakin toista se saattaa häiritä pahastikin. Omassa kuvauksessani Pentaxin suurin käyttökelpoinen herkkyys on tilanteesta riippuen 1600 - 2000 ISOn tienoilla.
Jossakin kameratestissä kerrottiin, että K-7:n dynamiikka olisi keskivertoa huonompi, mutta en huomannut mitään ongelmia tässä suhteessa. Kuvat ovat sävykkäitä, eikä huippuvalojen puhkipalaminen ollut riesa. Amerikan matkalta osa Pentaxilla ottamistani kuvista päätynee painettavaksi ihan lehteen asti.
Kuvanvakaaja on sisäänrakennettuna Pentaxiin, mutta ei ole kokemukseni perusteella kovin tehokas. Rungossa oleva vakaaja häviää tyypillisesti objektiivissa olevalle varsinkin pitkillä polttoväleillä, eikä Pentax K-7 ole poikkeus.
Pitkällä 50 - 200 mm kittizoomilla ei vakaaja toimi läheskään niin hyvin kuin lyhyemmällä 18 - 55 mm zoomilla. Onnistuin laajakulmallakin tuottamaan useita yllättävästi tärähtäneitä kuvia jopa 1/15 s. valotusajalla, vaikka yritin pidellä kameraa huolella ja vakaasti. Tuollaisella valotusajalla kuvaan omalla kamerallani ihan kelpo otoksia ihan ilman vakaajaakin.
Kyllä Pentaxin vakaajasta on epäilemättä hyötyä, mutta vakaaja ei vain ole niin tehokas kuin joissakin muissa kameroissa.
Pentaxin suurin kuvausnopeus riittää hyvin oikeastaan kaikkeen ja akkukin kestää pitkään. Muistikortin luukku voisi aueta hieman enemmän, niin kortin asettaminen ja poistaminen olisi helpompaa.
Amerikasta käsin raportoin, että kittiobjektiivit eivät oikein miellyttäneet minua. Molemmat edulliset kittiobjektivit välttävät kyllä, mutta minusta on hassua ostaa jonkin merkin huippurungon kaveriksi keskinkertaista optiikkaa. Sitä paitsi objektiivit eivät vanhene ja menetä arvoaan ollenkaan siinä tahdissa kuin kamerarungot.
Sain maahantuojan suosiollisella avustuksella kokeiluun Pentax DA * 16-50mm F2.8 ED/AL (IF) zoomin, joka edustaa Pentaxin ammattitasoista sarjaa. Tämä on kaikin puolin eri laite kuin kittizoomi. Rakenne on tukevampi ja tarkennus tapahtuu äänettömästi objektiivin sisään rakennetulla moottorilla.
Halusin kokeiluun jonkin valovoimaisen laadukkaan objektiivin, jotta olisin voinut arvioida K-7 runkoa paremmin. En siis ole tehnyt varsinaista objektiivikokeilua 16 - 50 mm kanssa, eikä aika edes ole ollut riittävä sellaiseen.
Minun on tietenkin helppo sanoa, että oma valintani K-7 rungon kanssa olisi ehdottomasti 16 - 50 mm hinnasta piittaamatta, kun en ole kumpaakaan ostamassa. Kuten aikaisemmin jo sanoin, niin objektiiveihin satsaaminen on paljon älykkäämpää kuin kamerarunkoon.
Hyvä objektiivi kestää ja toimii monen rungon elämän ajan. Eräs kolleegani vaihtoi juuri Canon 70 - 200 f/2.8 zoominsa uuteen kuvanvakaajalla varustettuun, koska vanha oli jo hieman kulunut. Ei ihmekään, sillä se oli ollut ammattikäytössä jo yli 10 vuotta, jota yksikään digikamerarunko ei olisi taatusti kestänyt.
Takaisin Pentaxiin. 16 - 50 millinen antaa lisähintaan parhaimmillaan kaksi aukkoa kittizoomia enemmän valovoimaa ja keskimäärin parempaa terävyyttä. Keskellä kuva on terävä jo täydellä aukolla kautta linjan ja himmetäminen levittää terävän alueen vähitellen kuvan reunoille.
Pentax 16 - 50 mm ei ole aivan parhaimpien zoomien tasoinen, mutta hyvä se on ja ehdottomasti kittizoomia parempi. Objektiivin käytös on tasainen polttovälistä riippumatta, jolloin kuvaajan on helppo oppia hyödyntämään sitä. Paras terävyys ja kontrasti esiintyy jossain aukon f/11 kieppeillä, jonne kannattaa himmentää, jos kuvan reunoilla tai nurkissa on sisällön kannalta tärkeitä asioita.
Minulla oli hyvät odotukset Pentax K-7 kamerasta, koska olin lukenut siitä kiittäviä arvioita ja koska pidin kovasti viime talvena kokeilemastani Pentax K-m kamerasta. Halusin pitää K-7:sta, mutta loppujen lopuksi en ihan täysillä innostunut siitä.
Pentaxissa on paljon hyvää, kuten etsin, sääsuojaus, sarjakuvanopeus, pieni koko ja laadukas mekaaninen olemus. Kuvasin Pentax K-7:lla monta hyvää kuvaa ja olen varma, että niin tekee moni muukin kuvaaja. Minä en kuitenkaan oikein päässyt sinuiksi K-7:n kanssa, mutta koska se on vain minun mielipiteeni ja jos Pentax kiinnostaa sinua, niin kannattaa käydä itse kaupassa kokeilemassa laitetta.
Top-Shotissa on ihan kohtuullinen paketti, johon kuuluu K-7 runko ja 16 - 50 mm f/2.8 zoomi. Vastaavilla ominaisuuksilla ei taida samaan hintaan mitään muuta kameraa saada, varsinkin, kun otetaan huomioon Pentaxin 150 euron cash back.
Video-ominaisuutta en juurikaan kokeillut, koska sen esittäminen netissä on osoittautunut hankalaksi ja täysikokoinen video vie ihan älyttömästi tilaa. Viiden sekunnin klippi taas ei oikein kerro mitään.
Dpreview on tapansa mukaan tehnyt lähes uuvuttavan kattavan testin Pentax K-7 kamerasta ja joissakin kohdin heidän kokemuksensa eroavat omistani. Testin yhteydessä on täydelliset tekniset tiedot ja se on muutenkin hyvää luettavaa, jos intoa riittää.
Tässä jutussa olevat kuvat on kaikki kuvattu 16 - 50 mm f/2.8 objektiivilla.