Olympus E-P2 sähköinen etsin


Merkittävin ero uuden Olympus Pen E-P2 ja viime kesänä esitellyn E-P1 välillä on sähköinen etsin, josta tähystely muistuttaa perinteisen kameran etsimen läpi katselua. Tässä muutamia huomioita etsimen toiminnasta.

Etsin kytketään toimintaan sen takareunassa olevasta pienestä napista ja kun etsin on toiminnassa, niin kameran takaseinän iso lcd-näyttö ei toimi. Jos kuvaaja haluaa tehdä kameraan jotain säätöjä, jotka vaativat näytöltä katselua, niin etsin pitää kytkeä pois toiminnasta. Ainakin aluksi tämä tuntuu hiukan hankalalta.

Toivoisin, että Olympus tulevissa firmware päivityksissä tekisi seuraavan kaltaisen muutoksen kameran toimintaan, kun etsin on kytketty käyttöön. Esim. menu- tai toistonappia painamalla takanäyttö kytkeytyisi päälle ja sammuisi esim. laukaisimeen koskemalla.

Toinen toive olisi lukitus etsimeen, sillä nyt se saattaa kuvauksen kiihkeässä rytmissä luiskahtaa pois paikaltaan salamakengästä. Tämä kylläkin vaatisi mekaanisia muutoksia.

Etsimestä kuvaaminen on paljon mukavampaa kuin takanäytöltä. Kamerasta saa kunnon otteen ja esim. pitkähköillä suljinajoilla kuvaaminen on varmempaa. Suoraan sanottuna kamera tuntuu enemmän oikealta kameralta, kun siinä on etsin. Sähköinen etsin lukittuu normaaliasentoon, mutta sen voi kääntää pystyyn n. 90 astetta, joka mahdollistaa alaviistosta kuvaamisen.

Hämärässä sisätilassa kittizoomin teleasennossa aukolla f/5.6 etsimen kuva kohisee jonkin verran, mutta valovoimaisemmalla optiikalla kohina ei häiritse. Etsinkuva suurenee automaattisesti, kun käsitarkennusrengas liikahtaa ja suurennetusta kuvasta on helppo tehdä tarkennus. Suurennettu kuva muuttu hämärässä huonovalovoimaisella, esim. f/5.6, objektiivilla melkoiseksi puuroksi ja käsitarkennus voi olla hankalaa.

Kuvittelisin, että useimmat kuvaajat käyttävät automaattitarkennusta, joten tuo suurennetun etsinkuvan puuroutuminen ei mielestäni ole paha ongelma, eikä se valovoimaisilla ( parempi tai yhtäsuuri kuin f/2.8 ) objektiiveilla ole muutenkaan ongelma. Etsimen kuva on käyttökelpoinen niissä puitteissa kuin käsivaralta kuvaaminen on mahdollista tai järkevää.

Micro 4/3 kameroihin saa sovittimella kiinni lähes mitä objektiiveja tahansa, mutta silloin tarkennus on pakko tehdä käsin. Tässä tapauksessa sähköinen etsin on paljon parempi kuin takanäyttö. Kokeilin vanhaa Olympuksen 50 mm objektiivia ja tarkennus oli suhteellisen helppo suorittaa. Etsinkuva ei suurene automaatisesti, mutta silti tarkennus on vaivatonta.

Eihän sähköinen etsin ole peilikameran optisen etsimen veroinen, mutta useimmissa kuvaustilanteissa se on kameran takanäyttöä parempi vaihtoehto.

Ohessa Olympuksella kuvattu mahtava maisema :-) Ainakin meillä päin satoi lähes koko valoisan ajan, mutta aurinko pilkisti pilven takaa muutaman hetken ennen kuin meni horisontin taakse.
 
Bloggers Team