Olympus E-30 ensitunnelmia





Olen kuvaillut hieman Olympus E-30 kameralla ja tässä ensivaikutelmia. Koje tuntuu hyvin tehdyltä ja tässä kohtaa seuraa merkin perinteitä, sillä E-sarjan kamerat ovat aina tuntuneet laadukkailta. Myös ne edulliset mallit.

Olympus sopii käteen, ainakin minun käteeni, melko mukavasti. Kameran koko on sopivan tuhti, jotta siitä saa hyvän otteen. Kooltaan E-30 on miltei samassa sarjassa Canon 5D:n kanssa, joten pienestä kamerasta ei ole kyse. 

Nupit ja napit ovat kohtuulisen mukavasti sijoitellut, mutta painonapit ovat kovin pieniä. Esim. tarkennuksen nappula kameran takana on hanskat kädessä aivan tunnottoman pienikokoinen. Tärkeimmät kuvaamiseen liityvät toiminnot voi säätää napeilla menemättä valikoiden syvyyksiin, joka on hyvä asia.

Valikoista löytyy hyvät vaihtoehdot kameran kustomoinnille omien makujen mukaiseksi. Jopa terkennusrenkaan liikesuunnan voi muuttaa, jotta käsitarkennus sujuisi jouhevasti. Ennenvanhaan juuri tarkennuksen liikesuunta oli monelle esteenä kameramerkin vaihtamiselle. 

Tarkennukseen liitty muuan lievästi ärsyttävä seikka. Kamera piipittää lyhyesti, kun tarkennus on kohdallaan. Tätä piippiä ei ilmeisesti saa kytkettyä pois. Soitin Olympuksen tekniseen tukeen eikä sielläkään osattu kytkeä piippausta pois. Kaikki äänimerkit pitäisi mielestäni voida niin halutessaan kytkeä pois päältä. Jos joku E-30 omistaja tietää miten piipin saa pois päältä, niin saa kertoa minullekin.

Tarkennus tuntuu riittävän nopealta ja luotettavalta ainakin peruskuvaukseen. Etsinkuva sen sijaan on pienikokoinen ja sen kautta on vaikea todeta tarkennuksen täsmällisyyttä. Tarkennuspisteitä on 11 ja ne asettuvat kuva-alalle käyttökelpoisesti perinteisiä sommitteluja silmällä pitäen.

Kuvan laatu vaikuttaa aivan asialliselta, mutta tein saman havainnon eräiden muiden testaajien kanssa. Kohinaa on enemmän kuin saman hintaluokan muissa kameroissa. Pikainen vertailu Nikon D700 kameraan ( epäreilua vertailua kalliimpaan kameraan, tiedetään ) näyttäsi, että Nikon on n. kaksi aukkoa Olympusta edellä tässä suhteessa. Olympuksen ISO 1600 on ihan käyttökelpoinen hyvässä valossa, mutta hämärässä kohina nousee esiin. 

Kohinasta kohistaan ihan liikaa ja kuvaamisessa on paljon muutakin kuin kohinan etsiminen, mutta ei siitä mihinkään pääse, että käyttömukavuutta tulee lisää, jos kuvanlaatu pysyy hyvänä korkeillakin herkkyyksillä.

Aion huomenna kuvata Olympuksella pari työkeikkaa ja kerron sitten lisää kameran suorituskyvystä tositoimissa.

Yllä muutama kuva, jotka kuvasin Olympuksella.
 
Bloggers Team