Olympustaidetta





Olympus E-30 kamerassa on valmiita ohjelmoituja taidesuodattimia, joilla jpg-kuvaaja voi antaa kuvillensa persoonallista luonnetta ilman kuvankäsittelyohjelmia. Suodattimia on kuusi kappaletta, jotka suomenkielisiltä nimiltään ovat: poptaide, pehmeä tarkennus, vaalea & kevyt väri, valon sävy, rakeinen filmi ja neulanreikä.

Kuvasin uteliaisuudesta joitakin taidekuvia käyttämällä muutamaa eri suodatinta. Kohteesta riippuen lopputuloksen onnistuminen vaihtelee hieman ja minun suosikkini taitaa olla neulanreikäefekti. Suodattimilla saa todellakin tylsänkin aiheen näyttämään vähemmän tylsältä, mutta tässä piilee se vaara, että kuvaajalle tulee suodattimen käytöstä päätarkoitus ja itse kuvattava aihe jää vaille huomiota.

Onneksi taidesuodattimen kanssa samaan aikaan voi kuvata raakakuvia, sillä voihan olla, että juuri se ikimuistettava hetki tulee kuvattua väärällä tehosteella höystettynä. Raakakuva tallentaa kohteen ilman konstailuja. Olympuksella voi muokata otoksia kuvaamisen jälkeenkin, mutta taidesuodattimia ei voi tässä yhteydessä käyttää, joten taide-efekti pitää lisätä kuvan ottamisen yhteydessä.

Suodattimien käyttö vaatii prosessoritehoa ja sarjakuvausnopeus kärsii varsinkin vaativampien filsujen käytön yhteydessä. Neulanreikäsuodatin ottaa eniten voimia ja kuvan ottamisesta kestää useamman sekunnin ennen kuin kuva on valmis.

Taidesuodattimet ovat ihan hauskoja, mutta toivottavasti kukaan ei osta tämän luokan kameraa tällaisen ominaisuuden perusteella. Toisaalta, taidesuodattimet tulevat kameran mukana ja eihän niitä ole pakko käyttää. Vastaavia suodattimia ei ole kilpailijoiden kameroissa ja jollakin sitä kai pitää yrittää erottua joukosta.

Yllä seuraavat taidesuodattimet, ylhäältä alas: neulanreikä, poptaide, rakeinen mv ja lopuksi raakakuvasta Lightroomissa kehitetty kuva ilman suodattimia.

Niin ja se tarkennuksen äänimerkki, josta valitin edellisessä jutussa, lähtee sittenkin pois päältä. Minä jo ajattelinkin, että pakkohan se on saada äänettömäksi.
 
Bloggers Team