Radiolähetin ja -vastaanotin salamavalojen välkyttelyyn ovat tänä päivänä jo varmaankin jokaisen ammattilaisen vakiovaruste. Asuin Kaliforniassa 80- ja 90-lukujen taitteessa ja radiot olivat jo silloin arkipäivää Amerikassa. Meillä nuo mainiot apuvälineet ovat yleistyneet tällä vuosituhannella ja markkinoilla on muutama eri merkki.
Minulla oli ensimmäiset Elinchromen radiosynkat joskus 90-luvulla, mutta ne olivat melko epäluotettavat, kalliit ja lisäksi epäkäytännölliset, koska ne toimivat verkkovirralla. Akku- tai paristokäyttöisen salaman kanssa Elinchromen radioita ei siis voinut käytellä. Uusista Elinchromen radio-orjista minulla ei ole kokemusta.
Nykyään käytän Multiblitzin radiosynkkaa, jonka valitsin hinnan ja ominaisuuksien vuoksi. Laitteet ovatkin toimineet hyvin ja muutamaa poikkeusta lukuunottamatta erittäin luotettavasti. Kantama on riittävä, muutama kymmenen metriä ja koko suhteellisen pieni. Varsinkin lähetin, joka minulla on vanhaa mallia on todella pieni. Uudemman mallinen lähetin on isompi, mutta ei mikään kolho sekään. Olen kuullut huhuja, että uudemman lähettimen virrankulutus on vanhaa suurempi ja paristo kuluu siten nopeammin. Omassani paristo tuntuu kestävän ja kestävän ja kestävän....
Vastaanottomissa on vain yksi huono puoli: niissä on ainoastaan perinteinen salamasynkkapistoke synkkajohdolle. Tuo pistoke on keksitty joskus vuosikymmeniä sitten, samoihin aikoihin kuin nykyisen kaltaiset salamavalotkin keksittiin, eikä pistoke ole kovin luotettava. Synkkajohdossa oleva pää tai plugi väljistyy ahkerassa käytössä nopeasti eikä kontakti silloin toimi kunnolla.
Kustomoin omia Multiblitz vastaanottimiani hieman ja lisäsin kiinteän synkkajohdon, jonka toisessa päässä on tavallinen stereoplugi. Plugi sopii Elinchromen salamalaitteisiin ja taitaa sopia muihinkin. Näin minulla on aina johto mukanani salaman ja vastarin välille, koska johto on vastarissa kiinni, ja luotettavuus käyttömukavuuden ohella parani huomattavasti. Käytän radiosynkkaa usein myös Canonin salaman kanssa ja silloin pitää turvautua perinteiseen synkkajohtoon.
Tuo kustomointi oli todella yksinkertainen tehdä. Avasin vastaanottimen, porasin reiän koteloon johtoa varten ja juotin johdon kiinni piirilevyyn samoihin kohtiin, joissa alkuperäinen pistoke on kiinni. Läpiviennin kohdalla kiristin johtoon nippusiteet kotelon sisä- ja ulkopuolelle vedonpoistajiksi.
Suositeltava modaus Multiblitzien omistajille.