Nikkor AF-S DX 55 - 300 mm f/4.5 - 5.6 ED VR kokeilussa

Nikon esitteli hiljattain uuden version edullisesta telezoomista pikkukennoisille kameroille. Vanhaan 55 - 200 milliseen verrattuna polttoväliä on tullut lisää 100 mm pitkään päähän, jonka lisäksi muovibajonetti on vaihtunut metalliseen.

Objektiivin rakenne on muovinen, mutta siitä huolimatta hyvän tuntuinen. Ainakaan uudessa objektiivissa ei ole isoja välyksiä edes pisimmilleen venytettynä ja metallibajonetti luo vakuuttavaa tunnelmaa. Vastavalosuoja sisältyy Nikonin tapaan hintaan myös tällaisessa edullisessa objektiivissa. Kakkula oli paljon paremman tuntuinen mekaanisesti kuin oli odottanut.

Toiminta kuvatessa vastaa odotuksia. Tarkennuksen käsikäyttö edellyttää katkaisijan kääntämistä, mutta se ei liene ongelma suurimmalle osalle käyttäjistä. Käsitarkennusrengas on ohut rinkula objektiivin etupäässä, mutta minun ei tarvinnut turvautua siihen, koska objektiivi tarkensi moitteettomasti automaatilla. Zoomausrengas kääntyy pehmeästi, eikä liikkeessä ole pykäliä tai tahmeita kohtia.

Optinen suorituskyky on niin loistava, että pitää oikein ihmetellä. Kokeiluni perusteella varsinaista heikkoa kohtaa ei löytynyt. Terävyys laskee hieman, kun lähestytään pisintä polttoväliä, mutta pysyy hyvällä tasolla loppuun asti. Kokonaisuus on oikein hyvä ja tasapainoinen.

Vääristymät ja aberraatiot ovat melko hyvin hallinnassa ja sen laatuisia, että ne on helppo halutessaan korjata kuvauksen jälkeen.

Tarkennusnopeus on hyvä, mutta hitaampi kuin Nikonin ammattikäyttöön tarkoitetuissa objektiiveissa. Käytännössä tarkennus toimii hyvin ja luotettavasti, jopa liikkuvaa kohdetta kuvatessa.

Kuvanvakaaja vaikuttaa tehokkaalta, mutta mikään vakaaja ei tee ihmeitä. Suljinajan venyessä pitkäksi kannattaa kuvausote pitää tulevana, niin kuvaustulos paranee olipa käytössä vakaaja tai ei.

Nikkor DX 55 - 300 mm on hyvä telezoomi pikkukennoisella kuvaavalle. Piirto ja kontrasti ovat erinomaiset, eikä mekaaninen rakenne ole muovisuudesta huolimatta halvan tuntuinen. Valovoima on hieman niukka, mutta se toisaalta mahdollistaa pienet ulkomitat ja vähäisen painon.

En ole kuvannut edeltävällä 55 - 200 millisellä, jolla on hyvä maine. Moni pohtii varmaan, että kannattaako vaihtaa vanha uuteen? Jos 300 mm tuntuu aivan välttämättömältä, niin sitten kannattaa, mutta muuten todennäköisesti ei.

Edullisen tai pienikokoisen telezoomin tarvitsijalle Nikkor DX 55 - 300 mm f/4.5 - 5.6 on hyvä valinta.
 
Bloggers Team