Missä vika, kun kuvat ovat huonoja?


Lukija lähestyi minua sähköpostilla, koska hänellä on ongelmia kuvaamisen kanssa. Hän lähetti muutamia kuvia ja kysyi miksi kuvat ovat niin ankean näköisiä. Hänen luvallaan näytän tässä yhden kuvan ja yritän selvittää mitä kuvatessa pitäisi tehdä, jotta lopputulos olisi tyydyttävä.

Katsotaanpa ensin miksi kuva on noinkin aneemisen värinen ja tunkkaisen oloinen.

Ensiksi, kuva on alivalotettu n. aukon verran, sillä kuvan vaaleat osatkin ovat aivan liian tummat. Pelkästään tämän korjaamalla, siis valottamalla oikein, tämä kuva paranisi huomattavasti.

Toiseksi kuvan valkotasapaino on siniseen kallellaan ja siksi kuva on hyvin kylmäsävyinen.

Nämä asiat korjattuani kuva näyttää tältä. Ihan siedettävä lievässä lumisateessa kuvatuksi, minun mielestäni. Lisääkin kuvankäsittelyä voisi tehdä, mutta mainitut kaksi seikkaa ovat pääsyy kehnoon lopputulokseen.


Tässä tapauksessa kuvaajalle olisi kuitenkin tärkeää saada jo kuvatessa valmista jälkeä, koska kuvankäsittely ei kiinnosta, eikä siihen ole aikaa. Tottahan se on, että yllä olevan kaltainen kuva pitäisi onnistua jo kuvatessa, sillä eihän tilanne ole mikään ihan mahdottoman vaikea.

En tunne aivan tarkkaan kuvaajan kameraa, Nikon Coolpix P80, joten esitän tässä muutamia kuvausvinkkejä, joista jonkun pitäisi toimia.

Tärkeintä olisi valita hyvä valaistus, joka rakennuksia kuvatessa olisi sivumyötäinen auringonpaiste. Aurinko siis paistaa kuvaajan takaa viistosti jomman kumman olkapään ylitse. Suomen talvessa hyvän valon odottamiseen saattaa kulua viikkoja, eikä se ei aina tule kyseeseen, joten...

Ensin valotus kohdalleen.

Kuvaa normaalilla P-asennolla tai aukon esivalinta-automaatilla.

Laita kuvatessa live histogrammi päälle, koska muuten valotuksen arvioiminen voi olla vaikeaa. Histogrammi näyttää miten sävyala jakautuu kuvassa. Histogrammin pitäisi tämän kaltaisessa kuvassa ulottua sekä vasempaan että oikeaan reunaan asti. Vasemmalla ovat tummat sävyt ja oikealla ovat vaaleat sävyt.



Käytä valotuksen korjailua, jotta saat histogrammin jakautumaan tasaisesti. Tässä kuvassa olisi pitänyt laittaa korjausasetukseksi +1. Jos histogrammia ei ole, niin kokeile valotuksen korjailua kuitenkin. Ota esim. kolme kuvaa -1, 0 ja +1 asetuksilla. Tärkeää olisi saada valotus oikein.

Käytä automaattista haarukointia, jos sellainen käytettävissä. Haarukoi kuvia esim. yhden aukon välein, aivan kuten edellisessäkin vinkissä, jolloin saat useimmilla kameroilla kolme eri tavalla valotettua kuvaa. Yhden noista kolmesta pitäisi olla lähellä oikeaa.

Sitten väri kohdalleen

Opettele käyttämään valkotasapainon käsisäätöä. Tässä kuvassa olisi voinut kokeilla esim. pilvisen päivän asetusta, jos automaatti ei tuota haluttua tulosta.

Lue kamerasi käyttöohje, kuvaa järjestelmällisesti samaa kohdetta eri asetuksilla ja pane merkille millä asetuksella lopputulos on paras. Opettele myös lukemaan kamerasi näyttöä ja pane merkille miltä oikein valotettu ja oikean värinen kuva näyttää kameran näytöltä katsottuna.

Valitettavasti kuvaaminen ei aina ole pelkkää napin painelua, ei edes kaikkien digiherkkujen keskellä. Toisinaan hyvään lopputulokseen pitää nähdä hieman vaivaa. Harjoittele, siis kuvaa paljon.

Toivottavasti tästä on jotain hyötyä. Vielä perusteellisempi opastaminen vaatisi oikeastaan ohjattua harjoittelua esim. työpajan tai kurssin muodossa.

 
Bloggers Team