Olympus E-30 loppusanat






Kuvailin sekalaisia kuvia noin viikon ajan Olympus E-30 kameralla. Olen kirjoittanut jo kaksi pientä juttua tästä kamerasta ja tässä vielä viimeiset ajatukset.

Minun suurin kritiikkini E-30 kamerassa kohdistuu etsinkuvaan, joka on liian pieni. Etsimestä on lähes mahdoton nähdä onko tarkennus halutussa kohdassa ja käsin tarkentaminen on niin ikään todella haastava tehtävä. Varsinkin laajakulmilla tämä piirre korostuu. Tilanne on hieman parempi pitkillä polttoväleillä niiden lyhyen syväterävyysalueen johdosta.

Edellämainittu pätee moneen muuhunkin pikkukennoiseen kameraan eikä ole yksin Olympuksen ongelma.

Tarkennus toimii hyvässä valossa kohtullisen luotettavasti, mutta epäröi ja hidastuu selvästi hämärässä. Hämärällä tarkoitan aavistuksen hämärää huonevalaistusta enkä jotakin tammikuista yönäkymää asumattomassa korvessa.

Hämärässä kuvatessa rungossa olevasta kuvanvakaajasta on hyötyä. Kuvanvakaaja ei tunnista panorointia automaattisesti, joten kuvaajan pitää muistaa valita oikea asento vakaajalle valikosta. Vakaaja toimii hyvin, mutta rungossa oleva vakaaja ei vakauta etsinkuvaa kuten objektiivissa oleva vakaaja tekee.

Kuvan laatu on hyvää tasoa ja käytännön tilanteissa samalla tasolla vastaavien muiden kameroiden kanssa. Kohinatasoa vertasin vain Nikon D700 kameraan, joka on aavistuksen epäreilua. Minulla ei ollut kokeilun aikana mahdollisuutta verrata johonkin toiseen saman hintaluokan kameraan. Olympuksen kohina on melko hyvin hallinnassa alle ISO 1600 arvoilla varsinkin, jos valoa on hyvin. Hämärässä kohina nousee esiin ja tuo 1600 olisi ainakin minulle yläraja.

Kuvasin samoja aiheita mainitulla Nikonilla samaan aikaan Olympuksen kanssa ihan mielenkiinnosta, koska molemmissa on sama määrä pikseleitä. Nikonin kuvassa on silminnähden enemmän yksityiskohtia, mutta käytännössä Olympuksella voi osaava kuvaaja tehdä aivan yhtä hienoja kuvia. Erot terävyydessä ja yksityiskohtien toistossa näkynevät kunnolla vasta suhteellisen isoissa tulosteissa. Kuvien katselu ruudulla 100 % kokoisena ei vastaa todellisuutta, jos kuvia on tarkoitus tulostaa.

Dynamiikka näyttäsi olevan Olympuksessakin nykyään aivan kelvollinen ja puhkipalaneet lumihanget tai poutapilvet ovat menneisyyttä. 

Toinen isompi kritiikkini Olympuksessa kohdistuu pienestä kennosta johtuviin lyhyisiin objektiivien polttoväleihin. Syväterävyyden säätely on erittäin hankalaa siksi, että objektiivien polttoväli on vain puolet perinteisestä kinokameran polttovälistä, jos kuvakulma on molemmissa sama. Mahdollisuus syväterävyyden säätelyyn on ollut ja tulee aina olemaan erittäin merkittävä keino, jolla valokuvaaja voi vaikuttaa kuvansa sanomaan. 

Tuo mainittu seikka ei välttämättä häiritse sellaista kuvaajaa, joka ei ole koskaan kuvannut muulla kuin pikkukennoisella kameralla eikä ole koskaan valottanut yhtään ruutua filmiä. Syväterävyyden hallinta ja sen ymmärtäminen kuuluu joka tapauksessa valokuvaamiseen aivan oleellisena osana ottipa kuvaaja kuvansa millä laitteella tahansa.

Olympuksen ergonomia on hyvä ja tärkeimmät kuvaukseen liittyvät säätötoimenpiteet voi tehdä napeilla menemättä valikoiden uumeniin. Kääntyvä näyttö kameran takana on hieno ominaisuus, jolle voisin itsekin keksiä hyötykäyttöä välittömästi. Näyttöön liittyy kuvien katselu, jota hidastaa se, että kuvia ei voi selata suurennettuna. 

Kokeilin myös E-30 rungon kanssa pakettina myytävää 14 - 54 mm f/2.8 - 3.5 objektiivia. Olympuksen objektiivit ovat hyviä optisesti eikä tästä zoomista ole kovin paljon pahaa sanottavaa. Putken rakenne on muovinen, mutta ei ollenkaan halvan tuntuinen. En pidä zoomeista, joissa valovoima vaihtuu polttovälin mukana, mutta kaikkia tämä ei varmastikaan haittaa. Kakkula sopii rungon kanssa pariksi mitä parhaiten.

Olympus E-30 on hyvä ja monipuolinen kamera, mutta kilpailu on kovaa tässä hintaluokassa. Ostajat E-30 kameralle löytynevät saman merkin käyttäjistä, jotka haluavat uudemman tai paremman kameran vanhan tilalle. Olympus E-30 ja Zuiko Digital 14 - 54 mm f/2.8 - 3.5 II objektiivi maksavat pakettina reilut 1500 euroa ostopaikasta riippuen.

Yllä vielä muutama Olympuksella valottamani kuva. Kuvasin tapani mukaan raakana ja kehittelin kuvat Lightroomissa. Esimerkkikuvia on hieman säädelty, joten värit ja sävyt eivät ole suoraan kamerasta.

 
Bloggers Team